Önceki güngözaltına alınan emekli kuvvet komutanlarından sonra ordu içinde tansiyon yükseldi. Gözler halen ordu üst kademesinde..
 
Dün Ankara'da, tüm orgeneral ve oramirallerin katılımı ile olağanüstü bir toplantı yapıldı. Toplantıda son gelişmeler değerlendirilip, nasıl bir tavır alınacağı tartışıldı. Komutanlar tüm kademelerde tepkinin büyük olduğunu anlatıp, muhakkak bir tavır konulması gerektiğini anlattılar.
 
Ancak toplantıdan tam bir karar çıkmadı. Alınacak tavırlar arasında İlker Paşa'nın ya da tüm komutanların istifa etmesi var. Dünden itibaren başkent kulislerinde İlker Paşa'nın istifa edeceği söylentileri dolaşıyor.
 
Öte yandan Genelkurmay bugünkü toplantıyı çok kısa bir açıklama ile duyurdu. Açıklamanın kısalığı, başkentte komutanların henüz net bir tavır konusunda anlaşamadığı şeklinde değerlendirildi.

a.20100224095134.jpg

İşte Genelkurmay'ın açıklaması:
 
"İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında ortaya çıkan ciddi durumu değerlendirmek üzere, bugün Genelkurmay Başkanlığı Karargahında Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli bütün Orgeneral ve Oramirallerin katılımı ile bir toplantı icra edilmiştir."
 
BAŞBUĞ ANKARA’YA ÇAĞIRDI
 
Başbuğ, görev yeri Ankara dışında bulunan ordu komutanları ile donanma komutanını toplantı nedeniyle Ankara’ya çağırdı.

KİMLER KATILDI ?

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık
Ordu Komutanı: Orgeneral Hasan Iğsız
Ordu Komutanı: Orgeneral Necdet Özel
Ordu Komutanı: Orgeneral Saldıray Berk
Ege Ordusu Komutanı: Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu
Kara Kuv. Kom. Kurmay Başkanı: Org. Bekir Kalyoncu
Harp Akademileri Komutanı: Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler
Donanma Komutanı: Oramiral Emin Murat Bilgel
KKKK Eğitim ve Doktrin Komutanı: Org. Erdal Ceylanoğlu
Genelkurmay İkinci Başkanı: Orgeneral Aslan Güner
G.kurmay İkinci Başkan Yard.: Orgeneral Bilgin Balanlı

AÇIKLAMA BİR İLK
 
Edinilen bilgilere göre, Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı, Balyoz operasyonu nedeniyle yapılan gözaltıların kapsamı, yapılış biçimi ve askeri savcılığın da soruşturduğu bir konuda sivil savcılığın bilgi vermeksizin harekete geçmesinden büyük rahatsızlık duydu. Bu nedenle, bütün orgeneral ve oramirallerin katılımıyla ortaya çıkan durumun değerlendirilmesi ve alınacak tavrın belirlenmesi amacıyla Başbuğ tarafından dünkü toplantı organize edildi.
 
Kaynaklar, bu çapta ve nitelikte toplantıların TSK’da senede iki kez yapıldığını, genellikle YAŞ öncesine denk geldiğini ve kamuoyuna bir açıklamayla duyurulması gibi bir yöntem uygulanmadığını kaydetti. Televizyonların haber programlarına katılan emekli askeri yetkililerden bazıları da böyle bir toplantının “tehdit algılaması” durumlarında gerçekleştirildiğini belirtti.

5 KRİTİK DEĞERLENDİRME
 
İstifa seçeneğinin de masada olduğu toplantıdan kulislere yansıyan 5 kritik değerlendirme şöyle:

1- Emekli kuvvet komutanları ve amirallerin suçlu gibi gözaltına alınması rencide edici oldu. Emekli komutanlar daha önce davet üzerine savcılara giderek ifade vermişti. Aynı sürecin işletilmemesi rahatsız edici.

2- Habur'dan giriş yapan PKK'lılar için özel şartlar gözetilerek ifade alma süreci gerçekleştirildi. Benzer hassasiyet emekli komutanlar için gösterilmedi.

3- Gözaltındaki emekli komutanlar ve muvazzaf subaylar emniyette bekletilmeyip biran önce adliyeye sevk edilip hakim karşısına çıkarılsın, kaçma ve delilleri karartma riski olmadığı dikkate alınarak, mümkünse tutuksuz yargılansınlar.

4- Ordunun en üst seviyesindeki komutanlarla durum değerlendirmesi yapıldığı ve gelişmelerin ciddi boyutta olduğu kısa bir açıklama ile kamuoyuna duyurulsun. Ancak bu aşamada detaylı açıklama yapılması yargılama sürecine müdahale gibi algılanacağı için nihai bilgilendirme mahkeme kararının sonrasına bırakılsın.

5- 3. Ordu komutanına kadar uzanan ifadeye çağırma sürecindeki ısrar, kurumsal çatışma riski yaratıyor. Soruşturma talebi bilgi ve belgeleriyle Genelkurmay Askeri Savcılığı'na devredilmeli.

ÇİÇEK’İN AÇIKLAMASINDAN SONRA
 
Genelkurmay açıklamasının, Çiçek’in açıklamasından hemen sonra yapılması da dikkati çekti. Çiçek’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik hakaret içeren “işaret-parola” konusuna dönük bir görüşme yaptığı yönündeki sözlerinin ardından Genelkurmay açıklaması “Genelkurmay - Çiçek görüşmesinin, esas itibarıyla Balyoz çerçevesindeki son gelişmeler ekseninde gerçekleştiğinin duyurulması” şeklinde yorumlandı. Komutanların, toplantının ardından akşam yemekte de buluşarak değerlendirmelerini sürdürdükleri öğrenildi.
 
MECLİS’TE MİNİ ZİRVE
 
Haberler üzerine gözler hükümetin etkili isimlerinden Cemil Çiçek’e çevrildi. İddiayı sormak isteyen gazeteciler dün Meclis koridorlarında köşe bucak Çiçek’in peşinden koşturdu. Sinirli ifadelerle gazetecilere “Peşimden koşmayın” diyen Çiçek, Ak Parti’nin yönetim salonunda mini zirve topladı. Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Cemil Çiçek ile Genel Başkan Yardımcıları Abdülkadir Aksu, Hüseyin Çelik, Salih Kapusuz ve Elazığ Milletvekili Necati Çetinkaya, sürpriz toplantıda biraraya geldi.
 
AA ARACILIĞIYLA AÇIKLADI
 
Çiçek toplantının ardından gazetecilere, “Açıklama yaparsam ajansa yapacağım. Kalabalığa söyleyince herkes kendine göre yorumluyor” dedi. Daha sonra Anadolu Ajansı muhabirini çağıran Çiçek, internet sitelerindeki haberler için “Yanlış, yanıltıcı, eksik ve suizanna imkan verecek bilgiler” olarak niteledi. Çiçek, açıklamasında şunları söyledi:
 
“Bilgi kirliliğinin yoğunlukla yaşandığı bu ortamda, olup bitenlerle ilgili söyleyeceğim şey şudur: Bir; bu bilgilerin çok önemli bir kısmı, doğru olmadığı gibi art niyetlidir. Mevcut konjonktürden istifade eden özel amaca yöneliktir. Bunu kamuoyunun takdirine sunmak istiyorum. İki; Sayın Başbakan’ın yurtdışında olması hasebiyle, vekalet görevi bendedir ve dün bir gazetede de gündeme gelen ‘işaret ve parola’ konusu olmak üzere, bir değerlendirme yapma ihtiyacı çerçevesinde Genelkurmay Başkanlığı ile görüşme yapılmıştır. Bunun dışındaki tüm bilgiler yakıştırmadır ve doğru değildir.”
 
KÖŞK RANDEVUSUNA İPTAL
 
Çiçek, bu açıklamasından sonra Cumhurbaşkanlığı ile bir telefon görüşmesi yaptı. Çiçek, Cumharbaşkanı Abdullah Gül ile saat 18.00’de yapacağı görüşmeyi, “Yanlış anlaşılabileceği” gerekçesiyle iptal etti. Aynı saatlerde Çiçek’in makamından yapılan yazılı açıklamada da bugün TODAİ’de Çiçek’in katılacağı imza törenin de iptal edildiği bildirildi. Çiçek, gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine, “Başbakan’a bilgi vermeden daha fazla söyleyemem” dedi.
 
GECE YARISI ZİRVESİ
 
İspanya’daki temaslarını tamamlayarak dün gece Ankara’ya dönen Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Karargahı’nda yapılan toplantıyla ilgili soruyu ise cevaplamadı. Erdoğan, daha sonra Çiçek ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile birlikte Subayevleri’ndeki konutuna geçti. Erdoğan, bakanlarından son gelişmeler konusunda bilgi aldı.
 
SON YAŞ’TA ORGENERAL VE ORAMİRAL SAYISI 15’E ÇIKMIŞTI
 
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Orgeneral ve Oramiral sayısı son yapılan 5 Ağustos 2009 tarihli Yüksek Askeri Şura’da 15’e çıkmıştı. Bu fotoğraf, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan o günkü YAŞ’ta çekilmişti.
Editör: TE Bilisim