Savunma kaynakları füzelerden ikisinin Ankara ve İstanbul’a konuşlandırılarak, stratejik yerler üzerinde güvenlik şemsiyesi oluşturulabileceğini belirtti.

Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) ‘Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi’nde Çin’li CPMIEC’i tercih etti. Alınan kararın ardından, Çinli firmanın teklifi çerçevesinde sözleşme görüşmelerine başlanacak. Hem sistemlerin menzili ve özellikleri göz önünde tutulacak hem de Türkiye ’nin bölgesindeki tehditler dikkate alınarak füze bataryalarının nerelere konuşlandırılacağı, ortak üretimin nasıl ve nerede yapılacağı da netleştirilmiş olacak. Çin’in, dikine fırlatma kabiliyetli uzun menzilli hava savunma füzesi FD-2000 ikili ve altılı bataryalar halinde konuşlandırılıyor. Toplam maliyeti 3 milyar doları bulacak sistemlerin füzeleri 27 bin metre yüksekliğe çıkıp, 100 kilometre menzilde etkili oluyor.

BÖLGESEL TEHDİTLER ETKİLİ


Akşam Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye’nin öncelikli olarak alınacak dört sistemden ikisinin stratejik önemi ve konumları nedeniyle İstanbul ve Ankara’ya yerleştirilmesinin planlandığını bildirdi. Diğer iki rampa ise füzelerin özellikleri çerçevesinde, bölgesel tehditler ve riskler göz önünde tutularak yerleştirilecek. Bu rampalardan birinin Doğu, diğerinin de güney illerine konuşlandırılması bekleniyor. Ortak üretim çerçevesinde ise Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın Roketsan, Aselsan, Havelsan ve TÜBİTAK’la değerlendirmeler yapması bekleniyor.

NATO RADARINDAN BAĞIMSIZ

Çin’den alınacak füze sistemi, NATO’nun Malatya Kürecik’e yerleştirdiği radardan bağımsız olarak çalışacak ve kontrol Türkiye’de olacak. Radarları Malatya Kürecik’e yerleştirilen sistemi her türlü hava aracı hareketini ve füze rampalarını anında tespit ediyor. Ancak, füze kalkanı sistemi Almanya’daki NATO hava üssü Ramstein’den yönetiliyor. Komuta merkezinde bir Türk generali ve ekibi görev yapıyor. Ancak Türkiye, Çinli CPMIEC firmasıyla yapacağı anlaşmayla, komuta kontrolü tamamen kendisinde olacak bir sistemi elde etmiş olacak.

TÜRKİYE İLK MÜŞTERİ

FD-2000’i Rus Almaz-Antey firmasından teknoloji transferi yöntemiyle geliştiren Çinliler, 2008’de ilk denemeyi yaptı. Türkiye’nin, sistemi satın alacak ilk müşteri olduğu belirtiliyor. Üç boyutlu arama, tespit sonrası 15 saniye içinde reaksiyon verdiği belirtiliyor. Aynı anda 100 hedefi takip edebildiği belirtilen radarın, üstün özelliklerine dikkat çekiliyor. FD-2000 sistemi kapsamında, komuta aracından, kontrol ve takip radarına, arama radarından herbiri 4 füze taşıma kapasitesi bulunan 48 lançerine ve 192 füzesine kadar dört ayrı sistem Türkiye’ye gelmiş olacak.
 
Editör: TE Bilisim