Federico Fellini’nin Tatlı Hayat, Andrei Tarkovski’nin Andrei Rublev, Jean-Luc Godard’dan Serseri Aşıklar, Orson Welles’in Yurttaş Kane gibi efsane filmler Sinematek’in kurucularından Onat Kutlar anısına Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gösteriliyor.

Onat Kutlar ve arkadaşları tarafından 1965 yılında kurulan Türk Sinematek Derneği’nin 50. yılı dolayısıyla düzenlenen ve Ocak ayında başlayan “SİNEMATEK YAŞIYOR! 50. YILDA, 50 FİLM, 50 SUNUM” etkinliği devam ediyor. Kadıköy Belediyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi, işbirliği ve Jak Şalom katkılarıyla düzenlenen etkinlikte sinema tarihinin önemli filmleri seyirci ile buluştu.

Sinema tarihinin en iyi filmlerinin gösterildiği etkinlikte Ezel Akay, Vecdi Sayar, Mehmet Güleryüz, Bengi Semerci, Erden Kıral, İlber Ortaylı gibi usta isimler sunum yaptı. Etkinlik kapsamında bu hafta Gillo Pontecorvo’nin Cezayir Savaşı filmi gösterilecek.
Cuma akşamları saat 20:30’da usta isimlerin sunumuyla başlayan filmlerin gösterimi Nisan ve Mayıs ayında da gösterimi devam edecek.

Kadıköylülerin yoğun ilgi gösterdiği filmlerin listesi ise şöyle:


SİNEMATEK YAŞIYOR! 50. YILDA, 50 FİLM, 50 SUNUM
Tarih
Yer
Filmin orijinal adı
Filmin Türkçe adı
Sunum yapacaklar
Meslekleri
1.4.2016
CKM
IL GATTOPARDO
Leopar
İlber Ortaylı
Tarihçi
8.4.2016
CKM
BİR ZAMANLAR ANADOLU'DA
---
Murathan Mungan
Yazar
29.4.2016
CKM
Vertigo
Ölüm Korkusu
Yankı Yazgan
Psikiyatrist
13.5.2016
CKM
Citizen Kane
Yurttaş Kane
Ege Cansen
Gazeteci, yazar
20.5.2016
CKM
Viaggio in Italia
İtalya'ya yolculuk
Filiz Kutlar
Oyuncu
27.5.2016
CKM
Smultronstället
Yaban çilekleri
 
Editör: TE Bilisim