Esenler Belediyesi, hayata geçirmeyi planladığı Çocuk Sokağı projesi kapsamında, Menderes Mahallesi 330. Sokak’ta yaşayan sokak sakinlerine, sokaklarının trafiğe kontrollü açılmasını isteyip istemediklerini sordu.

Menderes Mahallesi’ndeki Anne Çocuk Merkezi’nin bahçesinde gerçekleşen plebisitte, 330. sokak sakinleri, Çocuk Sokağı projesi için sandık başına giderek oy kullandılar. Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Belediye Başkanı Yardımcısı Nihat Karataş ve Menderes Mahallesi Muhtarı Bilal Koca’n da hazır bulunduğu plebisit tam bir şenlik havasında geçti. Vatandaşlar oylarını kullanırken Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu da basın mensuplarına proje hakkında bilgi verdi. Belediye Başkanı Göksu, “Bu sokağı çocuk sokağına dönüştürmeyi düşündük. Bu çerçevede seçmen listelerini çıkarttık. Bunu halka soralım istedik. Çünkü halka sorulması gerekiyordu. Sokağımızda 595 seçmen yaşıyor. Sadece bu sokağın sakinleri oy kullanıyorlar. Eğer sokağın trafiğe kapatılması ve buranın Çocuk Sokmağı olması konusunda tercihlerini yaparlarsa, bu sokağı Çocuk Sokağı olarak düzenleyeceğiz. Türkiye’de belki de ilk Çocuk Sokağı olacak. Bundan sonra çocuklar burada oynayacaklar. Bu alan tamamen bir çocuk kampüsüne dönüştürülecek” diye konuştu.

ÇOCUKLARINI CANLI İZLEYEBİLECEKLER

“Önemli olan bu sokakta oturanların mutlu olması” diyen Göksu, sandıktan çıkacak sonuca göre hareket edeceklerini kaydederek, Çocuk Sokağı projesini isteyenler çoğunlukta olduğu takdirde, sokağın kontrollü olarak trafiğe kapatılacağını ve sokakta çocukların oynayacağını söyledi. Sokağın her tarafının kameralarla donatılacağına dikkat çeken Göksu, “Anneler arzu ederlerse çocuklarını sokakta oynarken internetten takip edebilecekler. Herhangi bir durum karışsında gelip müdahale edebilecekler. Ayrıca bu sokak, Emniyet tarafından da 24 saat gözetim altında tutulacak” dedi.
Sokağın aynı zamanda Sokak Oyunları Festivali’ne de ev sahipliği yapacağını ifade eden Göksu, “Unutulmuş her bir çocuk oyunumuzu burada öğretmenler nezaretinde çocuklarımıza öğreteceğiz. Böylece unutulan çocuk oyunlarımızı da burada yaşatacağız ve çocuklarımıza sunacağız” diye konuştu.

Çocuk Sokağı’nın 365 gün 24 saat çocukların hizmetinde olacağını dile getiren Göksu, olağan üstü durumlar haricinde (sokağın itfaiye, ambulans ve çöp araçlarının girmesi ve herhangi bir ev taşınması durumunda ) tamamıyla trafiğe kapatılacağını dile getirerek, söz konusu sokakta yaşayan engelli çocukların evlerine giriş ve çıkışlarıyla da Esenler Belediyesi’nin ilgileneceğini söyledi.
Bu ay sonu itibariyle Çocuk Sokağı’nın aktif hale geleceğini vurgulayan Göksu, sokağın açılışını Sokak Oyunları Festivali’yle yapacaklarını kaydetti.

ÇOCUKLARA ÖZEL SOKAK

Esenler’de yaşayan her çocuğun bu sokakta gelip oyunlar oynayabileceğini vurgulayan Göksu, sokakta çocuk mağazalarının da olacağını belirterek, sokağın çocuklar için çok özel bir alan olacağını ve böylece şehre yeni bir vizyon kazandıracaklarını söyledi.
Esenler’in belli mahallelerinde de aynı sokağı yapmayı düşündüklerinin haberini de veren Göksu, Türkiye’de çok konuşulan plebisiti de ilk kez Esenler’de yapmış olduklarını sözlerine ekleyerek, “Bu bir referandum değil, bu bir pilebisit. Referandumunun farklı boyutları var. Burada ileri demokrasi örneği sergilemiş oluyoruz” dedi.

Göksu, yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarına Anne Çocuk Merkezi’ni gezdirerek, bilgi verdi. Sokak sakinlerinin oy kullanma işlemlerinin tamamlanmasının ardından ise; sandık açılarak, tüm oylar tek tek sayıldı. Toplam 218 seçmenin oy kullandığı sandıktan, 187 tane evet, 29 tane hayır, 2 tane de geçersiz çıktı. Böylece yapılan oylama sonucunda yüzde 13.3’e karşı yüzde 85.7 oranında “evet” oyu çıkmasıyla 330 sokak sakinleri Çocuk Sokağı projesini onaylamış oldu.
 
Editör: TE Bilisim