Güncel siyasetin odak noktalarından Ortadoğu coğrafyasının iki kadim toprağı Suriye ve Mısır üzerine önemli açıklamalarda bulunan araştırmacı yazar, Türkiye ile ilgili güncel konulara da değindi. Söyleşiyi Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Kuzugüden ve Besim Müftüoğlu da izledi.

‘MISIR ZENGİNLİKLERİNİ KULLANAMIYOR’

Mısır’ın zenginliklerinin olduğunun altını çizerek Mısır’da yaşanan olayları değerlendiren İlber Ortaylı, ‘ Bugün Kahire’de ki köşkler saraylar İstanbul’da yoktur.’ diyerek, Mısır’ın bu zenginliklerini kullanamadığını ifade etti. Ülkede düne kadar, Mursi’yi tutanların Mübarek’e karşı onu destekleyenlerin, şimdi onun karşısında olduklarını belirten Ortaylı, ‘ Mısır zenginliklerini iyi kullanamamaktadır. Bir sanayi vardır, onu hale yola koyamamaktadır. İş ilişkilerini yerine getiremediği gibi nüfus da patlama halindedir. Sosyologların ezbere söylediği şehirleşince nüfusun hızı düşer gibi sözler geçerli değildir. Bunlar yalnızca laftır. Bakıyoruz, Kahire’de doğumlar devam ediyor. Çünkü tarz-ı hayat bu kalıbı getiriyor.’diye konuştu.

‘TÜRKLER; ASKER BİR MİLLETTİR’

Ortaylı söyleşide, Türklerin asker bir millet olduğuna değinerek, ‘ I. Harbe yetişen Mustafa Kemal Paşa, Enver Paşa, Kazım Karabekir Paşa, Nurettin Paşa genç ihtiyarlardır. Genç ama ağır tecrübeler edindikleri için ihtiyarlardır. Onlar orduları başarıyla yönettiklerinde 35 yaşındalar idi. Her milletin kendine özgü bir niteliği vardır. Türkler askerdir. Bu vasıflardan dolayı bizlerden hoşlanmıyor olabilirler. Ama bu böyledir.’ diye konuşurken, aksini iddia edenlere ise ‘ne yani filozof değiliz ya’ diyerek, esprili bir dille cevap verdi.

‘İMZA SAHTEDİR’ DEMEK BOŞ LAFTIR

Söyleşide katılımcıların sorularını da yanıtlayan Profesör Ortaylı, ‘Ayasofya sahte Atatürk imzasıyla müzeye çevrildi’ iddialarını ise şu sözlerle değerlendirdi:

‘ Ayasofya müzedir. Bu karar vekiller heyeti kararıyla alındı. Anayasaya göre cumhurbaşkanı vekiller kuruluna başkanlık edebilir. ‘İmza sahtedir’ diyen arkadaşların kriminolojide ve vesika ilminde usta olduğunu zannetmiyorum. Buna karar verecek yetiye sahip değillerdir. Bunu iddia edenler, boş konuşuyor, talihsiz sözler ediyor. Ayasofya ile iftihar edilmelidir.’

Esprili ve keyifli sohbeti için söyleşi sonunda Ortaylı’ya teşekkür eden Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Kuzugüden, ünlü tarihçiye günün anısına çiçek verdi. İlber Ortaylı söyleşide kitaplarını da okurları için imzaladı.

 
Editör: TE Bilisim