Tuncay Güney'den işkenceyle alınan ifadelerin ses kayıtlarını Milli İstihbarat Teşkilatı, Ergenekon Mahkemesi'ne iletmişti.

Sözkonusu kayıtlar gazetelere yansımıştı ancak polisler kod adlarıyla verildi.

S - 1, S - 2, S - 3 kod adlarıyla verilen polislerin kimlikleri şunlar: Adil Serdar Saçan, Ahmet İhtiyaroğlu, Kemal Karademir...

POLİSLER TUTUŞTU

Ergenekon soruşturmasının kilit isimlerinden Tuncay Güney'in, 2001 yılında emniyette işkenceyle alındığı iddia edilen sorgusuna katılan eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Ahmet İhtiyaroğlu, kayıttaki seslerden ikisinin kendisine ve dönemin Organize Müdürü Adil Serdar Saçan'a ait olduğunu doğruladı.

Ancak İhtiyaroğlu, CD'deki seslerde bazı kırılmalar, üst üste bindirmeler ve montajlar olabileceğini belirtti. İhtiyaroğlu, işkence iddiasını ise reddetti.

İhtiyaroğlu, Tuncay Güney'in 2 gün Organize Şube tarafından sorgulandığını, bu sorguya İstihbarat Şube'den de yetkililerin katıldığını ancak işkenceli sorgunun olmadığını öne sürdü.

Oysa MİT'in bilirkişi raporlu gönderdiği ses kaydında işkence açık biçimde görülüyor ve bilirkişi de bu durumu tespit etmiş durumda.

Saçan: Hatırlamıyorum

Ergenekon davasının tutuklu sanığı Adil Serdar Saçan'ın avukatı Serkan Saçan da, görüştüğü müvekkilinin böyle bir olayı ve sorguyu hatırlamadığını söyledi.

İŞKENCEYLE ÜNLÜ EKİP

Saçan ve 'sağ kolu' İhtiyaroğlu'nun içinde bulunduğu ekip hakkında onlarca işkence davası var. Devam eden davalar kapsamında hazırlanan bilirkişi raporları ile yıllar sonra bile işkenceler tespit ediliyor. İhtiyaroğlu'nun iki ayrı işkence davasında da mahkumiyeti bulunuyor. İhtiyaroğlu, 2004 yılında Mustafa Birol Kalyoncu'ya işkence yaptığı gerekçesiyle 10 ay hapis cezası aldı. 2007'de ise Olgun Aydın'a gözaltındayken işkence yaptığı için 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

 

Editör: TE Bilisim