İstanbullular'ın Haydi İstanbul Vapurunu Seç kampanyasında 8 model arasından belirlediği 4 numaralı şehir hatları vapurundan 2 vapur daha sefere başladı.

Vapurların hizmete girmesi nedeniyle Kabataş İDO İskelesi'nde düzenlenen törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da günlük yolculuk sayısının 11 milyondan 23 milyona çıktığını, buna cevap verebilmek için raylı sistemlerin yanı sıra deniz ulaşımına da büyük yatırımlar yaptıklarını söyledi.

Yapılan yatırımlarla deniz ulaşımının toplu taşıma içindeki payını yüzde 3,5'dan yüzde 5'e çıkardıklarını, Türk tersanelerinde Türk mühendisleri tarafından yapılan modern, teknolojik ve güvenli gemileri sefere koyduklarını anlatan Topbaş, şunları kaydetti:

''İDO, bir yılda 102 milyon yolcu, 6,7 milyon araç taşıyan dünyanın en büyük işletmesi haline geldi. Dünyanın en çok yolcu taşıyan filosu bizde. Bu gücü sağladık. 5 yılda İstanbul'da deniz ulaşımı için 361 milyon dolarlık yatırım yaptık. İşte burada 2 gemi daha Marmara ve İstanbul Boğazı sularında İstanbullulara hizmet verecek. Bu gemilerin maliyeti 9,3 milyon TL. Daha önce 'Fatih' vapurunu devreye almıştık. Arkasından 'Sarıyer' ve 'Beykoz' hizmete girecek.''

Topbaş, 14 deniz mili sürate sahip, her türlü teknolojinin bulunduğu, 1800 yolcu taşıma kapasitesi olan, yanaştıktan sonra kapıları açılan ve can kaybı açısından risk taşımayan, özürlülük ve çocuklar için her türlü donanımın bulunduğu panoramik 5 vapurun kente hizmet vereceğini söyledi.

HALİÇ'E 3 METROBOT

Sirkeci-Harem arasında günde 4 bin araç taşıyan arabalı vapurların da bugün 12 bin araç taşıyor hale geldiğini, 6 olan deniz taksi sayısını yıl sonuna kadar 15'e çıkaracaklarını belirten Topbaş, deniz ulaşımına ilişkin diğer yatırımlar hakkında şu bilgileri verdi:

''Üsküdar-Haliç hattında çalışacak 3 tane metrobot çalışmamız var. 2'sini 26 Haziranda denize indireceğiz. 3'üncüsü ise Ağustos ya da Eylül ayında hizmete girecek. Arzumuz şu; Avrupa'da kanallarda gezen ve üst kısmından da etrafı izleme imkanı veren tekneler var. Buna göre tasarım istedim. 42 metre boyunda, 8,5 metre genişliğinde 12 mil hız yapabilir panoramik gemiler turistik amaçlı hizmet edecek. Ayrıca Haliç'te hidrojen enerjisiyle çalışacak 2 tane turistik gemi için çalışma yapıyoruz.''


Editör: Ferdi TÜRK

Editör: TE Bilisim