Fatih’te yenileme alanı ilan edilen ve halk arasında ‘Sulukule’ olarak bilinen Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri Yenileme projesi çerçevesinde TOKİ tarafından yapılan ihale ile 620 konut ve 45 iş yerinin yapımı Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in ev sahipliğinde temel atma töreniyle başladı.

Alanda düzenlenen törende konuşan Başkan Demir, projenin aşamaları hakkında bilgi verdi. Demir, Sulukule yenileme alanı projesinin Fatih Belediyesi/nin 6 yenileme projesinden biri olduğunu ve 96 bin metre karelik bir alanı kapsadığını belirtti.

Yenileme alanı projesi çerçevesinde 12 ada 378 parsel, 3 cadde 10 sokak, 15 anıt eser, 63 nitelikli yapı bulunduğunu ve projenin uygulanabilmesi için belediyeye ait 13 bin metre karelik alanı da bu projeye dahil ettiklerini belirten Demir, “Proje eşitlik, güven , şeffaflık ve paylaşım esasına dayılı olarak başlatıldı ve yürütüldü. Bu proje ülkemizde gerçekleştirilmiş kendi alanında ilk proje” dedi.

Başkan Demir, hazırlanan avam projenin süreç içinde 19 kez revize edildiğini, projenin öncelikli hedefinin tarihi kültürel eserlerin korunmasını ve yaşatılmasını sağlayarak, bölge halkının yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve kentle bütünleşmesinin önünün açılması olduğunu söyledi.

Hak sahipleri olarak proje başlamadan önce burada oturanları muhatap olarak gördüklerini proje başladıktan sonra ülkenin çeşitli bölgelerinden gelerek buraya yerleşip hak sahibi olmak isteyenleri proje dışında tuttuklarını anlatan Demir, 2005 yılı Ekim ayından itibaren bina envanterlerinin çıkarıldığını, 2006 Mayıs ayında da demografik yapıya ilişkin çalışmalar yapıldığını, 13 Temmuz 2006'da da Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ ile birlikte protokol imzaladıklarını kaydetti.

Alanda yaşayan toplam nüfus 3500 kişi

Başkan Mustafa Demir, yenileme alanında işyerleri dahil uygulama yapılan hane sayısının 690 olduğunu, 45 tane ticari maksatlı hane, 645 tane de kullanım kıstaslı hane bulunduğunu belirterek, “434 tane kiracı tespit ettik. Mülk sahibi olup alanda oturanların sayısı 250 kişi. Alanda yaşayanların nüfusu 3 bin 430. Mülk sahiplerinin hissedarlarla birlikte sayıları 359. Bu alanda 620 konut, 45 iş yeri yapılacak. Konut alanları toplam 46 bin metre kare olacak. Alanda ilköğretim, dini tesis, park, çocuk oyun alanları, ticaret ve kültür merkezi olacak. Bu proje çerçevesinde yer alanlara sunulan imkanlar değerledirildiğinde dünyanın en sosyal projesi.'' dedi.

Bu projeden edindikleri tüm deneyim ve anıları, her türlü belge ve bilgiyi kitap haline getireceklerini belirten Demir, bu kitabın benzer projeler için de başvuru kitabı olacağını söyledi.

Demir, buradaki 620 hak sahibinden %98’i ile anlaşma sağlandığını ve mülk sahibi olanların buradan konut sahibi olacağını belirtti. Buradaki konut ve arsa bedelinin yapılacak yeni binanın bedelinin üstünde ise fazla olan kısmın TOKİ tarafından hak sahiplerine geri ödeneceğini, altında ise de 180 ay vade ile bu farkın ödeneceğini belirten Demir, mülk sahiplerine proje süresince 400 TL kira yardımı yaptıklarını anlattı.

Proje teslimi 2011 yılı ortalarında

Hak sahibi olmayan kiracıların da mağdur olmaması için TOKİ aracılığıyla Taşoluk’ta kurasız, çekilişsiz peşinatsız konut verildiğini ve bunlardan 346 ailenin 200-250 TL arasındaki ev taksitlerinin 100 TL’sinin de belediye tarafından karşılandığını anlatan Başkan Demir, geriye kalan kiracıların konut sahibi yapılması için çalışmaların sürdüğünü, bunlara da 300'er TL kira yardımı yapıldığını vurguladı.

Demir, “Sulukule projesi şu ana kadar gerçekleşmiş şehir hak ve hukukunu gözönüne alan, insan hak ve hukukunu, kültürel hak ve hukuku gözönüne alan bir proje. İhale sözleşmesi Ekim 2009'da yapılan projenin teslim tarihinin Temmuz 2011 olduğunu belirten Demir, TOKİ tarafından inşaat işi ihalesinin 10 Eylül 2009 tarihinde yapıldığını, ihaleyi 62 milyon 675 bin TL bedelle kazanan Öz-Kar İnşaat Ticaret Sanayi A.Ş ile 2 Ekim 2009 tarihinde sözleşme imzalandığını bildirdi.

Şirketin sözleşme kapsamında 577 konut, ticari birimler, sığınak ve otopark yapacağını, konaklama tesisi ve ticaret merkezinin yapımına ilişkin 24 Şubat 2010 tarihinde yapılan ikinci ihaleyi de 7 milyon 960 bin TL'ye alan Öz-Kar İnşaat'ın 18 Mart 2010 tarihinde sözleşme imzalayarak işe başladığını belirten Demir, projenin hayırlı olmasını diledi.
Editör: TE Bilisim