Obama'nın Heybeliada Ruhban Okulu'nun tekrar açılmasına yönelik mesajını öne çıkaran Yunan televizyonları, Türkiye'de canlı telefon bağlantıları gerçekleştirdi.

Atina Haber Ajansı (ANA) ve Yunan televizyonları, Obama'nın bugün Ankara'da gerçekleştirdiği temasları ve Türk liderlerle yaptığı görüşmelerde verdiği mesajları ilk haber olarak verdi. Yunan televizyonları, Obama'nın Anıtkabir ziyareti, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmeleri ve TBMM'deki konuşması çok geniş yer verdi.

Yunan televizyonları, Obama'nın Heybeliada Ruhban Okulu'nun tekrar açılmasına ilişkin verdiği mesajı öne çıkardı. Haberlerde Obama'nın TBMM'de "Heybeliada Ruhban Okulu'nun tekrar açılması" yönünde açıklaması ile Kıbrıs'ta iki toplumlu ve iki bölgeli federasyon çözümünden yana tutum takındığı vurgulandı.

Obama'nın Türkiye ve Ermenistan arasında başlayan diyalogu desteklediğini kaydeden Yunan medyası, Obama'nın "soykırım" kelimesini kullanmadan bu konudaki görüşlerini söylemekle yetindiğini belirtti.

Obama'nın göreve geldikten sonra Müslüman dünyasından ilk ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdiği vurgulanan haberlerde, Amerika'nın Müslüman ülkelerle ve doğu ile batı arasındaki ilişkilerde Türkiye'yi "köprü" olarak gördüğünün altı çizildi.

Obama'nın "ABD'nin İslam'la savaş halinde olmadığını" vurgulayan medya, Obama'nın Müslüman dünyasıyla ABD arasında yeni bir işbirliği sürecinin başlaması gerektiği mesajı verdiği belirtildi.

Obama'nın Türkiye'yi birçok alanda Amerika'nın çok önemli stratejik ortağı olarak değerlendirdiğini kaydeden Yunan medyası, Obama'nın adalet ve demokrasi vurgusu yanında, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine desteğini tekrarladığı bildirildi. Obama, İstanbul'da yarın kaldığı hotelde Fener Rum Patriği Bartholomeos'u kabul edecek.

YUNAN GAZETELERİ: TÜRKİYE ABD'NİN ŞERİFİ

Öte yandan bugün yayımlanan Yunan gazeteleri, Obama'nın Türkiye ziyaretini ilk sayfadan verdi. Obama'nın Atina'ya uğramadan Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin alınganlığını sürdüren gazeteler, Obama'nın Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine dair desteğine Almanya ve Fransa'nın sesini yükselttiğini öne çıkardı.

Gazeteler, Ankara'nın ABD'ye sırtını dayayarak NATO Genel Sekreterliği seçiminde "kabadayılık" yaptığını yazdı. Etnos gazetesi, manşetten "Erdoğan, Amerika'nın şerifi" başlığını kullandı. Elefterotipiya gazetesi ise ilk sayfadan verdiği haberde, "Merkel ve Sarkozy, Türkiye'nin kabadayalığına öfkelendi." diye yazdı.

Editör: TE Bilisim