Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Sarıkamış Destanı programıyla, Allahuekber Dağları'nda donarak şehit olan 90 bin asker, ölümünün 99'uncu yıldönümünde Esenler’de anıldı. Esenler Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa; Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Polat, Belediye Genel Koordinatörü Mehmet Çelik, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bayram Ercan, Esenler Müftüsü Halil Şekerci, AK Parti Esenler İlçe Kadın Kolları Başkanı Meryem İnat, Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu ile çok sayıda gazi, öğretmen, öğrenci ve vatandaş katıldı. Sarıkamış şehitlerini sembolize eden kırmızı karanfillerin dağıtıldığı programda Sarıkamış'ta hayatlarını kaybeden şehitlerin anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Programda vatanı uğruna canını feda eden Sarıkamış kahramanlarının zorlu yaşam şartlarında neler yaşadıkları “Gonca Gülün Tazelerine” adlı belgesel film ile gösterildi.
Programın açılış konuşmasını yapan Sarıkamış Karaköse Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Başkanı Eyüp Alemdar, “Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Bundan ders çıkarmamız lazım. Dış güçlerin odağı olmayalım. Bu felaketleri tekrar yaşamayalım, yaşatmayalım” dedi.

SARIKAMIŞ BİZİM CANIMIZ

Programda konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Sarıkamış'ta şehit olan askerleri rahmet ve minnetle andıklarını belirterek, “Bu toprakların kardeşliğinin dinle, etnik yapıyla, mezhepsel yapıyla alakalı olmadığını, kalû belâdan gelen temel bir kardeşlik olduğunu herkesin bilmesi gerekir” dedi. “Sarıkamış bizim canımız. Çanakkale nasıl bizim canımızsa, Sarıkamış da bizim canımız” diyen Göksu, “Bu topraklarda canını veren her bir şehit bizim acımız, bizim elbette önde yürüyenlerimiz” şeklinde konuştu.

HEP BİR AĞIZDAN YEMEN TÜRKÜSÜ

Konuşmaların ardından kahramanlarımız; Türkçe, Kürtçe, Lazca, Gürcüce, Çerkezce ve Arapça olmak üzere tam 6 dilde okunan türkü ve ağıtlarla anıldı. Sarıkamış’a gidip geri dönmeyenlere yakılmış farklı dillerdeki türküleri sanatçılar; Recep Ergül, Şahin Arıkan, Gökhan Güney, Yadigâr Altay seslendirdi. Gecede
 Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ile beraberindeki protokol üyeleri ve gaziler hep birlikte Yemen Türküsü’nü söyledi. Seyircilerin de hep bir ağızdan türküye eşlik ettiği dakikalarda duygu dolu anlar yaşandı. Programda Hafız ve bestekâr Amir Ateş de önce Sarıkamış kahramanları için önce ilahiler okudu, ardından da şehitlerin ruhuna Kur’an okuyup, dua etti. Programda ayrıca 1914 - 1915 yıllarına ait Sarıkamış Destanı’nın en canlı tanıkları orijinal fotoğraflar da, “Sarıkamış Destanı - Fotoğraf Sergisi”yle davetliler için sergilendi.
Editör: TE Bilisim