İstanbul’un 11 ilçesi birinci derecede deprem kuşağında bulunmaktadır.Bu ilçelerin başında ise Zeytinburnu gelmektedir.1999 depreminden bu yana kentsel dönüşüme konu olan Sümer Mahallesinde deprem’e karşı dayanıklı konutların yapılmaya başlanmaması Cumhuriyet Halk Partisi Zeytinburnu belediye meclis üyesi tecrübeli belediyeci Fikret Konya’nın son aylarda dünya gündeminin birinci maddesi olan deprem’e karşı yetkilileri uyarması kamuoyunda takdirle karşılanıyor.     

Fikret Konya’  bu kez de Zeytinburnu Belediye meclisine bir önerge vererek Sümer mahallesi için bir yasa çıkarılarak bir an önce kentsel dönüşüm’ün başlatılmasını  istedi.İşte önerge’nin detayları.

Fikret bey geçen pazartesi günü belediye meclisine bir önerge verdiniz nedir bu önerge ? 

Hüseyin bey ,Kentsel dönüşüm konusunda Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir meclis üyesi olarak, günlerdir gazete manşetleri dolduran ve insanımız üzerine on yıl sonra da olsa yeniden korkular salan ‘Deprem’ konusunda bazı görüş ve önerilerimi belediye meclisine taşıdım. Bu görüşlerimin halkımız tarafından  da bilinmesini arzu ettiğim için gazeteniz aracılığı ile kamuoyuna duyurmak istediğimden daha önergemi meclise vermeden önce sizinle de paylaşmanın yararlı bir hizmet olduğuna inandığım için önergeme konu olacak bilgileri sizinle paylaştım.

Depremi riskini ailemle birlikte yaşayan bir yurttaşım  

Hüseyin bey sizde çok iyi bilirsiniz sizinle yıllardır komşuyuz.On binlerce yurttaş gibi ben ve ailemde deprem riskinin en çok olduğu Zeytinburnu Sümer mahallesinde ikamet ediyorum. Öncelikle burada yaşayan ve özellikle de aile reisi konumunda olan her vatandaş gibi hem kendi ailem ve hem de bölgede yaşayanlar adına endişeliyim.  

Kentsel dönüşüm yanı başımızda başlayacaktı ancak her nedense süreç çok yavaş işliyor.Ben hayatım boyu insanları suçlayarak sonuca ulaşılmayacağını biliyorum.Bu önergem de kimseyi suçlamıyorum.Sadece işlerin hızlı ilerlemesi için belediye başkanına yardımcı olmak adına çıkarılması gerekli olan yasa ve kanunların bir an önce Sümer kentsel dönüşüm yasası adı altında çıkarılarak halkın ve müteahhitlerin önünün açılmasını istiyorum.İlçemiz ancak böyle bir yasa çıkarılırsa  süratli bir şekilde yeniden imar edilebilir.Ağır bürokratik prosedürle kentsel dönüşüm kolay kolay yapılamaz. 

Halka karşı Sorumluyum

1999 depreminde Avcılar belediye başkan yardımcısıydım.Depremin o soğuk yüzünü gören birisi olarak bu konuda işlerin yavaş işlemesi beni çok üzüyor.Allah korusun yarın öbür gün sonuçları çok ağır olan bir deprem olursa Belediye başkanları biz meclis üyeleri halka karşı vazifelerimizi yapmadığımız dan dolayı oluşacak felaketin hesabını nasıl vereceğiz ?

İlçem ve İstanbul Büyükşehir adına bir siyasi sorumluluk almış bir yurttaş olarak da bu endişelerimi, tedirginliğimi paylaşmak ve bunların giderilebilmesi adına önerilerimi sunmak gibi bir yükümlülüğümün olduğunun da bilincindeyim… 

Kiptaş’ın modern bloklarından birinin resmi (Kutu)

Deprem’in zararları  aza indirilebilir  

Gelişmiş ülkelerde 7 -8 şiddetinde olan depremler hasarsız atlatırken ülkemizde 6 şiddetindeki bir depremde bile onlarca yurttaşımızın hayatını kaybetmesi biz idarecilerin  hızlı ve sorumluluk bilinci ile hareket etmemesinden kaynaklandığını düşünüyorum. 

Bu nedenledir ki öncelikle depremden en az (hatta hiç) zarar görecek şekilde çözüme ulaşma yolunda biran önce mesafe alınmalıdır,diye düşünüyorum.

