Hükümet, kamu işçilerinin ücretlerine 2009'da altışar aylık dönemlerde yüzde 3'er, 2010'da altışar aylık dönemlerde yüzde 2,5'ar artış önerdi. Teklif sendikalar tarafından beğenilmedi!

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında, Kumlu ve beraberindeki Türk-İş heyetini Başbakanlık Merkez Bina'da kabul etti.

Kumlu, çıkışta yaptığı açıklamada, 2009 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarından geçerli olacak toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde hemen hemen prosedürlerin tamamlandığını, toplu sözleşmelerin bir kısmının arabulucu, bir kısmının grev aşamasında olduğunu söyledi.

ENFLASYON FARKI DA YANSITILACAK

Tekliflerini daha önce Yazıcı'ya ilettiklerini anımsatan Kumlu, bugün de Hükümet'in teklifini kendilerine verdiğini belirtti. Hükümet'in teklifinde 1000 TL'nin altında ücret alan işçilere 25 TL ücret artışı önerildiğini ifade eden Kumlu, en düşük işçi ücretinin 1230 TL'ye çıkarılmasını istediklerine dikkati çekti.

Kumlu, Hükümet'in, kamu işçilerinin ücretlerine 2009'da altışar aylık dönemlerde yüzde 3'er, 2010'da altışar aylık dönemlerde yüzde 2,5'ar artış önerdiğini bildirdi

Teklifte, enflasyonun ikinci yıl için öngörülen zammın üzerinde gerçekleşmesi halinde enflasyonun farkının da ücretlere yansıtılacağının ifade
edildiğini anlatan Kumlu, "Biz de Türk-İş olarak bu önerinin, bu tekliflerin beklentilerimizi karşılamadığını, bunun net olarak tekrar değerlendirilmesi gerektiğini, bizim de kendi aramızda bunun değerlendirmesini yapacağımızı, beklentimize cevap vermediğinin altını çizerek ayrıldık" dedi.

KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Kumlu, bir gazetecinin, "bundan sonra nasıl bir yol izleneceğini" sorması üzerine, "Bizim bu şartlarda bu teklife yaklaşmamızın, imzalamamızın
mümkün olmadığını Sayın Bakan'a ifade ettik ve ayrıldık
" diye konuştu.

Görüşmelerin devam edeceğini belirten Kumlu, tarafların kendi aralarındaki değerlendirmenin ardından tekrar bir araya gelineceğini bildirdi.
"Hükümet'in sunduğu teklifin gerekçesinin ne olarak açıklandığı?" sorusu üzerine Kumlu, "Ülkede bir kriz var doğru. Sayın Başbakan, 'çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz' dedi. Mayıs ayında 1 yıllık enflasyon 5,24 açıklandı.

Biz özellikle vergi dilimlerinden ve sigorta primlerinden kayıplarımızı izah ettik. Bu anlamda bu tekliflerinin bizim beklentilerimize cevap vermediğini belirterek ayrıldık" dedi.

Editör: Ferdi Türk

Editör: TE Bilisim