İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından Mart ay’ında meclise sunulan İstanbul İl  Özel İdaresi 2009 Yılı Faaliyet Raporu, ilgili ihtisas komisyonlarının çalışmalarını tamamlamasının ardından, İl Genel Meclisi’nin 8 Nisan Perşembe günü yapılan 4. birleşiminde görüşülerek, oy çokluğu ile kabul edildi. Aynı günkü birleşimde 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 17.maddesi kapsamında oluşturulan Denetim Komisyonunca hazırlanan İstanbul İl Özel İdaresi 2009 Yılı  Denetim Komisyonu Raporu da Meclisin bilgisine sunuldu. İstanbul İl Genel Meclisi’nin 2009 yılı Kasım ayı boyunca yaptığı aralıksız toplantılar sonucu; 2009 Mali Yılı Bütçe Tasarısı, Yatırım Programı ve Performansı Planı karara bağlanmış ve Vali Güler’in de katıldığı 28 Kasım 2008 Cuma günü yapılan meclis toplantısında, 2009 Mali Yılı Bütçesi, İl Genel Meclisi üyelerinin oy birliği ile kabul edilmişti.  375 Milyon YTL olarak karara bağlanan 2009 Mali Yılı Bütçesinde Eğitim hizmetleri birinci sırada yer alırken, Bütçenin yüzde 66.39’si yatırımlara, % 21.39’u cari harcamalara, % 12,22’i ise yedek-transfere ayrıldı. İl Genel Meclisince kabul edilen 2009 Faaliyet Raporuna göre 375.000.000.00 TL olarak öngörülen 2009 Mali yılı tahmini gelir bütçesinin, yılsonu itibarıyla gerçekleşen bütçe gelirine oranı % 71.01 oranında gerçekleştiği gözlendi.   İl Genel Meclisi Meclis 2. Başkan Vekili Hande Bozatlı Başkanlığında yapılan toplantıya İstanbul Valisi Muammer Güler de katıldı. 2009 Yılı Faaliyet Raporu’nun kabul edilmesi dolayısıyla bir konuşma yapan Vali Güler, çalışmalarda emeği geçen başta İl Genel Meclisi Başkanı ve Meclis Üyeleri olmak üzere, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya ve personeline teşekkür etti.
Faaliyet ve Denetim raporuna CHP Grubundan teşekkürün yanı sıra hem öneri, hem eleştiri hem de eksik ve zayıf yönlerin tespiti oldu
2009 yılı Faaliyet Raporu ve Denetim Komisyonu Raporu hakkındaki CHP’nin eleştiri ve önerilerini Meclis kürsüsünde anlatan CHP Grup Başkanvekili Orhan Örkmez, 2009 yılı faaliyet raporunda hizmetlerin gerçekleşmesinde başta Genel Sekreter olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ederek İdare tarafından iyi ve detaylı bir faaliyet raporunun hazırlanarak sunulduğunu ifade etti.
İl Özel idare üvey evlat gibi
CHP’li Örkmez, İl Özel İdare Bütçesinin her geçen gün azaldığını, üvey evlat muamelesi gördüğünü, gelirlerin Büyükşehir Belediyesi’ne aktarıldığı eleştirisini yaparak şunları söyledi;
İl Özel İdare Bütçesinden hepimizin beklentisi yüksekti olmadı. Bütçe her geçen gün küçülüyor, önümüzdeki yıllarda da daha da küçüleceğe benziyor.2009 yılı Faaliyet Raporu ve Denetim Komisyonu Raporu verileri ve performans sonuçlarına bakıldığında performansın üzerine çıkılmış olması iyi bir işaret. Lakin başta Fidan satışı olmak üzere birkaç kalemde zarar edildiği gözüküyor. Mali kaynaklarla yapılan yatırımların doğru orantılı olarak gitmediğini düşünüyoruz. Kurumun kendi mali kaynaklarını gözeterek yatırımlarını yönlendirmesi gerektiğini, bunun da gelecek yıl bütçeleri açısından önem taşıdığına dikkat çekiyoruz. İdarenin sahip olduğu gayrimenkul ve taşınır varlıkların da verimli kullanılmasının sağlanması için yeni düzenlemeler ve çalışmalar yapılmasını istiyoruz.
‘Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz’
‘Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz’ demiş büyüklerimiz, doğruda söylenmiş. Biz CHP Grubu olarak: İstanbul İl Özel İdaresi’nin şirketi olan ÖZİDAŞ ne alır, ne satar, ne kazanır, ne yapar bilmiyoruz?  İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri ile ilgili yüce meclisimizde yetkilileri tarafından bilgilendirilmediğimiz için fikir beyan edemiyoruz. Bilgilendirilirsek bundan sonra fikirlerimizi beyan ederiz.
