Takipsizlikle sonuçlanan 17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu’nda gözaltına alınan işadamı Osman Ağca’nın sahibi olduğu Yorum İnşaat’ın Tarabya’da yapacağı lüks konut projesinin planları iptal edildi. İdare Mahkemesi planların nüfus, yapı ve araç yoğunluğunu artıran plan değişikliğinin bölgede sorun yaratacağına hükmetti.
72 DAİRE 112’YE ÇIKTI
Sarıyer Tarabya’daki Makine Mühendisleri Sitesi, 23 bin 182 metrekarelik arazi üzerinde 12 blok ve 72 daireden oluşuyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin silueti bozacağı için reddettiği imar planı değişikliği, 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirildi ve yapılaşma koşulları artırıldı. Dönemin CHP’li Meclis üyeleri Serdar Bayraktar ve Tuncer Özyavuz, planın iptali için dava açtı. Dava sürerken Yorum İnşaat, plan değişikliği doğrultusunda 14 blokta 112 daireden oluşan yeni bir site projesi geliştirdi. Eski binalar, 2014 yılında Yorum İnşaat tarafından yıkıldı.
Açılan davada 30 Aralık 2015’te karar çıktı. İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi, plan değişikliğinin parçacıl bir yaklaşımla yoğunluk artırıcı olduğunu belirterek, bütüncül bir yaklaşım taşımadığından mevzuata, şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine aykırı bularak iptal kararı aldı.
YEŞİL ALAN DA İNŞAAT ALANI DA  ARTTI
Karada dayanak oluşturan bilirkişi raporunda, tarihi, kültürel ve doğal değerler ile siluete etkinin yeterince çalışılmadan yapılaşma hakkının artırıldığına dikkat çekildi. Park alanının plan değişikliğiyle büyüdüğü ancak buna karşılık yapılaşma hakkının da önemli derecede arttığı vurgulandı. Plan değişikliğinin uygun olmadığı sonucuna varıldı.
RÜŞVETLE SUÇLANMIŞTI
Yorum İnşaat’ın sahibi Osman Ağca, 17-25 Aralık operasyonunun koruma kurullarına yönelik ayağında gözaltına alınmıştı. Ağca’nın ihalesini aldığı Ataköy Baruthane’de  tarihi eserlerin bulunduğu alanda AVM ve rezidans yapabilmek için koruma kurulu üyesine Şehzade Camii’nde poşetle rüşvet verdiği iddia edilmişti. Ağca, Sarıyer Derbent’teki kentsel dönüşüm çalışmalarını da yürütüyor. Osman Ağca’nın birçok ortak projeyi birlikte imza attığı Turkmall A.Ş.’nin İcra Kurulu Başkanı olan Levent Eyüboğlu da Emek Sineması’nı yıkan isim olarak biliniyor. 
Editör: TE Bilisim