İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, tarihimizin şanlı zaferlerini unutturmamaya ve bu uğurda hayatını kaybeden askerlerimizi gerçekleştirdiği etkinliklerle yâd etmeye devam ediyor. İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Osmanlı Devleti’nin son zaferi Kut’ül Ammare’yi sergi, konferans, belgesel ve konserden oluşan özel bir programla kutlayacak.

“Osmanlı’nın Son Zaferi Kut’ül Ammare’nin 100. Yılı” başlıklı program, 12 Mayıs Perşembe günü 14.30’da İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek. Program, Kut’ül Ammare zaferinin fotoğraflarından oluşan sergi açılışı ile başlayacak. Akabinde şanlı zafere ait görüntülerin yer aldığı belgesel gösterimi yapılacak. Etkinlik kapsamında emekli Orgeneral Aytaç Yalman, Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’nda adını tarihe yazdırdığı iki büyük zaferden biri olan Kut Muharebesi’nin başarı öyküsünü anlatacak. Halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek etkinlikte, davetlilere “Osmanlı’nın Son Zaferi Kut’ül Ammare’nin 100. Yılı” isimli kitap ve kitap özeti dağıtılacak.

Osmanlı Devleti’nin son büyük başarısı: Kut’ül Ammare


Birinci Dünya Savaşı sırasında sekiz cephede birden savaşan Osmanlı İmparatorluğu, Çanakkale ve Irak cephelerinde iki büyük zafer kazandı. Irak cephesinde Bağdat’ın 170 kilometre güneyinde ve Basra Körfezi’nin 350 kilometre kuzeyinde bulunan Kut şehri, 7 Aralık 1915’te İngiliz ve müttefikleri tarafından kuşatıldı. Kuşatma, 29 Nisan 1916’da Osmanlı ordusunun zaferi ile sonuçlandı ve İngiliz birliklerinin tamamı esir alındı. Kut’ül Ammare zaferi, büyük savaşın gidişatını sadece kısa bir süre etkileyebildi. 23 Şubat 1917 tarihinde gerçekleşen İkinci Kut Muharebesi sonrasında General Frederick Maude komutasındaki Britanya kuvvetleri Kut şehrini geri aldı.

Emekli Orgeneral Aytaç Yalman kimdir?

Emekli Orgeneral Aytaç Yalman, 29 Temmuz 1940 tarihinde İstanbul’da doğdu. 1958 yılında Kuleli Askeri Lisesi’nden, 1960 yılında piyade subayı olarak Kara Harp Okulu’ndan mezun oldu. 1961 yılında Piyade Okulu'nu bitiren Orgeneral Yalman, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın çeşitli birliklerinde takım ve bölük komutanlığı yaptı. 1969 yılında girdiği Kara Harp Akademisi'ni 1971 yılında bitirerek kurmay subay olan Yalman, 1976 yılında da Silahlı Kuvvetler Akademisi'nden mezun oldu. 1978’de üstün başarı kıdemi alarak bir yıl önceden yarbaylığa terfi etti. Orgeneral Yalman; Ege Ordu Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı, Kıbrıs'ta 50. Piyade Alay Komutanlığı, Kara Harp Akademisi Öğretim Başkanlığı ve Kara Harp Okulu Dekanlığı görevlerini icra etti.
1986’da tuğgeneral, 1990’da yılında tümgeneral, 1994’de korgeneral ve 1998 yılında orgeneralliğe terfi etti. 2002 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine atanan Orgeneral Yalman; TSK Üstün Hizmet Madalyası, Üstün Cesaret Madalyası, iki kez Altın Şeref Madalyası, Gambiya Devlet Nişanı ve Güney Kore Tong İl Jang madalyası aldı. 
Editör: TE Bilisim