Meclis önceki gece çıkardığı yasayla askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açtı.

Yasaya göre askerlerin işlediği “Anayasal düzene karşı suçlar” ile “terör” ve “çete” suçları doğrudan özel yetkili sivil savcılıklar tarafından soruşturulacak.

EYLEM PLANI GEÇERSİZ KALDI

Taraf Gazetesi’nde yayınlanan İrticayla Mücadele Eylem Planı’nda yer alan çeşitli suçların ‘Askeri suç kapsamına’ alınarak üzerine gidilmesi girişimi bu değişiklikle uygulanamaz hale getirildi. Sivil ve asker kişilerin karıştığı suçlarda sivillerin yargılanması sivil mahkemeler eliyle yapılacak.

SİVİL MAHKEME BAKACAK

TBMM Genel Kurulu’nda gece yarısı kabul edilen TCK ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısında, AK Parti milletvekilleri tarafından verilen önergelerle değişiklik yapıldı. Buna göre, barış zamanında asker olmayan kişilerin, Askeri Ceza Kanunu veya diğer kanunlarda yer alan, askeri mahkemelerin yargı yetkisine tabi bir suçu, tek başına veya asker kişilerle iştirak halinde işlemesi durumunda, asker olmayan kişilere ilişkin soruşturmalar, Cumhuriyet savcıları, kovuşturmalar ise, adli yargı mahkemeleri tarafından yapılacak.

ÇETE SUÇUNA AĞIR CEZA BAKACAK

Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen, uyuşturucu ve uyarıcı madde suçu imal ve ticareti suçu veya suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama suçu, ağır ceza mahkemeleri görev alanına girecek. Asker kişiler, barış zamanında ağır ceza mahkemelerinin yetkisine giren bir suçu işlemeleri halinde bu mahkemelerde, savaş ve sıkıyönetim halinde ise askeri mahkemelerde yargılanacak.

Düzenleme, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte devam etmekte olan soruşturma ve kovuşturmalarda da uygulanacak.

Editör: TE Bilisim