Türkiye'de kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasından bu yana geçen süre içinde 700 binin üzerinde denetim gerçekleştirildiği, 33 bin 327 tutanak tutulduğu, 21 bin kişi ya da iş yerine cezai işlem uygulandığı belirtildi. Cezaların toplam tutarının 5.6 milyon TL olduğu kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom sigara yasağının bir yılını değerlendirdi. Çom'un verdiği bilgiye göre ülke genelinde 2 bin 503 denetim ekibi oluşturulmuş, bu ekiplerde 7 bin 646 kişi görevlendirilmiş. Şimdiye kadar 700 binin üzerinde denetim gerçekleştirilmiş, 33 bin 327 tutanak tutulmuş, 21 bin kişi ya da iş yerine cezai işlem uygulanmış. Cezaların toplam tutarı 5.6 milyon TL. Yasaya uyum oranı, genel olarak yüzde 95'in üzerinde.

SİGARAYI BIRAKMA HATTI

Sİgara yasağı bundan sonra yeni uygulamalarla devam edecek. Bunlardan biri sigarayı bırakma hattı. Çom, ilgili maddenin uygulanmasında sigara bırakma hattı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Ücretsiz olarak 24 saat hizmet verecek olan hattımızda görev yapacak personel seçimi yarın itibariyle tamamlanmış olacak. Teknik işlemlerin de tamamlanmasıyla hattımız ay sonunda halkımızın kullanımına sunulacak.

SİGARAYI BIRAKMA KİTABI

Değerli hocalarımızın katkılarıyla sigara bırakma tedavilerinde 'Ulusal Rehber' niteliğinde bir kitap hazırlandı, tüm birinci basamak hekimlerine dağıtımı yapılmak üzere basım işlemleri devam ediyor. Bir hafta içinde tüm işlemler tamamlanarak birinci basamak hekimlerimizin istifadesine sunulacak.

SİGARAYI BIRAKMA İLAÇLARININ ÖDENMESİ

Sağlık Bakanlığı sigarayı bırakmaya yardım edecek ilaçların geri ödemesiyle ilgili çalışmaları da sürdürüyor. Çom, ''Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçların geri ödeme kapsamına alınmasına ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. SGK'nın bunu benimsememe ihtimaline karşılık, alternatif plan olarak Bakanlığımızca risk gruplarına bu ilaçların ücretsiz dağıtımı üzerinde çalışıyoruz'' dedi. Çom, bu yapılanlar sonucunda da söz konusu madde ile ilgili yükümlülüklerinin yerine getirildiğini söyledi.

SİGARA ÜZAERİNDEKİ FOTOĞRAFLAR DEĞİŞECEK

Çom, 1 Mayıs 2010'dan itibaren sigara paketlerinin üzerinde birleşik uyarıların yer aldığını belirterek, ''Mevcut fotoğrafların geliştirilmesi, halkımız üzerinde daha etkili olacak ve caydırıcılık niteliği daha fazla olan fotoğrafların yer alması için de çalışmaların devam etmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'na (TAPDK) bu çalışmaların tekrar başlatılması ve fotoğrafların yenilenmesi için resmi yazımızı yazıyoruz'' dedi.

SATIŞ NOKTALARI İLE İLGİLİ DÜZENLEME YOK

4207 sayılı Kanun gereği tütün ürünlerine yönelik her türlü reklam, sponsorluk ve tanıtımın yasaklandığını vurgulayan Çom, ''Bu konuda tek eksiğimiz satış noktaları ile ilgili düzenlemenin olmamasıdır. Buna yönelik, yönetmelik çalışmaları TAPDK tarafından yürütülmektedir. Bu çalışmaların da Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterlerine uygun şekilde ve ivedilikle tamamlanması gerektiği düşüncesindeyiz'' dedi.

TÜTÜN VERGİSİ ARTACAK

Çom, tütün ürünlerindeki verginin yüzde 75'in üzerine çıkarılmasının istendiğini söyledi. Çom, Maliye Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2010'dan itibaren tütün ürünleri üzerindeki vergi oranının yüzde 80'in üzerine çıkarıldığını anımsatarak, ''MPOWER paketinde sigara bırakma ile ilgili Bakanlığımız çalışmaları ve satış noktalarına yönelik TAPDK'nın çalışma tamamlandığı takdirde Türkiye bu paketi uygulayan ilk ülke olacaktır'' diye konuştu. Bu çalışmaların bir ürünü olarak da DSÖ 19 Temmuz Pazartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir ödül takdim edileceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim