Sokak hayvanları için akıllı geri dönüşüm kutusunun tanıtımına, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Turgut Mermertaş, Kartal Belediyesi Başkan Danışmanı Haydar Oğuz, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars, Esentepe Mahalle Muhtar Vekili Rüstem Çakır, firma yetkilileri, belediye çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Kartal’da çevreye yönelik atılımcı, örnek projelere öncülük eden ve sokak hayvanlarına karşı duyarlılığını her fırsatta dile getiren Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, sokak hayvanları için barınak projesi çalışmalarını devam ettiriyor. Başkan Altınok Öz, uygulamaya koydukları sokak hayvanları için akıllı geri dönüşüm kutularını ilçede yerleştirmeye devam ettiklerini ve bu uygulamanın vatandaşlar tarafından takdirle karşılandığını söyledi.

İstanbul’da ilk olarak Kartal Belediyesi tarafından Uğur Mumcu Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezi’nde bulunan Uğur Mumcu Muhtarlık binasının önüne yerleştirilen ve Türkiye’deki birçok belediyeye de örnek teşkil eden proje, çevreye ve geri dönüşüme katkıda bulunurken sokakta yaşayan hayvanlara da mama ve su desteği sağlıyor. Uygulamaya konan akıllı geri dönüşüm kutusu, hayvan severler tarafından takdirle karşılanırken bölgede yaşayan sokak hayvanlarının günlük yaşamında çok faydalı olmasının tespit edilmesi ve ayrıca halkın yoğun talebi sonucu ikinci olarak Esentepe Mahallesi Mehmet Ali Büklü Parkı’na yerleştirildi

‘Sağlıklı yaşam sağlıklı çevre ile olur’ kuramıyla Kartal Belediyesi tarafından uygulamaya konan proje ile her geçen gün çevrenin önemi konusundaki hassasiyet hızla yaygınlaşırken, atıklar geri dönüşüm kutusuna atılarak sokak hayvanlarına mama ve su verilmesi sağlanıyor.

Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars konuyla ilgili olarak, “Akıllı geri dönüşüm kutumuz, hem doğa dostu, hem hayvan dostu. Diğer makinemizden farklı olarak bu makinemizle hem ambalaj atığı topluyoruz, hem de metal, kağıt ve pil atıklarımızı da atabiliyoruz. Makinemiz, hem su hem de atıklar sayesinde sokak hayvanlarımızın mama ihtiyaçlarını karşılıyor. Projemizi Kartal’da farklı noktalarda uygulamaya devam edeceğiz. Amacımız, hem sokak hayvanlarının beslenmesini sağlamak, hem de çevreye zarar veren ama geri dönüşümü mümkün olan atıkları değerlendirmek” dedi.

Yaz aylarının gelmesi ile, hepimizin elinde vucudumuzun olmazsa olmazı olan su ihtiyacımızı karsılamak üzere pet şişeler olacak. Bazen tamamı bitirilemeyen, içindeki az miktarda su kalan pet şişenin çöpe atılması ile, hem çöpteki organik atıkların suyun da etkisiyle kokmasına sebep olunuyor, hem de milyonlarca pet şişe çöpe atılarak doğaya büyük bir zarar veriliyor. Bu noktada bizim hedefimiz, öncelikle hem bu kötü kokuyu engellemek, hem de doğada ancak 1000 yılda kaybolabilen pet şişeleri geri dönüşüme kazandırmak.SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Akıllı geri dönüşüm kutularına atılan pet şişe, metal ve pil atıklarını algılayan sistem, makinenin aşağıda bulunan bölümüne mama veriyor. Şişelerin içinde kalan sular ise makineye dökülerek hayvanların su içeceği hazneye aktarılıyor.

Makinenin su ve mama aksamı paslanmaz çelikten yapılmış olup yanında bulunan fırça ile gönüllüler periyodik zamanlarda servis tabaklarının temizliğini yapabiliyor. Makine tamamen doğa dostu olup güneş enerjisi ile çalışıyor. Sistem, 1700 pet şişe kapasiteli ve her defasında 10 kg. mama alabiliyor.

Ülkemizde yıllık kişi başı geri dönüşüm tüketimi 65 kg olup, kullanılan plastiğin geri dönüşümü sadece %12 ve bir plastik, doğada bin yılda kayboluyor.

Ayrıntılı bilgi ve mama desteği için: Alo Çevre Hattı 280 60 60 
Editör: TE Bilisim