Kurşun kalem oyma sanatına nasıl başladınız?

Çocukluk dönemlerimden başlayan üretkenlik içgüdüsü ile bu yaşıma kadar birçok hobi ile ilgilendim.Gerçek anlamda kendimi bulduğum bu özel sanat dalını sosyal medya üzerinden şans eseri karşıma çıkan bir fotoğraf  ile, bu sanatın ayrıntılarını Dünya çapında araştırmaya başladım. Araştırırken Rusya’da yaşayan bir sanatçının çalışmalarını gördükten sonra büyük bir hayranlıkla bu işi bende yapabilirim diye düşünerek sanat yolculuğuma başladım.Yapım aşamasındaki malzemelerin, aletlerin neler olduğunu araştırdım.En basit hali ile herhangi bir kurşun kalem ve sadece bir neşter ile çalışıldığını gördüm..Yapılan çalışmaların imkansız gibi durması beni büyük ölçüde cezbetti ve Türkiye’de bu sanatı icra eden bir başkasını bulamadığım için hiçbir eğitim almadan yalnız başıma deneme yanılma yöntemiyle pratikler yaparak öğrenmeye başladım.

İstanbul Times Haber Merkezi / Çağla Pekgüleç 

İlk çalışmanız neydi?

İlk çalışmam Galata Kulesi’nin iki boyutlu çalışmasıydı.

Bu sanata Türkiye’de ilgi nasıl?

Çok yeni duyulan minyatür bir el sanatıdır. Türkiye’de bu sanat ile uğraşan sadece 2-3 kişi, Dünya çapında ise ismi duyulmuş 4-5 sanatçı vardır.Genel anlamda yurtdışında ilgi çok büyük, ülkemizde ise şuan için hakettiği değeri kazanmış değil, yine de görenler tarafından büyük ölçüde takdir almaktadır.

KONSANTRE VE SABIR ŞART

Bu sanatın zorlukları nedir?

Kalemin ucuna istediğiniz objeyi yapmak için üç boyutlu düşünebilme yeteneğini geliştirmek, doğru ölçekte minimize edebilmek, aşırı dikkat, yoğun bir konsantrasyon ve en önemlisi inanılmaz bir sabır gereklidir. İlk başlarda aşırı zorlandım ama hiçbir zaman pes etmedim, inanın istedikten sonra uzun sürede de olsa başarıyı yakalamak mümkündür. Ayrıca kesici el aletleri ile çalışıldığı için oldukça tehlikeli bir çalışma icra edilmektedir.Basit bir hata ile elinizi keserek derin yaralanmalara yol açabilecek durumların meydana gelebilme oranı yüksektir.

Özel istekler, siparişler geliyor mu? Size nasıl ulaşabilirler?

Kişiye özel ya da kurumsal firmalara özel günlerde siparişler alıyorum. Tamamen sınırsız bir boşlukta ne arzu edilir ise yapılması bir şekilde mümkündür.Çok özel bir hediye, koleksiyon parçası olarak sınıflandırıyorum.Dünya’da bir başka eşi olmayan, bir hayali somutlaştırıp hediye haline getirebilmek hem kendimi hem de sahiplerini yüksek oranda özel hissettirerek mutlu etmektedir.Çalışmalarımı Instagram hesabım olan   @ART_OF_N   isimli sayfamda paylaşıyorum, Nihat Özcan olarak arayıp bulabilirler.

Bir çalışmanızı kaç günde tamamlıyorsunuz?

En küçük figür çalışması  yaklaşık 3-4 saat sürüyor.Daha detaylı çalışmalar  1 ay ve üzerinde oluşabilmektedir. En uzun soluklu çalışmalarımdan biri olan 6mm’lik çapa işlediğim zincir çalışmasını yaklaşık iki buçuk ay’da tamamladım.

Kurşun Kalemleri neye göre seçiyorsunuz?

Her kurşun kalem ile çalışılır fakat Dünya çapında üretilen farklı iç kesitlerde de kalemler var. Bulamadığım kalemlerin bir kısmını yurt dışından sipariş ediyorum.Tasarladığım çalışmayı en uygun oranda minimize edebileğim ölçülere göre kalem seçimi yapıyorum.

İLERİ TARİHLERDE HOBİMİ İŞİME DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUM

İleriye dönük planlarınız nedir?

Ülkemizde bu özel sanatı herkese tanıtmak ve en büyük hedefim bu alanda Dünya çapında Ülkemizi temsil edebilmektir. Bir çıkış noktası olmayı planlıyorum. Profesyonel destek anlamında ilgili kişilerden önemli kapılar açılırsa bu sanat dalı üzerine sanat atölyesi açarak özel eğitimler verebilmek, çalışmalarımı daha fazla geliştirmek, Dünya çapında kültür-sanat etkinliklerinde, fuar ve sergilerde bulunmak istiyorum.

Şuan hangi figür üzerine çalışıyorsunuz?

Aslında çok geniş bir listem var, hergün yenilerini de ilave ediyorum…Atatürk serisi koleksiyonum kapsamında son parça olarak Ali Rıza Bey’in büstünü plan aşamasındayım.Sonraki etaplarda kurşun kalemin üzerinde yatay vaziyette park etmiş eski klasik arabalar , her ülkeye ait simgeleşmiş anıtlar, yapılar, heykelleri yapmayı planlıyorum.

İstanbul Times Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim