İster küçük, ister büyük birikimlere sahip olun, herkesin aklına ilk gelen yatırım aracı konut sahibi olmak. Peki İstanbul'da hangi bölgeler konut yatırımı için daha karlı?

Bu sorunun artık tek bir yanıtı yok. Son yıllarda artan kentsel planlama çalışmaları İstanbul'u tek merkezli bir kent olmaktan çıkarmış durumda. Ulaşım yatırımları, iş merkezi ve toplu konut alanlarıyla İstanbul çok merkezli bir kentte dönüşme yolunda hızla ilerliyor.

Kentin yeni merkezleri ve karlı yatırım alanlarını sizler için derledik. İşte parasını doğru yatırıma harcamak isteyenlere bir kaç öneri...

Konut yatırımda kısa ve orta vadede prim yapacak merkezlerin başında Kurtköy, Çekmeköy, Ümraniye Şerifali, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Esenyurt, Hadımköy ve Silivri geliyor.

Yeni konut stoğunun hızla arttığı bu bölgelerden gayrimenkul almak isteyen yatırımcıların en büyük kazancı 'deprem güvenlikli' konutlar olacaktır. Kent merkezindeki güvenliksiz konut stoğuna karşın bu bölgelerde yapılan yeni yatırımlarda bina güvenlikleri ön planda tutulması en büyük prim nedeni. Bu bölgelerin bir diğer avantajı ise eğitim kurumlarından sosyal donatı alanlarına, hastanelerden peyzaj düzenlemelerine kadar pek çok girdinin yakın mesafede bölge sakinlerine sunabilmesi.

KAMU YATIRIMLARI ARTIYOR

Bu bölgelere yönelik kamu yatırımlarının artması da orta ve uzun vadede bölgedeki gayrimenkul fiyatlarının yükselmesine neden olacak. Özellikle Silivri bölgesine yapılması planlanan 3'ncü havalimanı ve yeni liman projeleriyle bölge kenttin batısının yeni merkezi olmaya aday. Kurtköy ise Sabiha Gökçen Havalimanı, iş merkezi ve fuar alanları ile  İstanbul'un doğu merkezi olmuş durumda. Kurtköy, Beylikdüzü, Ümraniye, Çekmeköy ve çevresine doğru yapılacak metro ve diğer ulaşım yatırımları yatırım alanlarını hem trafik derdinden uzak tutuyor hem de merkezleri ulaşılabilir kılacak.

KENT MERKEZİ DE DÖNÜŞÜYOR

Kuşkusuz İstanbul'daki yatırımlar yalnızca kentin çeperlerinde yapılmıyor. Kentin mevcut merkezi sayılan Levent, Zincirlikuy, Beyoğlu ve Haliç çevresi ile Fatih bölgesi de yeni yatırımlara açık. Özellikle Beyoğlu, Galata, Balat'da başlatılan kentsel dönüşüm projeleri bölgelerdeki kötü yapı stoğunu azaltarak, yeni konut stoğunu artıracak. Başlatılan dönüşüm bölgelerdeki gayrimenkul rantını da hızla arttırması bekleniyor. Kısıtlı maddi imkanı olanlar için ise Hadımköy, Mimaroba, Uskumruköy, Demirciköy, Şerifali, Ataşehir, Kurtköy ve Çekmeköy uygun imkanlı konutlar sağlıyor.

KÖPRÜ ÇEVRESİNDE FİYATLAR ARTIYOR

İstanbu Boğazı'na yapılması planlanan 3. Boğaz geçişi çevresi her ne kadar 'imara kapalı' tutulacağı dile getirilse de bölgede fiyatlar hızla yükseliyor. Kulis bilgilerine göre güzergah üzerindeki arsa fiyatları yüzde 100 ila 500 oranında artmış durumda. Köprü geçişi sonrası en çok prim yapacak bölgelerin başında ise Çerkezköy, Çatalca ve Sarıyer ile Dilovası, Gebze ve Beykoz geliyor. Ataşehir'de bu rüzgardan etkilenecek alanlar arasında.

Editör: TE Bilisim