Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hem İtalya'da hem İtalya dönüşü Ankara'da Çin'in Sincan Özerk bölgesindeki olayları "adeta bir soykırım" olarak nitelendirdi. Erdoğan "Dışişleri Bakanlığı'ndaki arkadaşlar benim ifademin dışında bir ifade kullanamaz" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki olaylarla ilgili olarak, "Şu anda Çin'deki bu olay adeta bir soykırımdır. Bunu daha farklı bir şekilde yorumlamanın bir anlamı yok" dedi.

Erdoğan, İtalya dönüşünde Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, "Ziyaretinde ikili görüşmeler sırasında Sincan olaylarıyla ilgili liderlere bir çağrıda bulunup bulunmadığı" sorusu üzerine, ikili görüşme yaptığı liderlere bu konuyu açtığını ve konuyla ilgili hassasiyetlerini gördüğünü belirtti.

Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün Çin mallarını boykota ilişkin açıklamalarının hatırlatılarak bu konudaki değerlendirmelerinin sorulması üzerine "Bu konuyu tabii biz arkadaşlarımızla henüz ele almış değiliz. Bunların değerlendirmesini yapmış değiliz. Bazı şeyleri tabii birbirine karıştırmayacağız. Hassasiyetlerimizi ortaya koyacağız, ama bu hassasiyetimizi ortaya koyarken de bizim devlet düzeyinde yapmamız gerekenlerle, halkın yapması gerekenleri birbirine karıştırmamız, yönlendirmemiz.... Bunlar yanlış olabilir" cevabını verdi.

"Adeta soykırım"

Erdoğan, "İtalya'daki açıklamanızda Çin'deki olayları soykırım olarak nitelendirdiniz. Dışişleri Bakanlığı'ndan bir açıklama yapılarak, Türkiye ile Çin arasındaki dostluğa dikkat çekildi ve 'Türkiye'nin Çin'in içişlerine karışmak gibi bir niyeti yok' denildi. Bu iki açıklamayı birlikte değerlendirdiğimiz zaman soykırım açıklamasının biraz sert olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusunu da cevaplandırdı.

Erdoğan bu soruya, "Kullandığım ifadeyi bilerek kullanıyorum, inanarak kullanıyorum. Dışişleri'ndeki arkadaşlar benim ifademin dışında bir ifadeyi kullanamaz. Ve kullanmamışlardır da. Burada bir yanlışlık olabilir. Şu anda Çin'deki bu olay adeta bir soykırımdır. Bunu daha farklı bir şekilde yorumlamanın bir anlamı yok. Asla biz Çin'in toprak bütünlüğü üzerinde bugüne kadar hiçbir farklı yaklaşım içerisinde bulunmadık" karşılığını verdi.

Kuzey Irak

Kuzey Irak'taki Kürtlerin, ABD'nin Irak'ı terk etmesinden sonra Türkiye'ye bağlanmak istediklerine" ilişkin bugün basında yer alan haberlerle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine de Başbakan Erdoğan, "Bizler tabii hayali veyahut da basında yer almış olan bazı ifadeler üzerinden kalkıp da ciddi, resmi bir açıklama yapamayız" dedi.

Kendilerine böyle bir şeyin ulaşmadığını ifade eden Erdoğan, "Olmadığına göre, böyle bir değerlendirme yapmamız kesinlikle mümkün olmaz" diye konuştu.

Abbas'ın sözleri

Başbakan Erdoğan, Filistin lideri Abbas'ın "Rum tezlerini destekliyoruz" şeklinde dile getirdiği iddia edilen sözleriyle ilgili haberler konusundaki bir başka soru üzerine de İtalya'dayken konuyu araştırttığını belirterek, "Kesinlikle bu Mahmud Abbas tarafından doğrulanan veya onlar tarafından yapılmış değil. Tam aksine Rum tarafından böyle bir şeyin açıklandığı istikametindedir" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim