Staj Parasından Dolayı Çocukların Eğitimini Engellemeyin 

Daha önce bu konu ile alakalı yaptığımız haberlere gönderilen yorumlarda veliler Staj parasından dolayı çocuklarını okuldan alabileceklerini ifade etmişlerdi.

İstanbul Times Yayın
Grubu olarak Sağlık Meslek Lisesi idarecileri, Veliler ve öğrenciler ile üzerlerine bir kâbus olarak çöken STAJ Parasını konuştuk. İşte dünyada bir ilk “Çalışanından Para Alınan Tek Yer Kamu Hastaneleri”…

İstanbul Times Haber Merkezi / Çağla Pekgüleç ‘in Özel Haberi

İşte Özel Sağlık Meslek Liseleri Dernek Başkanı/ Çizgi Meslek Liseleri Kurucusu ULAŞ VELİOĞLU 
ile yaptığımız söyleşi


Ulaş Bey Derneğinizdeki çalışmalardan bahseder misiniz?

Öncelikle merhaba. Hoşgeldiniz… Özel sağlık meslek liseleri, kısa adıyla ÖSAMDER 2013 yılında Özel sağlık liselerinin sorunlar yaşaması üzerine ihtiyaç yüzünden kuruldu.  Ben başkanlığını yapıyorum. Türkiye üzerinde 380 okula hitap eden bir derneğiz.


Bu okulların çoğunluğu aktif üyemiz. Kurulduğu günden bu yana Özel sağlık meslek liselerinin yaşadığı sorunlarını Milli eğitim bakanlığımız Özel Öğretim Genel müdürlüğü ile paylaştık.  Sorunların çözümüne dair tüm okullarımızı temsilen bir sivil toplum kuruluşuyuz.

Bize ulaşan üyelerimizin gerek okul bazında yaşadıkları sorunlar ,gerekse de eğitim ve öğretim gören öğrencilerimiz için bir buluşma merkeziyiz.  Çalışmalarımız 2013 den beri yoğun bir şekilde devam ediyor. Şu anda da Sağlık meslek liselerimizin yaşadığı ciddi sorunlar var. Bunlarla ilgili gerekli çalışmalarımız ve iletişimlerimiz devam ediyor.


Özel sağlık meslek liselerinin bir sorunuda staj için alınan para  sorunu? Bunun hakkında neler söyleyeceksiniz ?

Evet. Maalesef bugün yakıcı olarak karşımıza çıkan sorunlardan bir tanesi de alınan yüksek oranlı staj paralarıdır.  İstanbul merkezli ve diğer illerimizde de yaşayan öğrencilerimizin yaşadığı staj yeri problemi.  2013 yılında bu okulların sayıları arttığında bakanlık bir önlem almıştı.  Bu okulların kontenjanları staj protokollerinin imzaladıkları hastanelere göre belirleniyordu.

Bu bir donem sonra ciddi bir soruna dönüştü. Okullarımızda okuyan çocuklarımız 4 yıllık eğitim görüyor. İlk 2 yıl teorik eğitimden sonra son iki yıl el becerisi ve yaz stajı yapmak  zorundalar. Bunun içinde mutlaka okullarımızın bir hastahane ile protokol imzalamaları gerekiyor. Öğrencilerimiz özel liselerde okudukları için Kamu hastahanlerı birliğinin  bir uygulaması var.  Bu öğrencilerimizin staj yapabilmeleri için yıllık öğrenci başına 5 bin 300 TL  para ödemeleri talep ediliyor. 


Staj parası devletin sağlık alalında eğitim ve öğretim veren okullarında okuyan  talebelerinden  alınıyor mu peki ?

Normal  devlet sağlık meslek liselerinde böyle bir uygulama yok! Buda inanılmaz bir kriz yaratıyor.  Çünkü bu tarz bir dayatma olduğundan ve bu staj eğitimi almadan öğrencilerimiz mezun olamayacağından  ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıya kalıyoruz…  İlgili merkezlere bu durumu bildirdik.  Önceki bakanımız sayın Dr.Mehmet MÜEZZİNOĞLU ‘na bu sorunu iki kez bizzat ilettik.  Fakat problem hala çözülmüş değil.  Eğitim öğretim yılının başlamasına çok az bir süre kalmışken elimize ulaşan bilgilerde Anadolu ve Avrupa yakası kamu hastaneleri birliği resmi tebligat ile  bu paraların ödenmemesi durumunda stajlarının yapılamayacağını bizlere ilettiler.


