Jandarma, Edirnekapı'da bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Şube Müdürlüğü'ne operasyon düzenlendi.
Şubenin Giriş-çıkış noktalarını kapatan ekipler, yaptıkları aramada çok sayıda belgeye el koydu.
Operasyonda 16 zabıta memuru gözaltına alındı.
Zabıtaların, rüşvet karşılığı, su havzalarını korumak amacıyla yasal olmayan kaçak döküme göz yumdukları ileri sürüldü.
Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, valiliğin bilgisi dahilinde operasyonun  gerçekleştirildiğini söyledi.

İstanbul Jandarmasının Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'ne yaptığı baskının ayrıntıları netleşmeye başladı. Sabah saat 06:00 sıralarından bu yana Edirnekapı'daki Avrupa Yakası Zabıta Müdürlüğü kampüsünde bulunan jandarma ekipleri incelemelerini sürdürüyor. Gözaltı sayısının 20'inin üzerine çıktığı öğrenilirken, soruşturma kapsamında farklı ilçelerde 30 civarında adrese baskın yapıldığı öğrenildi.  

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin günün ilk saatlerinde başlattığı operasyonun toprak döküm sahalarıyla ilgili şikâyetlerin jandarmaya ulaşmasıyla başladığı öğrenildi. Başlatılan soruşturma kapsamında yasal olmamasına rağmen toprak döküm sahalarına toprak ve inşaat artığı dökenlere yönelik cezai işlem uygulandığı ve cezaların oldukça yüksek olduğu belirlendi. Zabıta görevlilerinin verdiği bilgilere göre yüksek ceza oranlarının, caydırıcı nitelik taşıması için uygulandığı belirtilerek su havzaları ve ormanlık alanların korunması amacıyla yapıldığı ifade edildi.  

Soruşturma kapsamında elde edilen bilgilere göre kesilen cezaların uygulanma şekli ve bazı rüşvet iddialarının ortaya çıkması dikkatlerin zabıta görevlilerine çevrilmesine neden oldu. Jandarmaya ulaşan şikâyetlerin bu yönde olduğu ve ceza kesilen vatandaşların mağdur edildiklerini söylemelerinin soruşturmaya yön verdiği öğrenildi. Kemerburgaz ve Arnuvutköy gibi bölgelerde bulunan toprak döküm alanlarıyla ilgili daha önce de jandarmaya benzer içerikli şikayetler ulaşmış ve düzenlenen operasyonda aralarında bazı kamu görevlilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Edirnekapı'daki merkez kampüste jandarma incelemesinin devam ettiği belirtildi. Ekiplerin toprak döküm alanlarına kesilen cezaların bulunduğu belgelerin tamamını incelediği belirtildi. İstanbul genelinde bazı ilçelerle birlikte 30 ayrı adresin soruşturma kapsamında basılarak 20'inin üzerinde kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Sorgu için karakollara sevk edilen zabıta görevlileri arasında rütbeli personelin yanı sıra memurların da bulunduğu öğrenildi.

Editör: TE Bilisim