YDA  GROUP Sorulara Cevap Verdi

Zeytinburnu halkının Kentsel dönüşüm ile alakalı sormuş olduğu soruları iki aydır gazetemizde neşrederek YDA Group ve Kiptaş’ tan cevaplarını istedik. YDA GROUP yetkilisi  Ahmet İniş müteahhit firma olarak kendilerini ilgilendiren sorularımız için Gazetemiz imtiyaz sahibi Hüseyin Çetiner’e samimi ve içten cevaplar vererek halkın merakını giderdi. İşte sorular ve cevapları.

İstanbul Times Haber Merkezi 

Ahmet bey öncelikle aylardır gazetemiz aracılığı ile sorduğumuz tüm sorularımıza verdiğiniz içten cevaplar için size teşekkür ediyoruz. 

Halkın en çok merak ettiği konu neden kenetsel dönüşüm konutları olan isim bir anda Sahil Park Veliefendi oldu ?

 Hüseyin bey sizde takdir edersiniz ki müteahhit firma olarak birinci amacımız payımıza düşen 196 konutu mümkün olan en kısa sürede satarak bu projenin finansmanında kullanmaktır. Bu düşünceniz akla ve günün şartlarına çok uygun bir tercih değil mi sizce. Biz payımıza düşen konutları satamaz isek kentsel dönüşümü aksatmadan nasıl yapıp süresinde Kiptaş’a teslim edebiliriz ?  İsim değişikliği kesinlikle kentsel dönüşüm ve halkı dışlamak demek değildir. Biz Zeytinburnu halkının içindeyiz ve uzun süre halk ile komşu olacağız.  

Diğer bir itiraz konusu da neden Sümer veya Zeytinburnu adını değil de Velifendi ismini kullandığınız bu konuda neler söyleyeceksiniz  ?

 Biz isim tespiti yapmadan önce Ajans ve şirket yönetimi olarak halkın aklında kolayca kalacağı ve herkesin bildiği kolay bir isim olsun dedik. Sizde takdir edersiniz ki yaptığımız konutlara en yakın bilinen isim de Velifendi olduğu için böyle bir isme karar verdik. Öyle inanıyorum ki ismin Sümer olması veya Veliefendi olmasının halka bir zararı yoktur. Bu ismi sadece bilinen bir yer olduğu için kullandık. Bugün Pendik’teki bir vatandaş Veliefendi denildiği zaman nerenin kast edildiğini bilir ama Zeytinburnu veya Sümer demiş olsaydık adres bulmada halkımız çok sıkıntı yaşardı. Sahil Park Veliefendi ismini de bundan dolayı tercih ettik. İsim mevzusu bundan ibarettir. 

Ahmet Bey bir çok kişi bu işin İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar aracılığı ile alındığını iddia ediyor bu konuda neler söylemek istersiniz ? 

Ciddi ve ihalesi herkese açık olan bir işte böyle bir şey olabilir mi ? İbrahim Çağlar İstanbul Ticaret odası meclis başkanlığı dahil bir çok STK.nın yönetiminde yer alan saygın bir işadamıdır. Kuruluş inşaat’ın hissedarı olarak YDA konsorsiyum’u içinde yer alarak bu ihaleyi alması kesinlikle bulunduğu görevlerinden kaynaklanmamıştır. Halk yeteri bilgiye sahip olmadığı için sayın Çağlar hakkında değişik şeyler söylemeleri imkan dahilindedir. Ancak sizin gibi basın mensupları araştırırlarsa Çağlar’ın tertemiz,lekesiz ve şaibesiz bir geçmişi olduğu bilgisine ulaşmaları zor değil. Çağlar ailesi sürekli üretici olmuştur. Yani ilçesine,iline ve ülkesine katı yamanın dışında akıllarında hiçbir şey yoktur. 

Peki En son haberimizde Sümer de ikamet eden CHP’ meclis üyeleri daire dağılımını merak ettiklerini ifade etmişlerdi  bunun için neler diyeceksiniz ? 

