CHP Zeytinburnu İlçe Örgütü Engelliler Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Murat Yıldız, Engelli vatandaşların yaşadıkları sorunlara dikkat çekti.

Ferdi TÜRK / İstanbul Times

Engelli olmanın zorluklarından bahseden Yıldız, “ Ülkemizde engelli vatandaşın yaşaması çok zor. Zaten doğduğu günden beri hayatla mücadele içinde olan bizler, çoğu zaman görmezden geliniyoruz. Yılın sadece 1 günü 3 Aralık’ta bizleri hatırlayıp bir şeyler yapılmaya çalışılıyor ancak birkaç gün sonra tamamen unutuluyoruz. Türkiye’nin her yerinde Engelli vatandaşların sorunları aynı.  

“Kaldırımlar Ve Camiiler engellilere uygun değil” 

İstisnasız, her kaldırımın ortasında ağaç,direk vs vardır.Bozuk yapılanmanın bedelini engelli öder.Tekerlekli sandalye ile mümkün değil kaldırımdan geçemezsin. Sadece bozuk yapılandırma mı? Kaldırım düzgün olsa ne ola? Tekerlekli  sandalye ile kaldırıma çıkarsın,

gidersin gidersin... tak önünde bir engel! adamın teki, aracını kaldırımın üstüne park etmiştir. tersine geldiğin yolu geri dön ..

Engellisin, camiye gitmek istiyorsun ama camii engelliye uygun değil, Tekerlekli sandalye ile geçebilecek kadar rampa yok. 

“Bize Dilenci Muamelesi yapıyorlar” 

Sokağa çıkarsın, hani iki lokma temiz hava almak istersin...hopaaa bir gelir cebine para sıkıştırmaya kalkar.öteki acır gözle bakar. kendini baskı altında hissedersin, e o zaman evde durmak daha mantıklı gelir. 

“Metrobüs’te  Engelli asansörü yok” 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metrobüs yaptı. İnsanlar için çokta faydalı oldu. Ancak o kadar durak arasında sadece 4 yerde engelli asansörü var ve sadece 3’ü çalışıyor. 

“ Otoparkta ölüm tehlikesi yaşıyoruz” 

Zeytinburnu Adliye Meydanında İspark Kapalı Otopark yaptı. 5 Katlı otopark 500 araç kapasiteli ve bunların sadece 5 tanesi engelliler için. Zeytinburnu’nda ise 5000’den fazla engelli vatandaş var. Kaldı ki o 5 araçlık yere de çoğu zaman başka kişiler park ediyor. Ayrıca Otoparkta bulunan engelli asansörü çalışmıyor. En alt kattan yukarı kadar olması gereken asansör. sadece 1. kata kadar var ordan sonrasını arabasını park eden engelli bir vatandaş, otoparktan çıkmak için gelen araçlara doğru gitmek zorunda.  

“Bankamatikten Para çekemiyoruz”  

Bankalar bizlere Kredi Kartı veriyor. Bankamatiğe para çekmeye gidiyoruz. Bankamatikler engellilere göre yapılmadığı için Tekerlerli sandalyede boyumuz yetişmiyor.  

“ AKDEM Yeterli değil” 

İstanbul’un bazı İlçe Belediyelerinde Engelliler için koordinasyon merkezleri varken, Zeytinburnu Belediyesinde yok. Belediye olarak AKDEM yapıldı ama oda tam manası ile çalışamıyor. Çok eksikleri olduğu için Engelli Vatandaşlarımız yeteri kadar kullanamıyor.

" Bilgievleri engelliler için değil"

Zeytinburnu Belediyesi Bilgievleri projesi ile İstanbul'a hatta tüm Türkiye'ye örnek olacak bir çalışmaya imza attı fakat engelli vatandaşlarını unuttu. Bilgievlerinin girişine Tekerlekli sandalye için rampa yapıldı ama çok yüksek yardım almadan çıkmak mümkün değil. Ayrıca giriş katlarında bulunan Muhtarlık ve Sağlık Ocaklarına giriliyor fakat üst kattaki Bilgievine, Tekerlekli Sandalye ile çıkmak için bir yol yapılmamış. Dolayısı ile Bilgievleri engelli vatandaşların kullanabileceği bir yer değil” dedi. 

Editör: TE Bilisim