Gezi Parkı olaylarına ilişkin Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı üyesi 35 tutuksuz sanık hakkında “Cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya veya teşebbüs etmek” suçundan açılan davanın ilk duruşması dün görüldü.

Tapeler başka dosyadan

Avukatlar Ali Rıza Dizdar ve Ersan Şen ilk olarak, dosyadaki tapelerin başka bir soruşturmaya ait olduğuna dikkat çekerek, “Bu dosyadaki suç tarihi 16 Haziran 2013. Bu tarihi kapsamayan tapeler söz konusu iddianameye dayandırılmıştır” dediler ve tapelerin dosyadan çıkarılmasını talep ettiler. Avukat Şen, “Soruşturma savcısı Adem Meral ’Ben bu dosyada örgüt göremiyorum’ dedi. 2 ay sonra örgüt buldu. Tapeleri kendi lağvetmiş” dedi. Mahkeme talepleri reddetti. Duruşma, öğle arasının ardından sanıkların savunmalarının alınmasına geçilerek devam etti.

‘Twitter adresim yoktu’

İlk olarak, Çarşı grubu liderlerinden Cem Yakışkan ifade verdi. Meselenin ağaç meselesi olmadığını söylediği ve twitter üzerinden kitleleri harekete geçirdiği iddia edilen sanık Yakışkan, olay tarihinde twitter adresinin dahi olmadığını bildirdi. Yakışkan şunları söyledi: “Çarşı Grubu ülke ve dünyaya adını duyurmuş birlikteliktir. Çarşı Grubu tekerlekli sandalyeye ihtiyacı olan insanlara yardıma hazırdır. Çarşı her türlü hukuka aykırılığa, darbeye de karşıdır. Ona gönül verenler suçlu gösterilemez. Çarşı korunması gereken bir değerdir. Suçlamaları reddediyorum. Suç işlemedim. Çarşı sevgiye, saygıya dayanan bir gruptur, insanların sevgisini kazanmıştır” dedi.

Mahkeme başkanının, “Darbeyle suçlanıyorsunuz...” demesi üzerine Yakışkan, “Darbe yapacak gücümüz olsaydı Beşiktaş’ı şampiyon yapardık” şeklinde cevap verdi. “Darbe yapmaya yardımcı olmak suçlaması” da hatırlatılan Cem Yakışkan, “Darbeyle siyasetle işimiz yoktur. 80 darbesini gördüm ben. Yardımcı da olmadık” dedi.

Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’ni ele geçirmek amacıyla kitleleri yönlendirdiği ve diğer iddialara ilişkin savunma yapan Çarşı’nın tribün liderlerinden Numan Bülent Ergenç de, “Başbakanlık ofisine yürüyüş 1 Haziran tarihinde olmuştur. Ben o tarihte Tekirdağ’daydım. Çarşı Grubu’na ‘Orada kalmaya çalışın’ dedim. ’Çatışın’ demedim”?diye konuştu.

Hem siyasiler hem taraftarlar desteğe geldi

Çarşı davasında sanıklara farklı takımların taraftar gruplarıda destek verdi.İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’ın da aralarında bulunduğu 100 avukat, CHP’liler İlhan CihanerSezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Umut Oran, Enis Berberoğlu, Sezgin Tanrıkulu, Veli AğbabaNurettin Demir ve Hüseyin Aygün de adliyeye gitti. CHP’li Tanrıkulu, adliye önünde iddianameyi yırtarak “Darbe döneminde bu tip iddianameler gördük. Böyle iddianameler toplumun gönlünde yok hükmündedir. Bu iddianameyi yazan savcı kendi tarihine bir onursuzluk belgesi yazmıştır” dedi. Berkin Elvan’ın anne ve babası da adliyeye geldi.

SANIK İFADELERİ: Fenerliyim!

Bazı sanıkların ifadeleri şöyle:

- Arda Mutlu Doğan: “Eyleme katılmadım. Hayatımda hiç Gezi Parkı’na da girmedim. Merak ettim ve Taksim’e gidip yarım saat kaldım. Neden bu davanın içerisinde olduğumu bilmiyorum.”

- Sanık Kaan Kabaş: “Espri niteliğindeki konuşmalar suç olarak karşıma çıkarıldı. Neden buradayım, anlamıyorum. Yargılanan insanlardan belki 2 kişiyle görüşmüşümdür.”

- Koray Yalnız: “Taksim’e hiç çıkmadım. Bir gün Beşiktaş’ta bir arkadaşıma misafirliğe gidiyorum, aracım bozulunca olayların içinde kaldık. Beşiktaş taraftarıyım, kendimi Çarşı Grubu ferdi olarak görmüyorum.”  (HakimTOMA veya dozer ele geçirme iddiasını sorunca) “Ehliyetim bile yoktu. Dozer ya da TOMA kullanma imkanım yoktur” dedi.

- Sarp Dağ: “Başbakanlık ofisine yapıldığı iddia edilen yürüyüş sırasındaBağdat Caddesi’ndeydim. 1 veya 2 kez Beşiktaş maçına gitmişimdir. Çarşı Grubu’yla ilişkim yoktur. Sanıkları tanımıyorum.”

- Barış Karaca: “Beşiktaşlı değil, Fenerbahçeliyim.” (Salondan alkış yükseldi) Kanuni ölçüde, bir gün Akaretler’de gösterilere katıldım.”

‘Biz engellemek için oradaydık’

Çarşı grubu üyeleri, Gezi eylemleri sırasında Başbakanlık ofisine girmek için polisle çatışan grubu yönlendirmekle suçlanırken, avukat Mehmet Yıldız şunları açıklamıştı: “Çarşı üyelerini arayıp, ‘Oraya gelin. Sizin semtiniz.  Bu şiddeti engelleyelim’ diyenler kamu görevlileridir. Bunun da kayıtları var.” Cem Yakışan da olayları yatıştırmaya çalıştıklarını ve kitleleri engellemeye çalıştığını açıklamıştı.

Duruşmada tribün şov!

Duruşmanın başlamasıyla beraber salondaki taraftarlar Mahkeme Başkanı Metin Tamirci’yi futbol maçında yaptıkları hareketlerle karşıladı. Çok sayıda kişi bu durumu görüntüleyerek sosyal medyada paylaştı. Hakim Tamirci, “Çekim yapanlar oldu. Suç duyurusunda bulunacağım, peşin peşin söyleyeyim” dedi.

Hakim ‘sarı kart’la anlattı

DURUŞMA salonu dar gelince, avukatlar geniş salona geçilmesini istedi. Mahkeme Başkanı Tamirci, “Ne zaman mahkeme deplasmana gittiyse bir sıkıntı yaşandı” diyerek karşı çıktı. Avukat Kavili, “Buradakiler deplasman kartallarıdır” dedi. Bazı avukatlar da durumu alkışla protesto etti. Bu esnada “Biz deplasmanda da kazanırız” sesleri yükseldi. Duruşma büyük salona alındı. Hakim ile sanık Cem Yakışkan arasında da ilginç bir diyalog yaşandı. Hakim hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul edip etmeyeceğini sorarken Yakışkan’a bu durumu, “Sarı kart görüyorsunuz. 2. sarıyı görürseniz oyundan çıkarılıyorsunuz” diye izah etti.

Editör: TE Bilisim