Kiptaş bizimle protokol yaparken kural ve kaidelerini o kadar kesin yaptılar ki bu konuda şüpheye düşmek bile yersiz.hemen size söyleyeyim bizim payımıza düşen bloklar B-1,  B-2 ve B-3 tür. 

Zeytinburnu isminden Utanıyor musunuz ? 

Neden utanalım.Utansam 13 senedir Deniz Atı kentte ikamet etmem. Ülkemizin en saygın inşaat firmalarından birisi YDA GROUP’ta diğer konsorsiyum ortakları da bırakan Zeytinburnu isminden utanmayı İstanbul’un  Fethine karargahlık yapan bir ilçede yatırım yapmaktan gurur ve onur duymaktadırlar. Biz yatırım yaptığımız hiçbir yerden utanmıyoruz.

Bizim amacımız İlçenin değişim ve dönüşümüne katkı da bulunmaktır. 

Reklamlarınızda neden kentsel dönüşümü Vurgulamıyorsunuz ? 

Bu projenin kentsel dönüşüm kısmı ile bizden çok Kiptaş ilgileniyor. Bu soruya da kanımca en doğru cevabı Kiptaş verebilir.Zaten artık Kiptaş’ın merkezi de  Zeytinburnu ilçesinde lütfen bu sorunun cevabını en doğru şekli ile Kiptaş’a müracat ederek öğrenmenizi salık veririm.

 Ahmet bey kişisel olarak sormak istiyorum Kentsel dönüşüm konusunda sizce başarı yakalanır mı ?

 Elbette yakalanır. Ancak bu hedefe daha erken ulaşabilmek için kamu kurumları,basın yayın organları ve halk aynı paralelde düşünürse süreç daha hızlı ve doğru ilerler. Sizin yazılarınızda okuduğum zaman memnun oldum.Sizde kentsel dönüşüm’ün gerekli ve doğru olduğunu söylüyorsunuz .Ki doğrusu da zaten budur. Yıllar önce Sümer Mahallesi Sümerbank başta olmak üzere çevre fabrikalarda çalışmaya gelen yoksul vatandaşlarımızın başımızı sokacak bir evimiz olsun mantığı ile yaptıkları ve hiçbir alt yapı çalışması olmayan konutlarda yaşamak artık sıkıntı yaratır. Ben kişisel olarak bu konuda geç bile kalındığına inanıyorum. YDA olarak başladığımız konutlar taşınmaya hazır hale geldiği zaman halkın böyle modern konutlar gördükten sonra eski evlerinde yaşamak isteyeceklerin ihtimal vermiyorum.

 Hüseyin Çetiner’in Kentsel Dönüşüm Analizi 

‘Gelişim ve Değişim Tarihi İçinde Zeytinburnu’ isimli eseri hazırlarken de yazdığım üzere

Zeytinburnu ilçesinde acilen bir kentsel dönüşüm’e ihtiyaç var. Bu konuda Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın ciddi çabalar sarf ettiğini biliyorum. Kentsel dönüşüm gibi ciddi bir proje söz konusu olduğu için hızlı yol almak elbette zor  oluyor.Ancak başlanmış iş bitmiştir sözü de doğru bir yaklaşım. İstanbul Times Gazetesi olarak ilk günden beri  Kentsel dönüşüm’ün yılmaz savunucusuyuz. Ancak halka her konuda açık ve şeffaf olması gereken kurumların da sorulan sorulara zamanında cevap vermeleri gerekir. Kentsel dönüşüm’ün en son halkası olan Müteahhit firma temsilcisinin aylar sonra da olsa halkın gazetemiz aracılığı ile sorduğu her soruya içtenlikle cevap vermeleri sevindiriciydi. Kiptaş ve Zeytinburnu belediyesinin de kendilerine sorulan sorulara cevap vererek halkı kentsel dönüşüm konusunda ikna ederek sürece dahil etmeleri en öncelikli talebimizdir. 

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim