12 Eylül İddianamesinin bir numaralı sanığı Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, darbe suçunun yanı sıra TIME dergisine kapak konusu olduğu 23 milyon dolarlık rüşvet iddiasıyla da yargılanacak.

Türkiye Gazetesi'nden Melik Duvaklı'nın haberine göre, Ankara'da görülen 12 Eylül darbe davasının sanıklarından emekli orgeneral Tahsin Şahinkaya süper servetinin de hesabını verecek. TIME dergisinin dünyanın en zengin 50 generali arasında gösterdiği Tahsin Şahinkaya hakkında Amerikan uçak şirketinden alındığı iddia edilen 23 milyon dolarla ilgili soruşturma talebi 1986 yılında TBMM'ye gelmiş ancak Anayasanın geçici 15. maddesindeki hüküm sebebiyle reddedilmişti. Geçici 15 maddenin kaldırılması ile 12 Eylül darbecilerine de yargı yolu açılmış oldu. Darbe davası başladı. Sanıkların ceza alması diğer davaların da önünü açacak. Hukukçu Ergin Cinmen, “15. madde gerekçesi ile daha önce soruşturma talebi reddedilmişse yeni düzenlemeye göre artık buna engel yok. Bu durumda açılan soruşturma hem darbe suçunu hem de malvarlıkları ile ilgili yönleri kapsar. Bu konuda zaman aşımı da söz konusu değildir” diyor.

SERVETİ 20 MİLYAR DOLAR

12 Eylül darbesinin mimarlarından olan Tahsin Şahinkaya askerliği kadar serveti ile de tartışma konusu oldu. 20
milyar dolar olarak tarif edilen serveti ile TIME dergisine kapak olduğunda herkesin ilgisini çekmişti. Çünkü Trabzon'dan Merzifona göç eden berber Topal Mehmet'in oğlu olan Şahinkaya, yoksul bir aileden geliyordu.

Şahinkaya'nın servetine ilişkin iddialar 1980 darbesi öncesine dayanıyor. İlk defa 19 Mart 1976'da, Northrop uçak şirketi, askeri uçak alımları için arasında Türkiye'nin de olduğu ülkelerde bazı yetkililere rüşvet verdiğini açıkladı. Yapılan açıklama dünyada deprem etkisi yaptı. Pek çok ülkede hükümetlerin başını yiyen bir skandala dönüştü. Bir tek Türkiye'de olayın üzerine gidilmedi. 1986 yılında Amerikan Kongresi'nde hakkında soruşturma açılan General Dynamics Şirketi'nin eski Başkan Yardımcısı Veliotis, Türkiye'ye 23 milyon dolar rüşvet verildiğini itiraf etti. Açıklama Türkiye'de geniş yankı buldu. İddiaların hedefinde 1980 öncesinin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya bulunuyordu. Meclis'e araştırma önergesi verildi. Kurulan araştırma komisyonunda, Anayasa'nın geçici 15'inci maddesindeki hüküm sebebiye ANAP ve bağımsız milletvekillerinin oylarıyla talep reddedildi.

MAFYA İLE İLİŞKİSİ VARDI

Şahinkaya'nın serveti ile ilgili iddialar uçak alımındaki yolsuzluklarla sınırlı değil. Hava Kuvvetleri Komutanı iken ihale ve alımlarının belli şirketlere verilmesi için nüfuz kullanıp çıkar sağlamak, haksız iktisap yoluyla çok sayıda taşınır ve taşınmaz mal edinilmiş olmak, yurt dışındaki hesaplarda yüklü miktarda parası olmakla suçlanıyor. Bazı holdinglerle kendisinin ve yakınlarının ortaklık ilişkisi içinde olduğu iddiaları da bulunuyor.

Tahsin Şahinkaya'nın ilişkileri ünlü 1. MİT Raporu olarak bilinen Mehmet Eymür'ün yazdığı ünlü raporda da yer alıyor. İlgili bölüm şöyle: “Tahsin Şahinkaya, Sarı Avni, Behçet Cantürk, Dündar Kılıç, Fahrettin Aslan ile inşaat ve ihale mafyasıyla ilişkilidir. İstanbul Emniyet Müdür Muavini Mehmet Ağar ile yakın irtibatı olup Mehmet Ağar, adıgeçenin 'terzi - elbise temizliği' dahil her nevi özel işiyle uğraşmaktadır.”Kaynak:haber3

 

Editör: TE Bilisim