Hem çalışıp hem de üste para vermek  doğru değil

Yada staj başladıktan sonra bu paraların ödenmesinde bir aksilik çıkması durumunda stajın askıya alınacağı gibi zor durumlarda bırakacak  tebligatlar gönderiliyor. Dernek olarak davalar açtık fakat henüz sonuçlanmadı.  Bu okullarım Milli eğitimde ki adı Mesleki teknik ve Anadolu Lisesi. Okullarımızın mezun verebilmesi için öğrencilerimizin diplomalarını alabilmeleri için önceki yönetmenliğe göre son iki yıl staj eğitimi almaları gerekiyor.  Bunun sonucunda da hastanelerde haftada 3 gün staj yapmaları gerekiyor. Öğrencilerimiz Staj yerleri bulmakta zorlanıyor. Sağlık kurumları da Bu durumu fırsat bilerek bunu bir ranta dönüştürüyor. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.


Staj parası için velileriniz sizlere bu yönde ne tür şikayetlerle geliyorlar ?

Bizlere başvuran velilerimiz zaten orta hal ve altındaki veliler.  Bu okulların ücretlerini ödemekte zorlanan velilerimizden birde staj parası adı altında  5 bin 300 TL gibi bir meblağı ödemeleri  çok güç. Okul olarak bu konuda arada kalıyoruz.  Bu parayı velilerimizden talep etme hakkımız yok niyetimizde yok.. çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz.  Velilerimizde ciddi mağduriyet yaşıyorlar.


Son olarak İlgili mecralara söylemek istedikleriniz var mı ?

Yakın zamanda  sağlık bakanımızla randevu alıp bu durumu izah edeceğiz. Binlerce öğrenci bu mağduriyeti yaşıyor. Kısa sürede bu mağduriyetin kaldırılacağını düşünüyorum.


Aysun Baygın / Mesleğim Okulları Genel Koordinatörü

Muzdarip olduğumuz olay ilk yıl almış olduğumuz hemşirelerimiz ATT lerimiz, 11. Ve 12. Sınıfta yaşadıkları sıkıntılar. Bu sıkıntının adı nedir: staj eğitimleri için devlete ödedikleri para 5.300 lira gibi bir rakam.  Bu rakam velilerimizi de bizi de okulumuzu da ziyadesi ile üzüyor.  İki arada bir derede kalıyoruz. Milli eğitim bu parayı alamazsınız diyor. İl sağlık Müdürlüğü de  bu paranın ödenmesini bildiren mailler gönderiyor. Biz şimdi hangisini yapalım.  Bir taraftan velimizi mağdur bırakıyoruz. Milli eğitim kesinlikle almayacaksın diyor. İl Sağlık ise ödemezsen öğrencinizin stajı olmaz diyor. Şuan çaresiz kalmış durumdayız.


Velilerden şikayet bu yönde şikayet geliyor mu?

Bizleri BİMER’ e şikayet ediyorlar.. Aldığınız paraya fatura vermelisiniz gibi tepkilerde alıyoruz. Fakat bizler bu parayı kendi bünyemize koymadık. Hastane bizlere hesap numarası veriyor bizlerde bu hesaba parayı yatırıyoruz. Velilerle aramızda kırıcılık oluşuyor ve bunu çözmeye çalışıyoruz. Benim burada bu parayı ödeyecek öğrencim yok. Velilerimiz gerçekten bu durumda değil. Çünkü burası Esenyurt Bölgesi… İnsanlar buraya çocuklarını kaydederken şunu söylediler. İlk iki yıl okuturum kalan iki yılda stajdan aldığı para ile üzerine ilave ederiz ve ödememiz kolaylaşır düşüncesi vardı… Bizim olayımız su an onu geçti. Bırakın staj parasının dönmesi, artı 5 bin 300 TL gibi bir rakama çıktı.  Beni hastanede 17 yaşındaki öğrencim, yetişkin bir eleman gibi çalıştırılıyor, yarın saat geç gelse yarım gün yok yazılıyor, rapor alsa staj parası kesiliyor tüm bunların üzerinde de 5 bin 300 lira para ödemek zorunda kalıyor.  Sizlerin, bizim sesimizi duyurmada yardımcı olacağınıza inanıyorum.


Peki nasıl bir çözüm olmasını istiyorsunuz? Ne olabilir sizce?

Bize staj parası da vermesin. Bizden 5 bin 300 lira gibi bir staj parası da istemesin. Benim velim bunu söylüyor. Ben onun parasını da istemiyorum diyorlar. Bu çok büyük bir sorun bunun ortadan kaldırılması lazım.


Belki de veliler bu parayı çok görüp kayıtta yaptırmayacaklar…..

Bu nokta çok fazlasıyla.  Kimisine burs imkanı sağlandı. Kimisi eş dost bir araya getiriyor. Kimisine bizim okulumuz burs imkanı sağladı…. Ama bu bir yere kadar.. Şu anda tam on öğrencim bu durumdan mağdur… Çünkü kendi parasını bile ödeyemedi. Artı birde 5 bin lira gibi bir para çıktı. İlk yıl protokolde bir yıl olarak imzalandı. Fakat staj zamanı geldiğinde bu protokol yırtılıp atılıyor ve rakam 5 bin 300 TL ye ye çıkıyor. Hemşirelerim bir yılda 4 bin TL  ödediler. ATT lerin 4 bin lirası bin liraya indirildi.  Geçen sene zaten bin liraya razı oldular. Sorun değil denildi. Fakat bu sene ATT lerimize de 5 bin 300 lira gibi bir rakamı içeren bir mail geldi.


Son olarak söylemek istedıkleriniz nedir ?

Bizler Özel Sağlık Meslek liseleri olarak diğer meslek liseleri ile neden aynı kefeye konulmuyoruz. 9. Sınıf dersleri ortak. 9 sınıfta istediğiniz herhangi bir bölüme geçiş yapılabiliyor fakat söz konusu Sağlık Meslek Lisesine geçiş yaparken 37 ye 3 diye bir madde  çıkıyor…  GÖNDEREMZSİN! Geçen sene böyle bir şey yoktu. Buda bu sene çıktı. Sene başında aldığımız 30 a yakın öğrenci nakil bekliyor.  Bu konulara yönelik Ankara’ dan çözüm bekliyoruz… güzel haberler gelsin.. staj paraları ödenmeyecek densin… bizim beklentimiz bu… bizlerde sadece eğitimle uğraşalım…


Öğrenci Velisi/ Fuat BAŞARAN

Ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bizden 5.300 Tl staj parası istenmesi hiç doğru değil. Bize eziyet ediliyor.  Bu gidişle veliler olarak çok arkadaşımız talebesini okula gönderemeyecek  gibime geliyor. Sağlık Bakanlığımız bu zulme dur desin artık.


Sağlık Meslek Lisesi Öğretmeni/ Celal Boyben

Staj sorunu ücret bazında bir sıkıntı.. Velilerimiz zaten 7-8 bin lira gibi bir rakam öderken birde 5 bin lira gibi bir rakamın ödenmesi velilerimizi zorluyor.. yetkililerin bu konuyu ele almalarını istiyoruz….


Zekiye Bilgiç /Çapa sağlık meslek lisesi Çalışanı

Ücret konusunda genelde velilerimiz problem çıkarıyorlar.. hastaneler bizlerden staj ücreti olarak 12. Sınıflar için 5 bin lira talep ediyor. Geçen yılda 4 bin lira talep etmişlerdi. O sebep den dolayı zaten özel okullara veliler belli bir ücret para ödüyorlar. Staj ücreti de haliyle onlara ağır geliyor. Buraya çocuklarını gönderen velilerimiz iyi durumda olan velilerimiz değil..  Orta seviyede olan velilerimiz.  Ve bu ücrette onlara ağır geliyor.  Öğrencilerimiz eğitimlerinin son iki yılı staj görüyorlar. Son düzenlemede iki yıl için değil bir sene için staj ücreti ödeniyor.. bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz


Erol Umur/ Öğrenci Velisi

Benim çocuğum 11. Sınıf öğrencisi ve staj ücreti talep ediliyor.. Fakat devlet okullarında okuyan  öğrencilerden bu miktar talep edilmiyor. Neden özel okullarda okuyan öğrencilerimize üvey evlat muamelesi yapılıyor ?


Hatice Özpolat/ Öğrenci Velisi

Bizlerden staj parası alınıyor.. Devlet okullarıyla aynı muamele istiyoruz.. Okul yönetimi ile birbirimizle tartışıyoruz.. Benim Öğrencim 12. Sınıf öğrencisi.. Geçen sene 4.500 TL staj  para ödedik.. Özelde okutmamızın sebebi çocuğumuzun geleceği. Fakat bu koşullar bizleri zorluyor.


İpek Sak/ Müdür Yardımcısı

Sağlık liseleri ile alakalı değişen prosedürlerle sık sık problemler yaşıyoruz.. Staj ücreti talep ediyorlar. Bu ücret bizzat hastaneler tarafından talep ediliyor. Bizimle bir ilgisi yok. Lakin arada kalan ve velilerimizden haklı olarak tepki gören bizler oluyoruz.


Çapa Sağlık Meslek Lisesi Kurucusu  Maksut Konyar ise şunları söyledi


Özel sağlık meslek liselerinin sorunlarını yazılarınızda da ele aldınız.. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Öncelikle yeni eğitim öğretim yılının bütün öğrencilerimize güzellikler getirmesini temenni ediyorum. Sağlık meslek liseleri ülkemizde nitelikli eleman yetiştirme konusunda çok değerli eğitim kurumlarıdır. Bu okulların önünü açmak ise bu alanda yetişecek yeni insanların yetişmesinde önemlidir.

Ülkemizde nitelikli insan önünde bir eksiklik mevcuttur ve bu eksiklik aynı şekilde sağlık alanında da mevcuttur. Ben bu sorunları mütevazı köşemde gerçek verilerle açıklamaya çalıştım. Dile getirmeye de çalıştım. Sağlık meslek liseleri bu yönde önem teşkil ediyor. İlk zamanlarda çok fazla sağlık meslek lisesi açılıyor diyerek bu okulların önü kapatılmaya çalışıldı.

Meslek liselerinde  öğrencileri staj yapma zorunlulukları var. Bu staj öğrencilerimizin pratikliği ve mesleklerini öğrenme açısında oldukça önemli. Sağlık meslek liselerinde bundan 3-4 sene evvel öğrencilerimize staj süreleri boyunca asgari ücretim 3 te biri kadar sembolik bir ücret veriliyordu. Bu öğrencilerimize de bir teşvik oluyordu.

Fakat asparagas haberler  yayınlandı basın tarafından bu konuda. Bu sefer Sağlık bakanlığı,  3. Ve 4. Sınıflarda hastane ortamında staj yapmalarını zorunlu kıldı. Ve bunu 10 yıllık protokolle ve kontenjanla sağladı. Bu sebepten dolayı hem kamu hastaneleri hem de özel hastaneleri fahiş derece bir staj ücretini Özel sağlık meslek lisesi öğrencilerinden almaya başladı. Bu sene yanılmıyorsam kamu hastaneleri birliğinin yazılı olarak deklare ettiği  rakam 5 bin 300 TL gibi bir rakamdır.

Özel hastaneler ise neredeyse bunun 2 katı gibi bir rakamı talep ediyorlar. Bu bir ranta dönüştü. Düşünün lise çağında bir genç çalışacak ve hiçbir ücret almadığı gibi birde üzerine fahiş bir para ödeyecek.

Bu okullarımızı zora soktu.. velilerimizi zor durumda bıraktı. Öğrencilerimizi mağdur etti. Sebebi ise bu liseleri tercih eden velilerimizin çocuklarını erkende hayata atılmaları için bir çabası var. Gerçekten de sağlık meslek liseleri önemli eğitim kurumlarıdır.

Düşünün sağlık meslek lisesini tercih eden biri bilinçli ben sağlıkçı olacağım diye bir yola çıkıyor… meslek öncelikli öğretiliyor burada. 4 yıl gibi bir süre eğitim alıyor.  Fakat direk geçiş ile en az okuyacakları 2 yıllık ön lisans ile tam bir sağlıkçı olacak çocuklarımız….  Sadece 2 yıllık okuyan sağlıkçılarda daha verimli bir sağlıkçı oluyorlar. Ülkemizde gelişmiş ülkelere nazaran 100 binin üstünde bir açığımız var… bu okulların önü açılmalı. Bu bir hizmettir. Bu okulların önünü açılması gerekir…

Her sene Milli eğitimin mütemadiyen değişen yönetmenlikler ile içi boşaltılmaya çalışılıyor Sağlık meslek liselerinin bu konuda her sene çok ciddi mağduriyetler yaşıyor.. bu konunun muhatabı sağlık bakanlığıdır.. bakanlık sağlık alanında ki meseleye ve öğrencilerimizin staj yapmalarının önü açılmalıdır ki buda öğrencilerimizin ve ülkemizin yararınadır.