Ve işte o korkunç doğal felaketi unutmak veya unutmaya çalışmak; galiba bize bu konuda hazırlık yapmaktan ve tedbir almaktan daha kolay geliyor olsa gerek… 

Temeli atılan bir bina resmi (Kutu)

Önemli olan depremden önce tedbir almak 

Ulus olarak; ülkemizin veya dünyanın herhangi bir yerinde yaşanmakta olan bir deprem felaketinin sonuçlarının vahameti karşısında yaşadığımız şok, ancak o zaman bizi kendimize getiriyor… 

İstanbul büyük şehir belediyesi ODTÜ deprem müh araştırma merkezi tarafından yapılan araştırmalar  sonucu Zeytinburnu ilçemizde 8000 binanın yıkılıp ağır hasar göreceği açıklanmıştır. Bundan da anlaşılıyor ki, bölgemizle ilgili tehlikenin boyutunun büyüklüğü bir kez daha gözler önüne serilirken, en kısa zamanda  mevcut yasal sıkıntıların ortadan kaldırılarak, çözüme yönelik yasal mevzuatlar üretme zorunluluğu gerçeği de gözler önüne serilmektedir.  

Başbakan’ın kürsüde konuşma resmi (kutu)

Depremin Siyaseti olmaz 

Öncelikle belirtmem gerekir ki, “DEPREM ÜZERİNE SİYASET OLMAZ.” Ve bu sorun da ilçemizin olduğu kadar ülkenin de ortak sorunudur.

Zeytinburnu Sümer Mahallesi bir pilot bölge uygulaması olarak kentsel dönüşüm projesi kapsamındadır. Kısmi olarak başlanan çalışmanın hepimizin arzu etmesine rağmen bu işe model olması bugün için zor gözükmektedir.  Çünkü bölgedeki vatandaşımızın bu projeye ekonomik katılım sağlaması -bölge insanının çoğunluğunun ücretli çalışanlar olması bakımından- zor gözükmektedir.  Üstelik de; günümüzde ekonomik şartlar ortadadır. Bütün bunlara rağmen, Sümer Mahallesi’nde Kentsel Dönüşüm Uygulaması da mutlaka başarılmalı, bunun öncesinde  bölgede yaşayan insanların toplumsal kaygıları giderilmeli,uygulamada mekânsal bütünlük sağlanmalıdır. 

İşlerin hızlı ilerlemesi için yasal düzenleme şart       

Malumunuz olduğu üzere, bu konuda, bugüne kadar çıkartılan çok sayıda yasa bulunmaktadır. Vatandaşlarımıza yaşadıkları  bölge ve mekânların düzenlenmesinin nasıl olacağı ve kendilerine anlatılmalı, ayrıca bölgede yaşayan insanların bu çalışmalar konusunda görüş ve önerileri mutlaka ‘önemsenerek’ dikkate alınmalı ve değerlendirilmelidir.

Birçok bölgede ve farklı  alanlarda uygulanan teşvik mevzuatı, kentsel dönüşüm alanlarına yönelik olarak yeniden düzenlenmelidir.  

Kentsel dönüşüm yasası  şart 

En önemlisi de “Zeytinburnu, Sümer Mahallesi pilot bölge uygulaması Kentsel Dönüşüm Kanunu”  çıkarılmalı ve teşvik kapsamı içinde yer almalıdır.

Bununla birlikte bu bölgede sorumluluk üstlenen yatırımcıya her türlü (KDV, Vergi İndirimi, SGK prim kesintilerinde iyileştirme, altyapı hizmetlerinde indirim vb. gibi) teşvik edici kolaylıklar sağlanarak, ayrıca   DASK ve deprem vergilerinden projeye ayrılacak paylarla yatırımcının ve bölgede yaşayan yurttaşların yararlanacağı bir destek unsuru olmalıdır.  

CHP ve Ak parti Amblemi  konulsun (Kutu)

İktidar Muhalefet el ele  

Bölgemizin bu hayati sorunu, yalnız, iktidar partisinin degil muhalefetin de sorunu olmalıdır

Bunun içindir ki, hepimizi ilgilendiren böyle ‘çok önemli’ bir ortak sorunun çözümüyle ilgili olarak;  iktidar, muhalefet, yatırımcı ve vatandaşlar olarak hep birlikte sorunu sahiplendiğinde mutlaka beklenen ve olması  gereken bir  çözüme yaklaşılır,  diye düşünüyorum.

teşvik düşüncesinin meclis üyelerimiz arasında deprem için neler yapılabilir arayışı  içersinde sn Yüksel Durmuş,Av.Yasin Balcı,Hasan Sertçelik (Ak Parti)),İsmail Terzi,Ercihan Ekşi (CHP) görüş ve önerileriyle şekillenmesi önem taşımaktadır 

Konuya olan duyarlılığınız için saygılar sunar, iyi çalışmalar dilerim, Allah, hepimizi korusun,

 Fikret Konya

CHP Zeytinburnu Belediye Meclis Üyesi

Editör: TE Bilisim