Başbakan Erdoğan'ın ağlatan grup konuşmasını "Tarihe geçti" diyenler azımsanmayacak boyutta. Öyle ki en büyük siyasi rakibi CHP'liler bile etkilenmekten kendilerini alamamış.

CHP'nin en etkili isimlerinden biri de Sabah yazarı Mahmut Övür'e konuştu.. Övür ismini vermediği o partilinin sözlerini bugünkü köşesinde yazdı:

Erdoğan CHP'lileri de ağlattı

Başbakan Erdoğan'ın önceki gün grupta yaptığı konuşmanın yankıları sürüyor.
Başbakan, Türkiye'nin barışa susamışlığını öylesine etkili bir dille anlattı ki sadece o salonda bulunanlar değil, televizyonları başında izleyenleri de derinden etkiledi.
Tarihi bir konuşmaydı.
Türkiye yüz, yüz elli yıllık bir meselesinde ilk kez kararlı bir irade görüyor ve ilk kez barış umudu doğuyordu.
Daha o konuşmayı izlerken telefonlarım çalmaya başladı. Arayanların büyük çoğunluğu Kürtler ve CHP'lilerdi.
Kürtlerin kendilerini ilgilendiren bir konuşmayla ilgilenmesi elbette doğaldı ama CHP'lilerin muhalefet ettikleri bir liderin konuşmasına ilgi göstermesi doğrusu şaşırtıcıydı.
CHP'nin en etkili organı Parti Meclisi üyesi bir CHP'li şöyle diyordu:
"Başbakan, hiç tereddüt etmeden altına imza atacağım bir konuşma yaptı. İzlerken inan tüylerim diken diken oldu..."
Doğrusu yalnız da değildi bu CHP'li yönetici... Çok sayıda parti üyesi, belediye meclis üyesi, parti yöneticisi de benzer şeyler söylüyordu.
Daha ilginci, gözyaşlarını tutamayanlar arasında sadece Bülent Arınç veya birkaç AK Partili milletvekili değil CHP'liler de vardı.
Türkiye'nin en "sevimli katili" ünlü sanatçı Aykut Oray'ın cenazesinde karşılaştığım onlarca CHP'liden de benzer tepkiler aldım.
Hatta deneyimli bir parti üyesi şöyle diyordu:
"İnanılmaz etkilendim. Bizim bu tür açılım karşısında sessiz kalmamamız gerekiyor. Ben Kürt değilim ama artık bu sorunu Türkiye'nin çözmesi gerekiyor. Bizden de birilerinin çıkıp konuşması lazım."
Araya girip soruyorum: "Siz neden konuşmuyorsunuz?"
"Biz sabıkalı siyasetçi olduğumuz için konuştuğumuzda farklı yorumlanıyoruz. Ortalığı karıştıracağımızı söyleyip bizi susturuyorlar."
İşin doğrusu bu çıkışlar, CHP yönetimine muhalif gibi görünse de aslında CHP'nin yıllar önce sahiplendiği bir meseleye yeniden sahip çıkmasını arzulamaktan öte bir anlam taşımıyor.
Tabii bu sadece CHP'ye özgü bir durum da değil. Kürt açılımı bütün siyasi partilerde derin bir tartışma yarattı. Hatta MHP içinde de farklı seslerin varlığı biliniyor. Aynı şey DSP, SP ve DP içinde de yaşanıyor.
Editör: TE Bilisim