Solcu kesime yakınlığı ile bilinen BirGün gazetesinden Güvenç Dağüstün yazdı:

 

Geçtiğimiz günlerde elime kalınca bir dosya geçti. Bu dosya Başbakan’ın VIP uçuşlarında kullanılan uçak için Turkish DO&Co firmasının “Havayolu İkram” departmanı tarafından hazırlanmış ve “VVIP Uçuşlar El Kitabı” adını taşıyor. İlk sayfanın başlığında “THY DIŞ HAT 319 – TC ANA – SN. BAŞBAKAN VVIP SEFERİ) ibaresi var. Dosya yüz kırk yemekli zengin bir seçenek listesi sunuyor Başbakan ve yanında seyahat edecek on yedikişiye.

 

PARMESAN YERİNE RENDE KAŞAR

 

Listede neler yok ki:

 

Dana kuşbaşı etli kuru fasülyeden bulgur pilavına, islim kebaptan mantıya, hünkar beğendiden kuzu kapamaya kadar onlarca yemek.

 

Bunlar dışında geleneksel mutfağımız dışında da farklı lezzetleri görebilmek mümkün:

 

Ispanak soslu ravioli, ızgara palamut, kağıtta levrek, çeşit çeşit makarna. Konu makarnalara geldiğinde masraftan kısılmaya çalışılmış olacak ki (kriz teğet geçtiğinden) rende parmesan yerine, rende kaşar tercih edilmiş.

 

Ordövr tabakları, meze tabakları, salatalar, deniz mahsülleri tabakları (somon, lakerda, karides) görülünce insan ister istemez birkaç sayfa sonra içecekler bölümünde aslan sütü görmeyi bekliyor ancak tabii ki bu mümkün değil. Onun yerine kefir var mesela; hem meyveli hem sade.

 

Ayrıca çok zengin bir tatlı menüsü var ki şeker hastası olduğu bilinen Başbakan Tayyip Erdoğan için uygun olacak mı, orası belli değil. Zira menüde her yemeğin fotoğrafı var ve tatlılar Başbakan’ın aklını çelebilir.

 

KEREVİZİN SAPI, SİMİTİN ÇÖPÜ

 

Dosyanın ilk sayfasında Başbakan hostesleri ile yapılan toplantıdan notlar var. Bir tanesi şöyle:

 

“Sabah uçuşlarında verilen simitlerin tazeliği konusunda 3 Mart’da (2007) ESB’den olan uçuşta problem oldu. Normalde uçağa verilen sokak simitleri sabah uçağın kalkışına yakın sıcak olarak temin ediliyordu fakat bu uçuşta saat erken olduğu için simitler gece temin edilmiş. Simitler soğuk olduğu için ekip simitleri mikrodalga fırında ısıtınca bayat bir görünüm olmuş. Sabah uçuşlarına verilen simitlerin özellikle uçuşun kalkışına en yakın zamanda temin edilmesi konusunda özel istekde bulundular.”

 

En büyük derdiniz bu olsun deyip okumaya devam ediyorum. Bir kaç satır sonra:

 

“Uçaktan kereviz sapı istendiğinde, bu saplar bütün olarak verilmeyecek, daha küçük parçalara ayrılacak.”

 

Rahatlıyoruz...

 

MAGAZİN İN – BİLİM, KÜLTÜR, SANAT OUT

 

Sipariş formunda “Gazete ve Dergiler” bölümü var. Gazete seti içerisinde her gazetenin adı tek tek yazıyor. BirGün, Habertürk, Taraf listede olmayan gazeteler. “Spor gazetelerinin tamamı” ibaresi var.

 

Aylık dergiler ve magazin dergilerinden Marie Claire, Elle, Şamdan, Alem, Hello da Başbakan ve beraberindekilere sunulan seçenekler arasında. Kültür-Sanat, Bilim ve Mizah dergilerinden herhangi biri listede yok.

 

JET SOSYETİK UÇAK TARTIŞMA YARATMIŞTI

 

Türk Hava Yolları tarafından Başbakanlık için iki yıl önce sipariş verilen Gulfstream G550 tipi uzun menzilli iş jeti, 10 Nisan 2009 tarihinde saat 09.00’da İstanbul Atatürk Havalimanı’na imişti. İçindeki özel sistemler ve donanımla fiyatının 60 milyon doların üzerine çıktığı öğrenilen uçak 18 koltuklu olarak planlandı. VIP uçuşlarda kullanılmak üzere THY tarafından sipariş edilen Gulfstream G550, 12 bin 501 kilometre menzili ile dünyanın en uzun menzilli iş jeti. Uçak, İstanbul’dan yakıt ikmali yapmadan batıda Los Angeles, doğuda Avustralya’nın Darwin şehrine uçabiliyor. Kalabalık seyahatlerde yaşanan sıkıntı nedeniyle Başbakan Erdoğan, 2004’te daha büyük bir uçak almak üzere harekete geçti. Dönemin İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin 40 koltuklu Airbus A319 Corperate Jet tipi uçağı seçildi. Kabini tamamen yenilenen ve TC-ANA çağrı ismi verilen A319, THY’ye 17 Aralık 2004’te teslim edildi. Başbakanlığa ait S-92 tipi TC-OBA helikopteri ise Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından işletiliyor. THY tarafından işletilen uçakların kullanım giderleri ve diğer masraflar kullanan kuruma fatura edilecek.

 

Editör: Ferdi TÜRK

Editör: TE Bilisim