"İstanbul Kore'de 2014" etkinliklerinin açılışını yapmak üzere Güney Kore'yi ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Daegu ve Gyeongju belediyelerini ziyaretinde görkemli bir kutlamayla karşılandı.

"İstanbul Kore'de 2014" etkinlikleri için Güney Kore'nin Gyeongsangbuk-do eyaletine giden Başkan Kadir Topbaş, Daegu şehrinde Eyalet Valisi Kim Kwan Yong'u ziyaret etti. Kadir Topbaş, Valilik binasına gelişinde Vali Kim Kwan Yong, Koreli vatandaşlar ve öğrenciler tarafından görkemli bir törenle karşılandı. Öğrencilerin Kore şarkıları seslendirdiği törende, Koreliler de salladıkları Türk ve Kore bayraklarıyla Kadir Topbaş'a sevgi gösterilerinde bulundu.

Başkan Kadir Topbaş, Kim Kwan Yong ile makamında bir süre görüştü. Görüşmede, Türkiye'nin Kore Büyükelçisi Arslan Hakan Okçal, Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Jeon Tae Dong ve Daegu Belediye Başkanı Bumil Kim de yer aldı.

"Kore HALKINI İstanbul'A DAVET EDİYORUM"

Toplantıda konuşan Başkan Topbaş, Türk ve Kore bayraklarıyla donatılmış cadde ve meydanlardan geçerek valilik binasına geldiğini belirterek, gösterilen yakın ilgiye teşekkür etti. Topbaş, Türkiye ve Kore'nin iki dost ülke olarak hep yan yana olduğunu, 1999'daki Marmara depreminde de ilk yardıma koşan ülkenin Güney Kore olduğunu hatırlattı.

"İstanbul Kore'de 2014" etkinliğini 8 bin 500 yıllık İstanbul medeniyetiyle bin yıllık Şilla kültürünün buluşması anlamına geldiğini ve bugünlerle tarihi İpekyolu'nu yeniden canlandırdıklarını ifade eden Topbaş, "Kardeşlik ilişkilerimiz dünya barışına önemli katkılar sunacaktır" dedi. Başkan Topbaş, Güney Kore'de yakın zaman önce yaşanan gemi kazasında hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.

Güney Kore ile Kore Savaşı'nda, 1999 Marmara Depremi'nde ve 2002 Dünya Kupası'nın ardından şimdi de kültür günlerinde buluştuklarına dikkat çeken Başkan Topbaş, şöyle konuştu:

"Güney Kore ile daha çok uzun bir yolumuz var. Bu birlikteliğimiz güzelliklerle ve aydınlıklarla dolu olsun. Etkinliklerimizde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kore halkını medeniyetin beşiği olan İstanbul'u ziyaret etmeye davet ediyorum. İstanbul tarihin çeyiz sandığıdır. İstanbul bir dünya kolonisidir. Dünyanın bütün kimliklerini İstanbul'da görebilirsiniz. Şehrimiz bütün bu özellikleri ve doğal güzellikleriyle gerçekten bir yeryüzü cennetidir. İstanbul'da Güney Koreli kardeşlerimize ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyacağız."

"TÜRKİYE İLE DERİN BAĞLARIMIZ VAR"

Gyeongsangbuk-do Eyalet Valisi Kim Kwan Yong ise, tarihi İpekyolu'nun en doğusunda Seul ile en batısında bulunan İstanbul'un derin bağlarının Kore Savaşı'nda Türkiye'nin Güney Kore'ye asker göndermesiyle daha da güçlendiğini ifade etti. Kadir Topbaş'ın UCLG Başkanı olarak dünya yerel yönetimlerinin lideri ve sözcüsü olduğunu vurgulayan Yong, Güney Kore ile Türkiye'nin iyi olan ilişkilerini daha da geliştirmek için hazırlanan kültürel etkinlikleri çok önemsediklerini kaydetti. Kim Kwan Yong, 2002 yılında Kore'de düzenlenen Dünya Kupası'nda Türkiye-Kore üçüncülük maçının Daegu şehrinde gerçekleştiğini ve dostluk maçı gibi gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.

Kadir Topbaş ve beraberindeki heyet, daha sonra Gyeongju Belediyesi'ni ziyaret etti. Başkan Topbaş'ı belediye binasının önünde Gyeongju Belediye Başkanı Choi Yang Sik'in yanı sıra öğrenciler ve şehir sakinleri coşkulu bir törenle karşıladı. Türk ve Kore bayraklarını sallayan katılımcılar, Kadir Topbaş'a sevgi gösterisinde bulundular.

Topbaş, Choi Yang Sik ile makamında görüştükten sonra Gyeongju Belediye Meclisi'ni ziyaret ederek, burada bir konuşma yaptı. Gyeongju Belediye Başkanı Choi Yang Sik, Güney Kore tarihinde çok önemli bir yeri olan bin yıl önceki Şilla Krallığı'nın görkeminden sonra en görkemli karşılamayı gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi. - İstanbul 
Editör: TE Bilisim