Biz CHP olarak bardağın dolu tarafını da, boş tarafını da görüyoruz. Yapılan her doğru ve iyi hizmetin yanında, yanlış ve kötü olan hizmetinde karşısındayız.
CHP olarak tespit ettiğimiz İdaremizin zayıf yönlerini şöyle sıralayabiliriz;
İdarenin fiziki alanı yetersiz, yeni binamıza bir an önce taşınmak istiyoruz.
İdarenin faaliyetlerini kamuoyuna yeterince duyuramıyor, anlatamıyoruz.
Özellikle beklenen deprem ile ilgili yapılan çalışmaları ve güçlendirme çalışmalarının yetersiz olduğunu, çok yavaş gittiğini görüyoruz.
Özel İdare olarak birkaç okul veya hastane ancak yapabiliyoruz.
İdarenin hizmet verdiği il müdürlükleriyle olan ilişkilerinin henüz organik hale döndürülmemiş olması, diğer bir deyişle Kamu Reformunun tamamlanmaması.
İdarenin sorumlu olduğu alanların diğer yerel yönetimlerin ve il müdürlüklerinin de sorumluluk alanında olması.
Personelin özlük haklarının düşük olması, bizleri üzüyor, gerekli çalışmanın yapılmasını diliyoruz.
İdaremiz gelir kaynaklarının ilimiz yapısı ile orantılı olarak sağlanamaması yani üvey evlat muamelesi görülmemiz meselesi.
Vali Güler, “İstanbul’un kalkınması ve gelişmesi için görev başındayız”Tüm konuşmacılardan sonra en son kürsüye gelen İstanbul Valisi Muammer Güler yaptığı uzun konuşma ve değerlendirmede Meclis üyelerinin öneri ve eleştirilerine de cevap verdi. Vali Güler İl Özel İdaresi’nin bina, lojman, diğer gayrimenkulleri ile makine teçhizat ve personel durumuna ilişkin bilgiler sunarak şunları söyledi, “İlimizin gelişmesi ve kalkınması için ilin tüm kaynaklarımızı bir plan dâhilinde, rasyonel biçimde dağıtımını ve kullanımını sağlamaya çalışılıyoruz. Vatandaş memnuniyeti anlayışı ile hizmet sunulan kesimlerin yaşam kalitesini ve refah düzeyini yükseltmek, ilin lokomotif unsuru olma yolundaki rolünü arttırarak devam ettirmek gibi bir göreve sahibiz. Çağdaş yerel idarecilik anlayışında üreten eğitimden sağlığa, kültürden spora, tüm sektörlerde öncelik kriterlerine uygun, yeniliğe açık bir görev anlayışı ile işbaşında olduğumuzu belirtmek isterim. Eksiklerimiz tabii ki vardır. Hayırlı uğurlu olsun, bir kez daha emeği geçen her kese teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmasında CHP Grup Başkan Vekili Orhan Örkmez’in öneri ve eleştirilerine katılan Vali Güler, ÖZİDAŞ, İSMEP ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projeleri ile ilgili İl Genel Meclisinde yetkililer tarafından bilgilendirmelerinin daha çok yapılacağını söyledi.
Vali Güler, CHP’li Meclis Üyelerinin öneri ve istekleri için çalışmalar yapılacağını ve ilgili yerlere talimat vereceğini söyledi
Konuşması bittikten sonra Vali Güler Meclis Üyelerinin sorularını ve önerilerini karşılıklı konuşarak cevapladı. CHP’li Ali Demir’in Meclis Üyelerinin Özlük Hakları, CHP’li İhsan Alpaslan’ın Beyoğlu İlçesi’nden tüm ortaöğretim kurumları, 19 Mayıs 2010 tarihini de kapsayan 17–23 Mayıs 2010 tarihleri arasında “Genç Sokak Kültür Sanat Festivali” için Valiliğin desteğini, CHP’li Taşkan Uysal’ın Belediyelerin İl Özel İdaresine olan borçları karşılığı eğitim ve sağlık alanları için arsa temin etmesini ve CHP’li Murat Çelik’in İstanbul’da Kadın, Çocuk Sığınma ve Bakım Evleri’nin çoğaltılması gibi istek ve önerilerinin değerlendirilmesi için Vali Muammer Güler gerekli çalışmayı ve talimatları vereceğini söyledi.
Editör: TE Bilisim