CHP, birçok ilde ortalama yüzde 1 oy kaybederken, en büyük oy kaybı Ordu, Kırşehir, Iğdır, Rize, Yozgat gibi illerde yaşandı. CHP en büyük oy artışını Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi olan Tunceli’de elde etti. CHP’nin oy oranı 5 ay içinde oyunu 8 puan arttırsa da vekil çıkaramadı. CHP oylarını, Kilis’te 5, Edirne’de 4, Ardahan’da 6, Bilecik’te 4 puan artırdı. CHP toplamda 37 ilde oylarını arttırmış oldu.

MİLLETVEKİLİ SAYISI ARTTI

CHP’de IŞİD tarafından kaçırılan eski Musul Konsolosu Öztürk Yılmaz Ardahan’dan milletvekili seçilirken, CHP İzmir’de milletvekili sayısını 2 arttırdı. Böylece daha önceki seçimlerde YSK tarafından adaylığı kaldırılan Atila Sertel ile birlikte Murat Bakar milletvekili seçilirken, Mersin’de de Serdal Kuyucuoğlu, Niğde’den Ömer Fethi Gürer Meclis’e girdi. CHP 4 ilde ise milletvekili kaybetti. Aydın’da Fatih Atay, Denizli’de Gülizar Biçer Kaya, Ordu’da ise Mustafa Adıgüzel yeniden milletvekili seçilemedi. 7 Haziran seçimlerinde 959 oy farkı bilindiği için iki partinin de iddialı olduğu Erzincan’da kazanan AK Parti oldu.

BİZİM ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR

Seçim sonuçlarının ardından ilk değerlendirme CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu’ndan geldi. Bekaroğlu, sonucun CHP’nin beklediği bir sonuç olmadığını belirterek, CHP’de olan olumlu değişiklikleri seçmene anlatacak zaman olmadığını ve bu nedenle de yeterince güven tesis edilmediğini söyledi. AK Parti’nin yükselişinin nedenlerinin siyaset bilimciler tarafından çok iyi analiz edilmesi gerektiğini söyleyen Bekaroğlu, “Diğer muhalefet partilerini de iyi değerlendirmek lazım. HDP şiddetle arasına bir mesafe koyamadı. Halkın Ankara’dan çözüm beklentisi vardı ama bunu karşılayamadı. Kürt seçmen ve diğer seçmenler de bu nedenle HDP’ye desteğini çekti. MHP’yi ise fazla tartışmaya gerek yok. Seçmen MHP’nin çözümün bir parçası olmadığını düşünerek, AKP’ye gitti. Ama en çok bizim düşünmemiz ve çalışmamız gerekiyor” dedi. Bekaroğlu, ortaya çıkan sonucun muhalefette, “seçimle sandıkla işlerin değişeceği” inancını zedeleyebileceğine dikkat çekerek, “Böyle olmamalı. Hiçbir şekilde sandığa olan güven zedelenmemeli” görüşünü savundu. 
Editör: TE Bilisim