Sabit gelirli ailelerinden 5 bin 300 TL gibi bir staj parası dayatma ile alınması ve özellerin daha yüksek alması doğru ve hukuki değildir.. bundan vazgeçilmesi lazım.

Protokol sorunu daha önceden 1 yıllık sağlık bakanlığı tarafından kamu ve özel hastaneler tarafından stajyerlere açık oluyordu.. öğrenciler staj yaptıkları kurumlarda 3 te birini alıyorlardı.. daha sonra 10 yıllık protokolü çıkarında keyfi olarak sağlık liselerine protokol dayatıldı..

Zoraki imzalatşdı. Sözleşme adı altında tek taraflı bir yazıya döküp imzalattı. İlk yıldakine riayet etmeleri lazımdı.  Özel hastanelerin başhekimleri tarafından genel sekreterlik tarafında yapılması gerekiyor dendi.. Bin TL gibi bir staj bedeli alınacak dendi.. daha sonra fiyat giderek arttı.. geçmişteki protokolleri yok saydılar.. bu sene ise 5 bin 300 TL.Bu güne kadar tam 5 kez değişti.

Ortadaki aslında bir kamu sorunu ve eğitim hakkını etkileyen bir sorun.. mutlaka çözüme kavuşturulması lazım. Öğrencilerimizin her yerde staj imkanına kavuşmaları lazım. Bir çok ilimizde bu işlem yoktur. Vali yardımcımız da bir çalışma yürütmüştü..


Muhammet ERKEN/ Özel Çapa Sağlık meslek Lisesi Müdürü

En büyük sorunlarımızdan biri staj sorunu.. 400 e yakın öğrencim var. 250 ye yakın staj gören öğrencim var. Hepsi ile ayrı ayrı bu konuda sıkıntı yaşamaktayız.. sadece bizim okulumuz değil özel olan her sağlık lisesinde ki ortak bir sorun.. yüksek ücretler isteniyor ve velilerimiz meslek guruplarını söylemeyeyim ama yemeğinden arttırarak ücretlerini ödüyorlar.. birde staj ücretleri çok zorluyor.. özel hastaneler çok çok yüksek fiyatlar istiyorlar. En büyük sorunları okul koordinatörüm sevgi hanım biliyor… kendisi bire bir sorunlar hakkında bilgi verebilir…


Sevgi ÖNER/ Özel Çapa Sağlık lisesi Sağlık Dersi Öğretmeni- Staj Koordinatörü

Bizlerde hem hemşire olacak hem de acil Tıbbi tekniker olacak öğrencilerimiz var ve haftada3 gün  staj yapma zorunlulukları var ve bu önemli bir konu. Fakat maddi sıkıntılarımız var.. devlet hastaneleri 5 bin 300 gibi bir rakam talep ediyorlar. Özel hastanelerde bu rakam daha da artıyor.

Burada önemli olan öğrencilerimizi iyi bir eğitim ve iş tecrübesi kazanması. Onları sahaya indikleri zaman tam donanımlı olmaları ama maddi sorunlar ortaya çıktığında bu konular arka planda kalabiliyor.. velilerimiz bu konuda çok demoralize oluyor. Çünkü başta böyle bir protokol yoktu.. fakat staj zamanı geldiğinde bu sorun ortaya çıktı ve sıkıntı yaşanıyor.


Nasıl bir çözüm yolu olmalı sizce ?

Bu konularda parasal konular çıkarılmalı. Eğitime odaklanmalıyız.. daha güzel onları nasıl eğitebiliriz.. bu konulara yoğunlaşmalıyız. Fakat kurumlara gittiğimizde karşımıza çıkan tek şey para oluyor. Bu yaşta ki öğrencilerimizin de parasal konularda; onlarla konuştuğumuzda öğrendikleri ile ilgili değil de öyle bir hale geldik ki staj ücretini ödeyip ödemem konuları konuşuluyor.. bu da onlar için sıkıntılı bir durum.


Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA) 
Editör: TE Bilisim