Türk Hava Yolları (THY) uçaklarında unutulan ve ihaleyle satılacak eşya arasında Osman Hamdi Bey'in ''Kaplumbağa Terbiyecisi'' tablosunun röprodüksiyonundan çocuk arabalarına, davuldan gitara, bastondan hasır şapkaya, kaykaydan gözlüğe, elektrikli süpürgeden ocağa kadar çok sayıda eşya yer alıyor.
     THY Bagaj Aksaklıkları Takip Merkezi Müdürlüğü Tazminat ve Talep Şefi Emel Ersönmez Kaçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müdürlüğün deposunda yolcuların unuttuğu ve 2010 yılına ait 478 adet muhteviyatlı bagaj, 537 adet bebek arabası, 32 adet tekerlekli sandalye, 14 bin 390 adet sahipsiz eşyanın bulunduğunu ve bu eşyaların kapalı zarfla teklif alma sonrası açık artırma usulüyle satılacağını kaydetti.
     Unutulmuş eşyanın satışına ilişkin ihalenin yılda bir kez yapıldığını ifade eden Kaçar, depolarında bulunan eşyanın daha çok uçak içinde unutulan eşyalardan oluştuğunu belirtti.
     Bir uçağın seferini gerçekleştirdikten sonra içinin kabin amiri tarafından unutulan bir eşya olup olmadığının belirlenmesi için kontrol edildiğini, yolcular tarafından unutulan bir eşya olması durumunda bunun bir tutanakla Uçak Temizlik Amirliğine, daha sonra da kayıp eşya ofisine teslim edilerek kayıt altına alındığını kaydeden Kaçar, bir ay süresince ofiste bekletilen eşyanın, başvuru olmadığı takdirde kayıp eşya deposuna alındığını söyledi.
     Depodaki eşyanın, bir yıl olan bekleme süresinin bitiminde ihale ile satışa çıkarıldığını anlatan Emel Ersönmez Kaçar, yasalar gereği satış gelirlerinin 5 yıl sonra şirket hesabına aktırılabildiğini, bulunan eşyanın 5 yıl geçmeden sahiplenilemediğini, sahiplenilemediği için hayır kurumlarına da bağışlanamadığını, kurumun da bu eşyaları 5 yıl süreyle tutacak imkanı olmadığı için satışa çıkardığını kaydetti.
    
     -TABLODAN DAVULA YOK YOK-
    
     Kaçar, uçak yolcularının çeşitli nedenlerle kişisel eşyalarını uçak içinde unuttuğunu hatırlatarak, ''Yolcularımızın bagajları dışında en çok unuttukları eşyaları bebek arabaları. En çok unutulan diğer eşyalar arasında tekerlekli sandalyeler, elektronik eşyalar ve çoğunlukla kişisel eşyalar yer alıyor'' dedi.
     Uçak içinde unutulan eşyalar arasında gözlük, kitap, cep telefonu gibi kişisel eşyaların çoğunlukta yer aldığını ifade eden Kaçar, ''Uçakta senaryosunu unutan, takma dişini unutan yolcularımız var. Koltuk değneğini, bastonunu unutanlar var'' dedi.
     Kaçar, bu Eylül ayında satışa çıkacak eşya arasında Osman Hamdi Bey'in ''Kaplumbağa Terbiyecisi'' tablosunun röprodüksiyonunun da yer aldığını, ayrıca davul, gitar gibi enstrümanlar, elektrikli süpürge, elektrikli ocak, kaykay ve çok sayıda baston gibi kişisel eşyanın ilk akla gelenler arasında olduğunu söyledi.
     İnsanın unutkan bir yapısı olduğunu da kaydeden Kaçar, ''Yolcular genellikle uçak indiği vakit pasaporttan bir an önce geçmek ve bir an önce dışarı çıkmak istedikleri için aceleyle eşyalarını unutuyorlar'' dedi.
     Yolcuların, uçak içinde eşyalarını unutmalarının genellikle o anki psikolojik durumlarıyla ilgili olduğunu ifade eden Kaçar, ''Uçak içindeki rahatlıkla kişisel eşyalar ortaya çıkarılıyor, sonra da unutuluyor'' diye konuştu.
     Kaçar, bazı yolcuların uçuş sırasında yaşadığı korku ve stresin de eşyalarını unutmalarında etkili olabileceğini belirterek, ayda ortalama 1500 parça kişisel eşyanın uçak içinde unutulduğunu sözlerine ekledi. 
Kaynak: aa