Gezi eylemlerine destek amacıyla Ankara’da 1 Haziran tarihinde yapılan gösteride polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarsısülük’ün ölümüne ilişkin ilk dava Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı. 

Sanık polis memuru Ahmet Şahbaz hakkında “meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle öldürmek” suçundan açılan ve Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinde başlayan davanın ilk duruşmasında Ankara Adliyesi polis ablukasına alınırken, duruşma salonunda büyük bir kalabalık olduğu görüldü.

GERGİN DURUŞMA 
Sarısülük’ün ailesin avukatlarının duruşma salonunda sivil polislerin bulunmasına itiraz etti. Ailenin avukatları, duruşma salonunda bulunan polislerin çıkarılmasını istedi. Yaşanılan tartışma sonucu mahkeme başkanı duruşma salonunu boşaltılmasını talimatını verdi. 

SİVİL POLİS TARTIŞMASI 
Ethem’in annesi Sayfı Sarısül de tartışmalara katılarak “Salonda sivil polis istemiyoruz” diyerek tepkisini gösterdi. Duruşma salonundaki tartışmalar duruşma savcısının da katılmasın üzerine Sarısülük ailesinin avukatları sert tepki göstererek, “Siz kimsiniz, siz tarafsızın” diyerek tepkisini gösterdi. 

Mahkeme başkanın talimatı üzerinde duruşma salonunda bulunan sivil polisler duruşma salonunu terk etti. Duruşmayı CHP Milletvekilleri Hüseyin Aykgün ve Levent Gök de izleyici olarak takip ediyor.
SALON BİR ANDA KARIŞTI
Mahkeme Başkanı’nın duruşma salonunu boşaltmasını ardından Sarısülük ailesinin avukatları ile sanık polis memurunun avukatları arasında gerginlik yaşandı. Bir anda karışan mahkeme salonunda avukatlar birbirine girdi. İzleyiciler de olaya dahil olunca duruşma salonundaki tansiyon iyice yükseldi. İzleyiciler salonda polis istemediklerini belirten sloganlar atarken, güvenlik güçleri sanık sandalyesindeki polis memuru Ahmet Şahbaz’ı güvenlik çemberine aldı.
DAVA KAPALI GÖRÜLECEK
Yaşanan sert tartışmaların ardından mahkeme başkanı, ‘kamu güvenliğini’ gerekçe göstererek duruşmanın kapalı yapılmasına karar verdi. 

Duruşmaya izleyici ve gazeteci alınmayacak. Sarısülük ailesinin ve avukatların itirazı sonucu sivil polislerin salondan çıkarılmasının ardından salonda kalan milletvekilleri de mahkemenin bu kararının dışarı alınıyor.
SANIK POLİS DURUŞMAYA PERUKLA GELDİ
Mahkeme heyetinin duruşmanın kapalı yapılmasına karar vermesinin ardından güvenlik ekipleri salonu boşaltmaya başladı. Ancak bu sırada duruşma salonu tekrar karıştı. İzleyiciler mahkemenin kararını “12 Eylül’de bile böyle bir yargılama sistemi görülmedi” diye protesto ederken Cem Sarısülük ile diğer bazı müştekiler sanık sandalyesinde bekleyen sanık polis memurunun üzerine yürüdü.
Güvenlik görevlileri sanık polis Ahmet Şahbaz’ı korumaya aldı. Arbede sırasında sanık polis memurunun tanınmamak için başına taktığı peruk yere düştü. Müşteki avukatları peruğu havaya kaldırarak duruşma salonunda sergiledi.

Radikal 
Editör: TE Bilisim