Zeytinburnu Belediyesi ve İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Özgür Aydın,İstanbul genelinde sokakta yaşayan ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan kimsesiz, sahipsiz, evsiz vatandaşlarımız hakkında hazırladığı yazılı soru önergesini İBB Meclis Başkanlığına sundu.

İstanbul Times Haber Merkezi 

CHP’li Aydın, İBB Meclis gündemine taşıdığı yazılı soru önergesinde Başkan Kadir Topbaş’aİstanbul İlimiz de soğuk kış günlerinde sokakta yaşayan kimsesiz vatandaşlarımız spor salonlarında toplanarak sadece donma riskine karşı birkaç gün barındırıldıktan sonra tekrar sokağa bırakılmaktadır, sonrasında da kaderlerine terk edildiği ortadadır. Dondurucu soğuklarda alınan bu tedbir geçici olduğu kadar; kadın, erkek yüzlerce insanın aynı ortamda ve uygunsuz şartlarda misafir edilmesi de göz önündedir ve bu durum yürekleri yaralamaktadır” sözlerine yer vererek şu öneriyi sundu: “Sosyal Devlet anlayışının gereği olarak, kimsesiz, sokakta yaşayan ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımızın sürekli güvence altına alınması için başta İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığının sokakta yaşayan ve kimsesiz olan vatandaşlarımız için kalıcı fiziki bir barınma için tesisler kurmayı neden düşünmüyor?  Vicdanları rahatsız eden bu sorunun çözümü için gerekli çalışmaların yapılması için biz CHP Grubu olarak bu öneriyi sunuyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2015 yılı Ocak ayı toplantılarında İBB Meclisinin CHP’li Üyeleri Özgür Aydın ve Handan Kantar imzaları ile İBB Meclis Başkanlığına sunulan ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen yazılı soru önergesi:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığına 

 

Konu: İstanbul genelinde sokakta yaşayan, hiçbir sosyal güvencesi olmayan kimsesiz, sahipsiz ve evsiz vatandaşlarımız hakkında. 

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kış şartlarının ağırlaşmasıyla birlikte İBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Zabıta Daire Başkanlığı ve polis ekipleri donma tehlikesi olan ve sokakta yaşayan evsiz vatandaşlarımıza yönelik çalışmalara başlattığını ve İBB zabıta ve polis ekiplerinin getirdiği kimsesiz ve evsiz vatandaşlarımızın Zeytinburnu Spor Salonu'nda geçici olarak misafir edildiği de bilinmektedir.

İstanbul İlimiz de soğuk kış günlerinde sokakta yaşayan kimsesiz vatandaşlarımız spor salonlarında toplanarak sadece donma riskine karşı birkaç gün barındırıldıktan sonra tekrar sokağa bırakılmaktadır, sonrasında da kaderlerine terk edildiği ortadadır. Dondurucu soğuklarda alınan bu tedbir geçici olduğu kadar; kadın, erkek yüzlerce insanın aynı ortamda ve uygunsuz şartlarda misafir edilmesi de göz önündedir ve bu durum yürekleri yaralamaktadır.

Bu bağlamda sormak lazım; komşu ülkelerden gelen yüz binlerce insana kucak açan; barınma, yiyecek ve sağlık ihtiyaçlarını karşılayan devletimizin, sayıları en fazla binlerle ifade edilebilecek kimsesiz ve evsiz vatandaşlarımıza neden bir çözüm bulamadığı sorusu her geçen gün soru işareti olarak kalmaktadır. İstanbul’da Kadın Sığınma Evleri’nin, Çocuk Barınma Evleri’nin yetersizliğinin yanı sıra kimsesizler ve düşkünler için bir merkezin bulunmaması da aşikârdır ve oldukça düşündürücüdür.

Bu düşünceler ışığında aşağıda ki sorularımın tarafıma yazılı olarak cevaplanması için önergemin Başkanlık Makamına havalesini arz ederim;


1. Zeytinburnu Spor Salonunda Sokaklardan alınan kaç erkek ve kaç bayan vatandaşlarımız misafir edilmektedir?

 

2. Bu vatandaşlarımızın sağlık kontrolleri, kişisel bakımları ve ihtiyaçları nasıl ve kimler tarafından yapılmaktadır? 

 

3. Ciddi derecede sağlık sorunu olduğu gözlenen sokakta yaşayan ve kimsesiz olan bu vatandaşlarımız ile ilgili hangi önlemler alınmıştır?

 

4.Teşhis ve tedavileri için hastaneye sevk edilen vatandaşlarız var mıdır? Hangi tür hastalıkları vardır ve sayıları ne kadardır? 

 

5. Misafir edilen spor salonunda; Kadın ve Erkekler için ayrı ayrı bölümler var mı? Düzenli banyoları yaptırılıyor mu? İç çamaşırları, elbise, kaban ve ayakkabı gibi kıyafet ihtiyaçları karşılanıyor mu? Hangi sıklıkla kıyafetleri değiştiriliyor? 

 

6. Memleketlerine gitmek isteyen vatandaşlarımız var mı? Memleketlerine gönderilenler var mı? Sayıları ne kadardır? 

 

7. Ailesine teslim edilmek isteyen vatandaşların aileleri ile irtibata geçilerek gerekli işlemler yapılıyor mu? 

 

8. Sokak, park, metruk bina ve cami avlularında yaşam mücadelesi veren evsizlerden “sokakta yaşadığını ve soğuk hava nedeniyle belediyenin spor merkezine sığındığını” söyleyen vatandaş var mıdır, sayıları ne kadardır?  

 

9. İBB tarafından son yıllarda evsiz ve kimsesiz kaç kişi geçici barınma yoluyla misafir edilmiştir? 

 

10. Evsiz ve kimsesiz vatandaşımızdan sokakta ölmüş, öldürülmüş veya yaralanmış olan var mıdır? 

 

11. Sosyal Devlet anlayışının gereği olarak, kimsesiz, sokakta yaşayan ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımızın sürekli güvence altına alınması için başta İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığının sokakta yaşayan ve kimsesiz olan vatandaşlarımız için kalıcı fiziki bir barınma için tesisler kurmayı neden düşünmüyor? Vicdanları rahatsız eden bu sorunun çözümü için gerekli çalışmaların yapılması için Biz CHP Grubu olarak bu öneriyi sunuyoruz.

Kış aylarında spor salonlarına alınan kimsesiz insanlarımız yaz aylarında tekrar sokağa bırakılıyor. Bu üzücü duruma son vermek için İstanbul Büyükşehir Meclisi Üyeleri olarak bizlerin görev ve sorumluluk alanında olan bu duruma son verelim, gelin bir ilke imza atalım, kimsesizler ve düşkünler için yeni bir yer kazandıralım. İstanbul’da kadın Sığınma Evleri’nin, Çocuk Barınma Evleri’nin yetersizliğinin yanı sıra kimsesizler ve düşkünler için bir merkezin bulunmaması oldukça düşündürücüdür aslında. Çaresiz  sokağa  bırakılan bu insanlarımız hem kendilerine, hem insanlara hem de çevreye verdikleri zararı ve tehlikeyi hepimiz biliyoruz.  “Kimsesizlerin Kimsesi Olacağız”  ve “Önce İnsan” söylemlerinin artık gerçekçi olmasını söylemlerde kalmamasını umuyor ve diliyorum. Bu tür sorunlar çözülür dileği ile yüce meclisimizi selamlarım.

Özgür AYDIN/Zeytinburnu Belediyesi ve İBB Meclis Üyesi

 
Kayak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim