Beyannamede ‘demokratik özerklik’ vurgusu dikkat çekti. Yerel yönetimlerin güçlendirileceği belirtilen seçim bildirgesinde, “Başkanlık sistemine geçit yok.” ifadesi dikkat çekti. HDP, asgari ücreti ise ilk etapta 1.800 TL’ye çıkarmayı vaat ediyor. Beyannamede, mülkü olmayanlara ‘kira’ desteği de öngörülmüş.

İstanbul Times Haber Merkezi

HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, HDP’nin seçim bildirgesini açıkladı. Beşiktaş’ta Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda Demirtaş ve Yüksekdağ birlikte kürsüye çıktı. Bildirgenin açıklanmasından önce açıklamalarda bulunan Yüksekdağ, “Bugün sunacağımız bildirge sultanın kâbusu, bütün Türkiye halklarının hayalidir, inancıdır.” dedi. Selahattin Demirtaş ise “Bütünlüklü bir sistem değişikliği öneriyoruz. HDP bütünlüklü bir radikal değişim öneriyor. Yepyeni bir Türkiye’yi ancak radikal bir dönüşümle inşa edebiliriz.” ifadelerini kullandı. Demirtaş ve Yüksekdağ konuşmalarının ardından seçim bildirgesini okudu. İşte seçim bildirgesinde yer alan vaatlerden bazıları:

DEMOKRATİK ÖZERKLİK HAYATA GEÇİRİLECEK:

“Merkezi idarenin yerel yönetimler üzerindeki vesayetine son verilecek. Demokratik yönetim biçimlerinin geliştirilmesi ve yaşam bulması için gerekli adımlar atılacak. demokratik özerklik, halkların yönetim ve karar süreçlerine katılımının sağlanması için hayata geçirilecek.”

YEREL YÖNETİMLER GÜÇLENDİRİLECEK:

“Demokratik özerklik, Kürt sorununun çözümünde, Türkiye’nin demokratikleşmesinde önemli bir rol oynayacak. Merkezin yerel üzerindeki vesayetini ortadan kaldıracak adımlar atılacak. Vali dahil yerel yöneticilerin seçimle işbaşına gelmesi için gerekli yasal ve yapısal düzenlemeler yapılacak.”

ÖZGÜRLÜKLERİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKACAK:

“Parlamenter sistemi demokratikleştireceğiz. Eş başbakanlık sistemini hayata geçireceğiz. Gösteri ve yürüyüş hakkının önündeki engeller kaldırılacak, hak aramak için yapılan tüm eylemler meşru kabul edilecek.”

MGK’YA SON VERİLECEK:

“Milli Güvenlik Kurulu’nun anayasal ve yasal çerçevesi ortadan kaldırılacak. Anadilinde eğitimi bir kamu hizmeti olarak almak herkes için bir hak olarak kabul edilecek, eğitimin tüm aşamalarında resmi dil olan Türkçenin öğretilmesinin yanında, anadilinde eğitimi bir kamu hizmeti olarak alma imkânı sağlanacak.”

ASGARİ ÜCRET 1.800 TL:

“Asgari ücret ilk etapta net 1.800 TL’ye çıkarılacak, vergiden muaf tutulacak. Taşeronluk sistemi kademeli olarak ortadan kaldırılacak. Kıdem tazminatı hakkı korunacak ve geliştirilecek.”

EŞİTLİKÇİ VE ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR ANAYASA:

HDP, eşitlikçi, cinsiyet özgürlükçü, sosyal, ekolojik ve demokratik bir anayasayı yapmak için tüm gücüyle çalışacak. HDP’nin öngördüğü anayasa bütün temel hak ve özgürlükleri güvenceye kavuşturan bir anayasa olacak.”

BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİT YOK:

“HDP, karşı olduğu ‘başkanlık sistemi’nin anayasa değişikliklerinin temel koşulu haline getirilmesini kabul etmeyecek, başkanlık sistemine geçit vermeyecek.”

SEÇİM BARAJI KALDIRILACAK:

“Seçim barajı kaldırılacak. Siyasi partilere yapılan hazine yardımı bütün partilere oyları oranında eşit olarak dağıtılacak. HSYK’nın yapısı yeniden düzenlenecek.”

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KORUNACAK:

“Toplumun haber alma özgürlüğünün kısıtlanması önlenecek. Medya kuruluşları sahiplerinin başka sektörlerde faaliyet göstermesine izin verilmeyecek. İnternete yönelik her türlü sansür uygulamasına son verilecek.”

SİLAHSIZ ÇÖZÜMÜ SAVUNACAĞIZ:

“HDP, çözüm sürecinin bir aşaması olarak Dolmabahçe Mutabakatı’nda açıklanan 10 maddeyi, çözümün ilkesel çerçevesi olarak kabul eder. Partimiz, çözümü Türkiye sınırları çerçevesinde sağlamayı esas alır. Partimiz, her koşulda silahsız çözüm ve demokratik siyaseti savunacak.”

SOYKIRIMLAR İÇİN ÖZÜR DİLENECEK:

“Bugüne kadar zorla yerinden edilmeler nedeniyle, devlet veya yerleşik kişiler tarafından işgal edilen tüm mülkler, sahiplerine iade edilecek. HDP, tarihte farklı halklara yapılan soykırım ve katliamlar karşısında, bu halklardan devlet adına özür dilenmesi için gerekli çalışmaları yapacak.”

8 MART RESMİ TATİL OLACAK:

“Kadın bakanlığı kuracağız. Kadın eksenli yeni anayasa yapılacak. 8 Mart’ı resmi tatil ilan edeceğiz.”

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI KALDIRILACAK:


“Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılacak. Cemevleri ‘ibadethane’ olarak tanınacak.”

GENÇLERE ULAŞIM PARASI:

“15-25 yaş arası istisnasız tüm gençlere, her ay 200 TL iletişim ve ulaşım desteği sağlayacak, ‘Genç Yaşam Kartı’ uygulamasını hayata geçireceğiz. Gençler, ülkenin her yerinde geçerli olacak bu kart ile müzelerden ücretsiz, sosyal ve kültürel etkinliklerden indirimli yararlanacak.”

MÜLKÜ OLMAYANLARA KİRA DESTEĞİ:

“Temel Güvence Paketi ile; her eve ayda 10 m³ su, ayda 180 kWh elektrik ücretsiz verilecek, ısınma desteği sağlanacak. Mülkü olmayan kiracılara 250 TL kira desteği verilecek. Tüm yurttaşların eşit, parasız sağlık hizmetlerinden yararlanması sağlanacak.”

ŞEHİR MERKEZLERİNE AVM RUHSATI VERİLMEYECEK:

“Örtülü ödenek kaldırılacak. Esnafların vergi yükünü azaltacağız. Şehir merkezlerine yeni AVM ruhsatı vermeyeceğiz.”
Kaynak;İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)
Editör: TE Bilisim