Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi ile Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından Bernard van Leer Vakfı’nın proje desteği çerçevesinde 2 yıl süren kapsamlı bir çalışma ile hazırladıkları İstanbul’un sosyal, ekonomik ve çevresel haritası interaktif kullanıma hazır hale geldi. İstanbul’un mahalle bazında kapsamlı bir resmini çeken çalışma; mahallelerdeki nüfusun eğitim, yaş ve gelir düzeyi gibi özelliklerini verirken; bu bireylere sunulan sağlık ve eğitim alanındaki hizmetleri de rakamlarla açıklıyor.

TESEV işbirliğiyle gerçekleştirilen proje, kapsamının genişliği ve niteliği bakımından Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyor. Projenin detaylarının açıklandığı basın toplantısında konuşan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi 2009 yılından bu yana İstanbul özelinden yola çıkarak dünya kentlerindeki sosyo-ekonomik, siyasal ve kültürel süreçleri anlamak adına önemli akademik çalışmalar yürütüyor. Merkezin hayata geçirdiği ve İstanbul’un sosyal haritasını çizen son çalışma, bugüne dek İstanbul’un sosyo-ekonomik verilerini ortaya koymuş en kapsamlı çalışma olarak nitelendirilebilir. Ulaşılabilirliği ve kullanım kolaylığı sayesinde tüm vatandaşların bilgi edinmesine katkı sağlayacak bu çalışma, akademisyenler için de araştırmaları açısından örneklem oluşturmada faydalı olacak. Özellikle kent çalışmaları yapanlar İstanbul gerçeğini mahalle bazında görme olanağına kavuşurken, yerel karar vericiler de interaktif haritayı karar verme süreçlerine dahil edebilecekler” dedi.

Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Güvenç, proje kapsamında geliştirilip üretilen veri tabanı ve interaktif web sitesinin İstanbul metropoliten alanında çocuğa ve aileye ilişkin yerel hizmet programlarının tasarımı, sürdürülebilirliğin sağlanması ve değerlendirme süreçlerinde stratejik önem taşıdığını vurguladı.Prof. Güvenç, İstanbul’un bine yakın mahallesinde rayiç bedel ve yaş yapısı farklılaşması gösteren haritaların Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi’nde üretildiğini, bu mahallelerdeki çocuk ve aileye yönelik hizmetlerin verilerinin ise TESEV araştırmacısı Dr. Elvan Erginli tarafından derlendiğini, bu iki birimin oluşturduğu veri tabanının internet ortamında sorgulanabilir bir web sitesine dönüştürüldüğünü belirtti.Web sitesi, İstanbul’un 39 ilçesindeki mahallelerin büyük çoğunluğunda yaş yapısı, rayiç bedel, belediye hizmetleri, yardımlar, çocuğa ilişkin donatılar, kreşler, parklar konusunda değerli bilgiler sağlıyor. İnternet ortamında belediye.istanbul95.org adresinden erişilen interaktif web sitesi, pazarlama, seçim çalışmaları, gayrı menkul iktisadı, kent sosyolojisi gibi farklı alanlarda, araştırmacıya başka kaynaklardan erişemeyecekleri değerli bilgilere erişim olanağı sağlayabilecek.Web sitesindeki verilerin her yıl güncellenmesi öngörülüyor.

Editör: TE Bilisim