14- 18 Temmuz tarihleri arasında kutlanacak olan 17. Malatya Fuarı ve Kayısı Festivali’nin tanıtımı ve duyurulması amacı ile, İstanbul’da “Kayısı Tanıtım Yürüyüşü” gerçekleştirildi. İstiklal Caddesi’nden Taksim Atatürk Anıtı’na kadar süren yürüyüş sırasında, vatandaşlara yaş kayısı dağıtıldı. 

İstanbul Times / Haber Merkezi 

İKİNCİSİ YAPILDI.. 

a1.jpg
 a2.jpg
 a3.jpg
 a4.jpg
 a6.jpg
 a7.jpg
İlki geçen yıl gerçekleştirilen tanıtım yürüyüşü öncesi, yürüyüşe katılacak il yöneticileri, İstanbul’daki Malatyalı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Malatyalılar saat 16.30’da İstiklal Caddesi’ndeki Galatasaray Lisesi önünde toplandı.

MOTİF HALK OYUNLARI HAKKI COŞTURDU  

Mehmet Zeki Baykal’ın başkanlığını yaptığı  Motif Vakfı Halk oyunları ekibi Malatya yöresi oyunlarını oynarken, oyunlara yürüyüş katılımcıları da zaman zaman iştirak ettiler. 

Yürüyüşe; Malatya Valisi Ulvi Saran, AK Parti Malatya Milletvekilleri Ömer Faruk Öz, Mücahit Fındıklı ve İhsan Koca, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, İstanbul Vali Yardımcısı Ali Kazgan, Malatya Eğitim Vakfı Başkanı Prof.Dr. Mesut Parlak, Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, MİAD Başkanı Yunus Akdaş, Polis Başmüfettişi Hasan Adak, Turan Emeksiz 77’liler Derneği ile İstanbul’daki bir grup Malatyalı katıldı. 

Yürüyüş saat 17.00’de başladı. Yürüyüş sırasında görevlilerce, çevrede bulunan vatandaşlara yaş Malatya kayısısı ile festival ve fuar tanıtım mesajı içerek şapkalar dağıtıldı. 

Davul- zurna eşliğinde gerçekleştirilen ve ilgi gören yürüyüş Taksim Atatürk Anıtı önünde son buldu. 

“STRATEJİK ÜRÜN..” 

Taksim Atatürk Anıtı önünde ilk konuşmayı yapan Vali Ulvi Saran, Malatya kayısısının ekonomik öneminin yanı sıra stratejik öneminin de bulunduğunu, bu ürünün en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi. Vali, fuar ve festivalin de ürünün, ilin tanıtımına katkısını dile getirdi. 

Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, tüm dünyada tüketilen kuru kayısının yüzde 85’inin Malatya’da üretildiğini, ancak iç piyasada kayısı tüketiminin arttırılması gerektiğini söyledi. Çakır, kayısının son ekonomik krizin Türkiye üzerindeki etkisine rağmen önemli bir aşama kaydettiğini söyledi. Dünya kuru kayısı piyasasının yüzde 85'ini Malatya'nın karşıladığına vurgu yapan Çakır, yerli tüketimin düşüklüğünden dert yandı. İç tüketimin ancak yüzde 5 seviyelerinde seyrettiğine dikkat çeken Çakır, ekonomik krizin etkili olduğu dönemlerde dahi kaysıda düşüş olmadığını ifade etti. Çakır, "Krize rağmen kayısı fiyatlarında düşüş olmadı, bu yıl mahsul ihracatımız gayet iyi. İhracat rakamları bu yıl en iyi seviyede. Krize direniş gösteren, aynı zamanda Malatya ekonomisini canlı tutan bir ürün. Yüzde 85 ihracat hacmi, Malatya kayısısının dünya piyasasındaki önemini ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.  

Milletvekili Ömer Faruk Öz de, kayısının çok yararlı bir ürün olduğunu, günde 5 adet kayısı tüketiminin insan sağlığına ve fiziki gelişimine önemli katkı sağlayacağını belirtti. Milletvekili Öz, dünya kayısı piyasasının yüzde 80'ini Malatya'nın karşıladığına dikkat çekerek, "Bu ekonomik krizde 80 ülkeye doğrudan ihracat gerçekleştiriyoruz. Kayısı, Amerika, Avrupa, Rusya başta olmak üzere kendi alanında dünya piyasasında önemli konumda. Krize direniyor" dedi. Kayısının geçen yıllara oranla bu yıl daha iyi bir dönem geçirdiğini vurgulayan Öz, "Ancak buna rağmen hak ettiği değeri görmüyor, bizim kaygımız bu. Kayısı her derde deva. Parayla ölçülür bir şey değil. Her konuda şifa veren bir ürün. Kurusu 3 buçuk, 4 lira seviyelerinde. Bu yıl 4'ün altına düşmemesini bekliyoruz. Çünkü kayısı sadece yaş olarak tüketilen bir ürün değil, komposto, reçel ve ilaç sektöründe kullanılan bir ürün. İnanıyorum ki hak ettiği yere gelecektir" diye konuştu. 

Malatya Ticaret Odası (MTO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, kayısının Malatya'da sosyal dengeyi sağlayan bir ürün olduğunu ifade etti. Dünya kayısı talebinin yüzde 85'ini Malatya'nın karşıladığını anlatan Erkoç, "Kayısı bu anlamda Malatya'da sosyal dengeyi, gelir dağılımını sağlayan bir ürünümüz. Bu yıl 240 milyon dolar bir girdi elde edildi. Bunu tanıtım yoluyla, iç piyasadaki tüketimi yukarılara çekerek fiyat istikrarını yakalamak arzusundayız. Çalışmalarımız bu yönde" dedi. 

İSTANBUL’DAKİ TEK MALATYALI BELEDİYE BAŞKANI AZİZ YENİAY YOKTU 

Yürüyüşe katılan kalabalığın içinde sık sık insanların bir birlerine “neden  Küçükçekmece Belediye başkanı Aziz Yeniay yürüyüşe katılmadı” serzenişleri sık sık duyuldu.Yürüyüşü tertip eden yetkililerde bu konuda bir açıklama yapmayınca Aziz Yeniay’ın neden yürüyüşe katılmadığı merak konusu oldu. 

Konuşmaların ardından Taksim meydanında da yaş kayısı dağıtımı yapıldı ve topluluk daha sonra dağıldı.

Editör: TE Bilisim