İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü, 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan 5957 Sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca yayınlanan Tebliğ ilgili ilgili hazırlıklarını tamamladı. Bakanlık tarafından belirlenen standartlara uygun olarak bilgisayar sistemlerini yenileyen, bildirim bürosu oluşturan İstanbul Hali, Tebliğ Uygulamalarına yönelik olarak da çalışmalarını bitirdi.

İstanbul Times Haber Merkezi / Özel Haber

Müdürlük personeline eğitim verildi

Hal Müdürlüğü; ilk olarak personelin yasaya tam olarak uyum sağlaması için, 13 Aralık’ta Ataşehir Yaş Meyve ve Sebze Hali’nde, 14 ve 15 Aralık tarihlerinde de Bayrampaşa Yaş Meyve ve Sebze Hali’nde, Yeni Hal Kanunun hazırlanması süreçlerinde yer alan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi Süleyman Ruhi Aydemir’in verdiği ‘Yeni Hal Yasası ve Tebliğ Uygulamaları’ seminerleri düzenledi.

Daha sonra da personele Hal Kayıt Sistemi ile ilgili eğitimler verildi. Hal Müdürlüğü Bilgi İşlem Şefi Gürhan Bayır tarafından verilen eğitimlerde, HKS siteminin tanıtılmasının yanı sıra, sisteminin nasıl kullanılacağı, işlemlerin nasıl gerçekleştirileceği konularına ayrıntılı olarak değinildi.

Esnaflara da seminerler düzenlendi

Yeni döneme esnafların da hazır olması ve kafalarındaki soru işaretlerini giderebilmeleri için de Hal Müdürlüğümüz tarafından 16 Aralık’ta Bayrampaşa Yaş ve Meyve Sebze Hali’nde ve 19 Aralık’ta da Ataşehir Yaş ve Meyve Sebze Hali’nde seminerler düzenledi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi Süleyman Ruhi Aydemir tarafından verilen seminerlerde esnafların görev ve sorumlulukları hakkında bilgilendirilmesi sağlandı.
Ayrıca meyve ve sebze ticaretinde bütün verilerin toplanacağı Hal Kayıt Sistemi ile ilgili de esnaflara seminerler düzenlendi. Bayrampaşa Yaş Meyve ve Sebze Hali’nde 16 ve Ataşehir Yaş Meyve ve Sebze Hali’nde de 12 olmak üzere farklı saatlerde toplam 28 seminer gerçekleştiriliyor.

Esnafların siteme kayıtları da yapılıyor

Hal Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen yasaya uyum çalışmalarının tamamlanmasının ardından da hal esnafının Hal Kayıt Sistemi’ne kayıtları başladı. Kısa sürede tamamlanacak olan kayıt işlemlerinin ardından İstanbul Hali, yeni yılda yeni yasaya hızlı bir şekilde adapte olacak.

Çakıroğlu: Hazırlıklarımızı tamamladık

Yeni Hal Kanunu ile ilgili çalışmaları büyük bir titizlikle yürüttüklerini kaydeden Bayram Ali Çakıroğlu, İstanbul Hali olarak yeni yasaya tam olarak hazır olduklarını söyledi. Çakıroğlu; “5957 Sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun ve Tebliğ Uygulamaları ile ilgili bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Öncelikli olarak bilgisayar sistemlerimizi istenen donanımlara sahip 20 bilgisayar alarak yeniledik. Ayrıca dış denetim ekiplerimiz için de 15 adet tablet bilgisayar hazırladık. Özellikle interneti olan ve Hal Kayıt Sistemi’ne bağlanılacak tablet bilgisayarlar, İstanbul giriş ve çıkışlarındaki kontrol noktalarımızda ve ekiplerimizin yapmış olduğu market, manav, depo gibi denetimlerde büyük kolaylık ve denetimin kısa sürede tamamlanmasını sağlayacak. Ayrıca yeni kanunla birlikte de aktif olarak çalışacak olan ve bünyemizde daha önce bulunmayan Bildirim Bürosu’nu da oluşturduk.” dedi.

‘Personelimiz ve esnafımız bilgilendirildi’

Yasaya adapte olabilmek için hem personele hem de esnaflara yönelik seminerler düzenlediklerinin de altını çizen Çakıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Teknik kısımla ilgili çalışmamızın yanı sıra da öncelikle personelimizin yeni kanunu ve tebliğ uygulamalarına iyice aşina olmaları amacıyla eğitimler düzenledik. Daha sonra da yine personelimize Hal Kayıt Sistemi’nin işleyişiyle ilgili eğitimler düzenledik.

Personelimiz de bu seminerlerde işlemleri nasıl yapacaklarını, bildirim üzerine kurulan sistemde bildirimin nasıl, ne şekilde yapılacağı gibi birçok konuyu ayrıntılarıyla öğrenmiş oldu.

Ayrıca esnaflarımızın da yeni kanunla ilgili bilgilenmeleri amacıyla da hem Bayrampaşa hem de Ataşehir hallerimizde eğitimler düzenledik.
 
Konunun uzmanı tarafından verilen eğitimlerde esnaflar, kafalarındaki bir
çok soru işaretine yanıt bulma fırsatını yakaladı.

Yine esnaflarımızın Hal Kayıt Sistemi’ni öğrenmeleri için de Bayrampaşa ve Ataşehir halimizde düzenledik.

Bu seminerlerimiz hafta sonuna kadar devam edecek. Tüm bu çalışmalarla birlikte, 1 Ocakta yürürlüğe girecek olan Yeni Hal Kanunu’na adapte olduk ve hazırlıklarımızı tamamladık.”

Haber Servisi : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim