Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Aksaray Şubesi dün bir basın açıklaması yaparak “Vakıf Gureba Hastanesi’nin kapatılmasına arazinin, ülkenin yeni zenginlerine peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Bezm-i Alem Vakıf Gureba Hastenesi’nin bahçesinde bir araya gelen sağlık emekçileri yaptıkları açıklamada şu görüşlere yer verdiler:
“İstanbul'da Bezm-i Alem Valide Sultan, Silahtar Abdullah Ağa ve Abdülhamit Sani mazbut vakıfları adına Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından "Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi" adıyla bir vakıf üniversitesi kurulması ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün kadrosunda olup da Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesinde çalışan personele ilişkin geçiş hükümleri öngören Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı “ TBMM’ye 15.4.2010 tarihinde kabul edilerek, Cumhurbaşkanlığı’na gönderilmiştir.”

FAKİRLERİN HASTANESİ
 
Bu gelişmenin ardından sırada başka gelişmelerin olacağını belirten SES açıklaması şöyle devam ediyor:

“Yasa ile, garip-gurebaaya, ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi için  kurulan Bezm-i Alem Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi kapatılarak, binası, arazisi ve tüm malvarlığı ile özel üniversiteye peşkeş çekiliyor. 657 sayılı yasaya tabi ve çoğunluğu sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında olan personel;  iş güvencesinden vazgeçerek,  hizmet akdine dayanan işçi statüsüne geçmeye zorlanıyor.  Bu koşulları kabul etmeyen personel, il dışı dahil olmak üzere başka kamu kurumlarına geçme, emekli olma yada iş güvencesinden vazgeçme dayatması ile karşı karşıya bırakılıyor!”

SES’in yargı sürecinde elde ettiği kazanımlar olduğunu da vurgulayan açıklamada şöyle deniliyor:

“Sendikamız  tarafından, Kanuna dayanak teşkil eden, Yükseköğretim Kurulu Genel Kurulu’nun Bezm-i  Alem Vakıf Üniversitesi kurulmasının, olumlu görüşle Milli Eğitim Bakanlığına bildirilmesi kararının YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASI ve İPTALİ istemiyle  Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı  aleyhine  açılan  dava;  Ankara 16. İdare Mahkemesi’nin 2009/1301 E sayılı dosyası ile görülmektedir. Söz konusu davada iptal kararı verildiği takdirde, Üniversite kuruluşu için zincirleme kurucu idari işlemlerden biri ortadan kalkacağından, kanun sakat doğmuş olacak ve usul yönünden de Anayasaya aykırılık ortaya çıkacaktır. Nitekim,  aynı nitelikteki yasa, Anayasa Mahkemesi’nin 29.06.1992 tarihli kararı ile İPTAL EDİLMİŞTİR!”

OTELE HAYIR
 
“Diğer yandan, 13 ocak 2010 tarihli Milliyet Gazetesi’nin ekonomi sayfasında  “İnşaatına bu yıl başlanacak Bezm-i Âlem Üniversitesi’nin geleceği, 3 gayrimenkulün gelirinin devredilmesiyle garantileniyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yakından ilgilendiği Bezm-i Âlem Üniversitesi’nin kuruluşu için yönetmelik değişimi tamamlandı. Buna bağlı olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bünyesinde faaliyet gösteren Vakıf Gureba Hastanesi’nin, kurulacak yeni üniversiteye devredilerek, Hasdal’a taşınması kararlaştırıldı. Üniversitenin ikinci gelir kapısı ise, Vakıf Gureba Hastanesi’nin Vatan Caddesi’ndeki boşalttığı 20 bin metrekarelik arsaya yapılacak olan, 60 bin metrekarelik otel ve rezidans kompleksi olacak. Kompleks, Çapa Tıp Fakültesi’ne hizmet verecek, ama gelir, Bezm-i Âlem’e aktarılacak.”  Şeklinde yayınlanan haberden de anlaşılacağı üzere, Vakıf Gureba Hastanesi’nin tasfiyesiyle yetinilmeyip, arsasının otel ve rezidanslar için talan edilmesinin planlandığı ortadadır. Hastane kapatılıp-malvarlığı talan edilip; personeli dağıtılıp- emekliye ayrılmaya yada iş güvencesi olmadan çalışmaya zorlanarak; yasa iptal edilse bile;  hastane, yeniden aynı işlevi yürütemez hale  getirilmek istenmektedir.  Bu  kararı alan ve söz konusu yasa tasarının içeriğini belirleyen  Vakıflar Genel Müdürlüğü ise, gerçeğe aykırı olarak; hastanenin kapatılarak, personelin  başka şekillerde, başka görevlerde değerlendirilmesinin  söz konusu olmadığını açıklamaya devam etmekte, tepkileri bastırmayı amaçlamaktadır.”

Editör: TE Bilisim