İBB CHP Meclis Üyesi Zafer Polat hazırladığı yazılı soru önergesinde Zeytinburnunda ki Kozlu Mezarlığında yaşana olumsuzlukları, yasak olmasına rağmen yeni definlerin yapıldığını ve taraihi mezarların tahrip edildiğini İBB meclis gündemine getirerek “Basına yansıyan haberler de mezarlıklarda ciddi sıkıntıların yaşandığı görülmektedir. Yirmi beş (25) yıl önce gömü yapılması yasaklanan Zeytinburnu Kozlu ve Yerli Kozlu mezarlıklarında yeni definlerin yapıldığı, yeni mezarların verildiği iddia edilmektedir. Tarihi mezarların tahrip edildiği ve hatta bir süre sonra yok edildiği iddia edilmektedir” iddialarına yer vererek İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın şu soruların cevaplanmasını istedi: “Kozlu ve Yeni Kozlu mezarlıklarında yaklaşık 25 senedir yer kalmadığından  dolayı gömü yapılması yasaklanmasına rağmen mezar yerlerinin yeni mezar yerleri denilerek satıldığı doğru mudur? Elimdeki fotoğraflara bakıldığında yeni mezarlar görülmektedir! Tarihi mezarların tahrip dildiği, söküldüğü hatta yeni mezar yeri gibi satıldığı doğru mudur? Eğer iddialar doğruysa mezarlıklarda ciddi bir zafiyet olduğu ve ciddi bir para alış-verişinin olduğu görülmekte ve iddia edilmektedir. Sorumlu kişiler hakkında soruşturma açılmışımdır? Açılmadıysa açmayı düşünüyor musunuz?


İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 2016 yılı Aralık ayı Meclis toplantılarında İBB Meclisi CHP Üyeleri Zafer Polat, Adnan Türkoğlu ve
Handan Kantar 
imzaları ile meclis başkanlığına sunulan, oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen önergesi: 


İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR MECLİS BAŞKANLIĞINA

Basına yansıyan haberler de mezarlıklarda ciddi sıkıntıların yaşandığı görülmektedir. Yirmi beş (25) yıl önce gömü yapılması yasaklanan Zeytinburnu Kozlu ve Yerli Kozlu mezarlıklarında yeni definlerin yapıldığı, yeni mezarların verildiği iddia edilmektedir. Tarihi mezarların tahrip edildiği ve hatta bir süre sonra yok edildiği iddia edilmektedir.  

Bu kapsamda Sorularımız;


1-Kozlu ve Yeni Kozlu mezarlıklarında yaklaşık 25 senedir yer kalmadığından  dolayı gömü yapılması yasaklanmasına rağmen yeni mezar yerlerinin satıldığı doğru mudur? Elimdeki fotoğraflara bakıldığında yeni mezarlar görülmektedir!


2-Tarihi mezarların tahrip dildiği, söküldüğü hatta yeni mezar yeri gibi satıldığı doğru mudur? Bugüne kadar kaç tarihi mezar yok olmuştu, sayısı kaçtır?


3-Mezarların yönetmeliğe ve nizama aykırı şekilde yapıldığı iddia edilmektedir, Mezar yerleri yönetmeliğe ve nizama uygun mu yapılmaktadır?


4-Eğer iddialar doğruysa mezarlıklarda ciddi bir zafiyet olduğu ve ciddi bir para alış-verişinin olduğu görülmekte ve iddia edilmektedir. Sorumlu kişiler hakkında soruşturma açılmışımdır? Açılmadıysa açmayı düşünüyor musunuz?

 

Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim