BAŞKANLARLA HAFTANIN SOHBETİ

Artık her hafta düzenli olarak siz okurlarımıza İstanbul'daki İlçe Belediye Başkanlarını tanıtmak, projelerini ve ilçe sorunlarına çözüm bulmak için Belediye Başkanları ile sohbet gerçekleştireceğiz. Bu hafta ilk olarak Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen ile sohbeti gerçekleştirdik.

Söyleşi: Ömer ADIYAMAN-Foto: Ferdi TÜRK

BAKKART MİMARI İLE BAKIRKÖY ÜZERİNE BİR SOHBET

Başkan Erzen diyor ki; “Bakırköy halkı kime güveneceğini ve kime oy vereceğini çok iyi biliyor. Bu seçimde bir çok parti yarıştı. Bakırköylüler bir önceki dönemin çalışmalarına onay verdi, yeni hedefleri de destekledi. Mahçup etmeyeceğim.”   

YENİDEN ERZEN    

28 Mart öncesi Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen ile ilgili birçok haber ve halk görüşü alarak gazetemizde yayınlanmıştı. Haberlerimizden ve analizlerimizden çıkan sonuç sandıktan çıkan sonuçla çok yakın oldu. Bakırköy’ün belediye başkanı Bakırköylülere güveniyordu. Haksız da çıkmadı. Önümüzdeki 5 yıllık yerel yönetim döneminde Ateş Ünal Erzen yeniden Bakırköy Belediye Başkanı.

Sonuçlar netleşir netleşmez İstanbul’daki tüm adayların gözü Bakırköy’deydi. İktidar Partisi olan AK Parti’nin Bakırköy için birbirinden farklı birçok vaade bulunmasına rağmen yine Bakırköylüler “Erzen” dedi.  Zaten seçim sürecinde tüm İstanbul’un gözü Bakırköy'deydi. Bana kalırsa Deniz Baykal bile CHP'nin Bakırköy'deki başarısına imrenip, "Keşke Erzen’in yerinde ben olsam" diye iç geçirmiştir.

KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ

Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen ile yaklaşık 3 saat süren bir röportaj gerçekleştirdik. Erzen ile geçirdiğimiz keyifli üç saatte siz okurlarımızın merak ettiği tüm soruları yöneltip, cevaplarını siz okurlarımız için derledik.  

Çeşitli alanlarda önemli görevlerde bulunduğunuzu biliyoruz. Belediye Başkanı olmaya neden ve nasıl karar verdiniz?

Evet dediğiniz gibi Renault-Mais Genel Müdürlüğü gibi özel sektörde 30 yılı aşkın süre üst düzey yöneticilik görevinde bulundum. Galatasaray Spor Kulübünde 1994-2000 yılları arasında basın sözcülüğü yaptım. Ama benim hayat felsefem iz  bırakmak üzerine kurulu. Bu anlamda özel sektörde bıraktığım izlere kamuda da iz bırakma isteği oluştu ve halkla en fazla iç içe olunabilecek görev olan belediye başkanlığına talip oldum. Eğer öldükten sonra bile belediye başkanı olarak bıraktığım izlerle anılabiliyorsam belediye başkanlığına giriş amacıma ulaşacağım. Bunun için de Bakırköy’de var gücümle çalışmaya devam edeceğim.

Başkanlık görevine geldiğinizde beklediğiniz gibi bir belediye bulabildiniz mi? Nelerle karşılaştınız?

Enkaz edebiyatı yapmak istemiyorum ama Bakırköy Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmadan öncesi ve sonrası arasında bize aktarılan tablo arasında dünya kadar fark var. Yani tamamen facia bir tabloyla karşılaştık. Eski belediye başkanı bize belediyenin borcunun 6-7  trilyon   lira olduğunu söylemişti. Fakat göreve başladıktan sonra belediyeden alacaklılar hiç de öyle bir tablo çıkartmadı ve belediyenin  122 trilyon TL’ye  yakın bir borcu olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kaldık. Bu parasal boyutu. Bir de idari anlamda belediyenin maalesef çivisi çıkmıştı. Ayda yılda belediyeye uğrayan başkanla birlikte kurumda zafiyette oluşmuş. Çok dramatiktir Belediyenin arşivi yoktu. Aradığınız bir şeyi bulmanın imkanı yoktu.

Bakırköy’de en önemli sorun olarak neyi ya da neleri görüyorsunuz?

Bakırköy’de bana göre en önemli sorun deprem gerçeği. Biz belediye olarak Bakırköy’deki 10 bini aşkın binanın tamamına yakınını olası bir depremdeki risk durumuna karşı incelemesini yaptık. Fakat şu gerçek acı bir tablo olarak önümüzde; Bakırköy’de 3500’e yakın bina olası bir depremde yüksek risk altında. Bunları güçlendirebilmemiz için devletin tüm kurumlarına başvurdum ama maalesef  İstanbul’da ceset torbası üretmekten başka bir çalışma yapılmıyor. Büyükşehir Belediyesi’ne 3 kez Belediye Meclisimizin kararıyla başvurduk, yıkılma tehlikesi olan binaların imarını 1 veya 2 kat artıralım diye. Ama cevap bile vermeye tenezzül etmediler.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ-İLÇE BELEDİYESİ MESELESİ

Bir de benim çok canımı sıkan bir konuyu sizinle paylaşmak istiyorum: Büyükşehir Belediyesi-İlçe Belediyesi meselesi. Bakırköy’deki ana arterler,sahil, meydan gibi önemli yerlere biz ilçe belediyesi olarak bir şey yapamıyoruz. Yurttaşlarımızda büyükşehrin sorumluluk alanında yaşanan olumsuzluklar karşısında bizi suçluyor. Bunun düzeltilmesi gerekiyor. Çok çarpıcı bir örnek verecek olursam Bakırköy Cumhuriyet Meydanı gibi İstanbul’un simgelerinden biri olan bir yere Büyükşehir Belediyesi, mimarlık fakültesi 1.sınıf öğrencisinin bile yapmayacağı bir şekilde havuz inşaatı yaptı. İçler acısı bu havuza başta sivil toplum örgütleri olmak üzere yurttaşlarımızın yoğun tepkisi oldu. Havuz da bir değişiklik yapmadılar ama Meydanda bizim taşları değiştirmeye yönelik çalışmaya başlamamız üzerine bir tek meydanın taşlarını değiştirdiler.

Bakırköy denince, herkesin aklına zengin insanların yaşadığı bir yer geliyor. Bu gerçekten böyle mi? Bakırköy’de yaşayan insanların belediyeden beklentileri diğer yerlere göre farklı mı?

Bakırköy, İstanbul’un surdışı olarak bilinen bölgesinin en eski yerleşim yeri. Dolayısıyla Bakırköy’ümüzün nüfusunun %35-40 arası 60 yaş üzerinde. Ve bu insanlarımız da şu an genelde emekli maaşıyla geçinen insanlar. Bir de başka bir örnek vererek konuyu açmak istiyorum: Belediyemize bağlı aşevinden her gün üç kap olacak şekilde yaklaşık 2 bin kişinin evine yemek gidiyor.

Bakırköy, İstanbul’un pek çok ilçesine göre ekonomik durumu iyi. 2000’li yılların başında yapılan bir araştırmayla Bakırköy’de kişi başı gelir yaklaşık 6  bin dolar civarında.

Ama yukarıda anlattığım örnekleri de atlamamak gerekiyor. Biz belediye yönetimi olarak zengini-fakiri tüm yurttaşlarımızı kucaklayacak hizmetlere önem veriyoruz. Bu yüzden eğitim,sağlık,kültürel gezileri hep birinci sırada tutuyoruz. Tabii sosyal ve kültürel çalışmalar için yurttaşlarımızdan talep geliyor ve biz de ekibimle bu talepleri gözeterek çalışmalarımızı yönlendiriyoruz.

”BAKKART” Projesi bütün Türkiye’de gıpta ile izleniyor.Bu projenin ayrıntılarıyla ilgili bilgiler verebilir misiniz?

BAKKART, Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğümüzün yurttaşlara her hizmetiyle ücretsiz olarak yürüttüğü bir proje. Başlangıçta Bakırköylü yurttaşlarımız Bakırköylü olmanın ayrıcalığını yaşasınlar diye Bakırköy’deki firmalardan indirimli yararlansınlar diye yola çıkmıştık. Daha sonra Bakkart’lılara ücretsiz sinema,tiyatro,kültürel geziler verelim dedik ve bu kısmına başladık. Ve asıl gelişme benim belediye başkanlığı koltuğuna oturmadan önce hayalim olan 24 saat Bakırköylü yurttaşlarımızın sağlığını nasıl koruruza geldik. Med-Line firmasıyla anlaşarak bunu da hallettik. Ve ayrıca belediyemize ait bulunan 8 sağlık merkezi, görüntüleme merkezi, geriatri merkezi, 3 halk eczanesi, yardımcı sağlık ünitesi gibi birimlerimizde Bakkart’a dahil oldu. Bir de semt çamaşırhanemiz de sisteme akuple oldu. Ve bugün itibarıyla Bakırköy’de yaşayan 120 bini aşkın yurttaşımızın cebinde BAKKART’ın olduğu bir sistemi yarattık. Ve gururla söyleyebiliyorum ki 120 bini aşkın daha önce de söylediğim gibi tamamen ücretsiz olmak üzere Bakırköylü Türkiye’nin 71 noktasında 24 saat acil sağlık hizmeti alabiliyorlar, sağlık ünitelerinden faydalanabiliyorlar, 2000 aşkın firmadan %10-%50 arası indirimden yararlanabiliyorlar,semt çamaşırhanemizde çamaşırlarını yıkatabiliyorlar, Anıtkabir ve Çanakkale gezisi gibi gezilere katılabiliyorlar,sinemaya,tiyatroya gidebiliyorlar. Sağlık alanında yapılanları rakamlarla ifade  edecek olursam; 21.194 Bakırköylü Acil Sağlık Hizmetinden ,17.623 Bakırköylü de ambulansla hasta nakil hizmetinden, 621.384  kişi sağlık ocaklarımızdan,11.250 kişi Görüntüleme Merkezi’nden,14.222 yurttaşımız Halk Sağlığı Laboratuarı’ndan ,12.655 Bakırköylü evde bakım hizmetinden,4.754  yaşlı hemşehrimizde geriatri merkezinden, 3 eczanemizden 19.661 Bakırköylüye 55.439 kalem ilacı dağıttık. Ayrıca Halk Eczanalerimizden başta kanser vakıfları olmak üzere ilaç dağıttık. Ve bunları karta sahip olma aşaması dahil tek kuruş ödemeden yapıyorlar. Üstüne basa basa söylüyorum; bunların hepsi Bakırköylü yurttaşlarımız ÜCRETSİZ.  Bakırköy’de ulaşabildiğimiz son yurttaşımıza ulaşana kadar da Bakkart çalışmamız sürecek.

GIPTAYLA İZLEMESİNLER

Bir de son olarak şunu eklemek istiyorum; Bakkart uygulamasını ne olur sorunuzda sorduğunuz gibi belediye başkanlarımız ve yöneticileri gıptayla izlemesinler. Bu proje Belediyenin sırtına yük bir proje değil. Uygulaması çok kolay bir proje. Biz bu konuda tüm belediyelere destek vermeye hazırız. Derginiz aracılığıyla sesleniyorum;gelin projemizi yerinde inceleyin ve uygulamaya başlayın. Biz tek kalmak istemiyoruz.

Bitirdiğiniz  ya da devam ettiğiniz, bu dönem tasarladığınız projeleriniz hakkında genel bilgiler verir misiniz?

BAKKART çalışmasını uzun uzun az önce anlatmıştım.

Görev sürem içerisinde Bakırköy’deki sağlık merkezlerinin sayısını 8’e çıkarttım. Üç tane ücretsiz hizmet veren halk eczanesi açtık. Türkiye’de üniversite hastanelerinin bile çoğunda bulunmayan geriatri merkezini hizmete sunduk. Yine Bakırköylü yurttaşlarımız ücretsiz yararlandığı görüntüleme merkezi hizmete açıldı. Yaşam ve spor merkezini hizmete açtık.

EĞİTİM ALANINDA ÇALIŞMA

Yaptığımız önemli çalışmalardan biri de eğitim alanında oldu. Bakırköy’deki tüm devlet okullarına çocuklarımız musluktan su içebilsinler diye su arıtma cihazı koyduk. Tüm okulların boya badana,asfalt,bahçe düzenlemesi çatı onarımı gibi ihtiyaçlarını karşıladık.Bakırköy’deki resmi bayramlarda tüm gösteri ekiplerinin kıyafetlerini temin ettik. Osmaniye Mahallemizde gençlik yurdu açtık.

ASFALT ÇALIŞMALARI

Bunların yanı sıra Bakırköy’de neredeyse 20 yıldır asfalt dökülmeyen sokaklarına asfalt döktük. 70 km yolu asfaltladık.Yollarımıza 126.511 metre bordür ve 418.718 m2 parke taşı döşedik.Bakırköy’de yeşillendirme kampanyası başlattık. Ve yine gururla söyleyebileceğim bir projeyle BAKOP’u 2007 yılında  hayata geçirdik. Deprem ile ilgili yaptığımız çalışmayı biraz açacak olursam; Herkes biliyor ki İstanbul deprem riski altında. Böyle bir afeti elimiz kolumuz bağlı bekleyemeyiz. Bunun için İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliği yaparak önce binalarımızın durumunu saptadık. Elde ettiğimiz sonuç ne yazık ki, iç açıcı değildi. Doğal afetleri engelleyebilme gücü şu an kimsede yok. Ama sonuçları açısından kayıplarımızı en aza indirebilmek bizlerin elinde. Olası doğal afet ve kriz durumlarında bir karar vermeyi kolaylaştıracak, destek oluşturacak sistemi BAKOP’la kurmuş olduk.

BAKOP PROJESİ

BAKOP(Bakırköy Kentsel Otomasyon Projesi) , Türkiye’de şimdiye kadar yapılmamış bir çalışmadır. BAKOP, dünyadaki son bilgi teknolojilerinin kullanıldığı eğitimden sağlığa, güvenlikten vergi ödemeye, afet yönetimden bilgi edinmeye kadar bir çok alanda devrim niteliğinde yenilikler getiriyor. Bakırköy Belediyesi’nin bugüne kadar olan tüm arşivinin bilgisayar ortamına alınması da ayrı bir avantajdır. Şöyle somut bir örnek verecek olursam İmar Müdürlüğü’nün 1 milyondan fazla  belgesi dijital arşive alınmıştır.

Bu proje Bakırköy’de yaşayanlara gerçekten inanılmaz bir hizmet kolaylığı sağlıyor. Çünkü bundan sonra Bakırköylüler, bir bilgisayar yardımı ile oturdukları evin imar durumunu, vergi borçlarını hemen öğrenebiliyor. Ayrıca, belediye artık Bakırköy’de hangi evde kaç kişinin yaşadığını, bu insanların eğitim durumlarını, hastalıklarını, hatta kullandıkları ilaçları bile biliyor. Bakırköy’deki tüm binalar fotoğraflanarak sisteme yüklendiği için, tek bir binaya bile ilave balkon yapılsa, belediyenin bundan haberi oluyor. Bir kez daha hatırlatmak isterim ki, Türkiye’de uygulanan ilk ve tek kapsamlı bir projedir BAKOP projesi. Spor kulüplerimize önemli araç-gereç,malzeme desteğimiz oldu.

ATATÜRK SPOR VE YAŞAM KÖYÜ

Bakırköylü yurttaşlarımızın hayatını kolaylaştıran bir diğer  çalışmamız da Atatürk Spor ve Yaşam Köyü olmuştur.Atatürk Spor ve Yaşam Köyü inşaatına bizim dönemimizden önce başlanmış fakat harabe halde bırakılmış. Biz göreve başladıktan sonra burayı ele alıp Türkiye’de ilçe belediyeleri tarafından belki de ilk kez yapılan spor ve yaşam köyü haline getirdik.52 bin m2 alan üzerine kurulu Atatürk Spor ve Yaşam Köyü’nde 1 çim futbol sahası, 1 suni çim futbol sahası, 2 halı futbol sahası, 4 tenis kortu, 1 kapalı yüzme havuzu, 1 engelliler rehabilitasyon havuzu, sahne sanatlarının da sergilenebileceği  spor salonu, 1 engelliler fizik tedavi salonu, 1 engelliler antreman salonu,kütüphane ve internet birimi,çocuk odası,resim atölyeleri,sinema atölyeleri,görme engeliler sesli kütüphanesi, sosyal tesisler,Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı(TEGV) Eğitim Parkı, TEGV’in  kullandığı tenis kortu, 1 açık basketbol sahası ve 1 açık voleybol sahası bulunuyor.

ENGELLİLERE TÜRKİYE’DE İLK TERAPİ HAVUZU

Atatürk Spor ve Yaşam Köyü’nün içinde Türkiye’de ilk kez bir belediye tarafından yaptırılan engelliler rehabilitasyon havuzu da bulunuyor. Bedensel engelliler için yapılan havuzda su terapisi için jakuzi, engellilerin havuza rahat girebilecekleri platform asansörü, sahanlık, havuz asansöründen oluşan dünyanın en yeni sistemi mevcuttur. Havuzda fizyoterapist eşliğinde hekimlerin verdikleri egzersiz programı uygulanacaktır. Görme engelliler; kütüphanede  inceleme ve araştırma yapabilecekler, Boğaziçi Üniversitesi ile yapılan  protokol çerçevesinde internet sesli kütüphanesinden kitap okuyabileceklerdir. Kütüphanede ayrıca isteğe bağlı verilecek diksiyon eğitimini alan yurttaşlar kitapları sesli okuyarak görme engellilere ışık olacaklar. CD ortamına aktarılacak kitaplar görme engelliler için internet sesli kütüphanesine aktarılacak. Fizik tedavi için tüm malzemelerin bulunduğu merkezde fizyoterapistler eşliğinde fizik tedavi programları uygulanacak. Elektrikli yükselti ayarlı klozetlerde merkezde bulunuyor.Ayrıca bedensel engelliler için fizik tedavi merkezimizde engelliye ayakta duruyormuş hissi veren çok özel bir sandalye de vardır.Bakırköy’ümüzde 78 zihinsel engelli, 54 bedensel engelli, 68 görme engelli , 33 kas hastası bulunmaktadır. Bu engelli kardeşlerimizin yanı sıra belirli bir düzen dahilinde diğer ilçelerdeki engellilerde buradan yararlanabilecektir. Özellikle engellilerle ilgili merkezimizin diğer belediyelerden tarafından örnek alınması ve yenilerinin yapılması en büyük dileğimdir.

YÜZME HAVUZU VE KAPALI SPOR SALONU

25 metre uzunluğundaki havuz 140 cm derinlikten başlayarak 220 cm’de sona eriyor. Halkın, okulların ve kulüplerin yararlanabileceği havuz 300 seyirci kapasitelidir. Hentbol dahil basketbol, voleybol gibi salon sporlarının yanı sıra badminton, tenis gibi sporların da yapılacağı spor salonu 330 seyirci kapasiteli. Spor salonu’nda ayrıca mevcut sahnesiyle ve kulisleriyle aynı zamanda sahne sanatlarının da sergilenmesine olanak sağlıyor. Yaptığımız diğer çalışmaları da kısaca sıralayacak olursam; 5.793 öğrencimize nakit eğitim yardımı yaptık,10 bin öğrenciye ücretsiz kırtasiye yardımı yaptık, öğrencilerimizin ulusal bayramlarda giydikleri tören kıyafetlerini ücretsiz karşıladık, 1.200 Bakırköylü 8-18 yaş arası gencimizi yaz kampına götürdük, her türlü ibadethaneleri onardık, Ataköy 5 Kısım Camii’sine engelli asansörü yaptırdık, Yeşilköy Kültür Merkezinin temelini attık, 260 görevliyle Bakırköy’de her gün bazen günde iki kere çöp toplamaya başladık, taksi duraklarını yeniledik, Bakırköy’de kaçak yapılaşmaya son verdik,30 kaçak binayı yıktık, 1.850 çocuğumuzu sünnet ettirdik, katı atıkları ayrıştırarak ekonomiye geri kazandırdık,ihtiyaç sahiplerine 2.5 milyon öğün yemeği evlerine giderek dağıttık,hayvan barınağını dünya standartlarına uygun hale getirdik, sorunları yerinde öğrenmek amacıyla sokak kahvaltıları geleneğini başlattık.

EMEKLİ TUĞGENERAL İDRİS KORALP PAŞAMIZIN BAŞKANLIĞINDA

Devam eden en önemli projemiz de hayırsever vatandaşlarımız katkılarıyla Yeşilköy’de yapımına bir süre öne başladığımız 5 yıldızlı otel gibi olacak Bakırköy Yaşam Evi projesidir. Bakırköylü büyüklerimizin ücretsiz olarak yararlanacağı Yaşam evimizi ,Emekli Tuğgeneral İdris Koralp paşamızın başkanlığını yaptığı dernekle beraber  kısa bir süre içinde  bitirmeyi hedefliyoruz.

MEYDAN DÜZENLENMESİ

Bakırköy için hayal ettiğim en önemli projelerimizden biri de meydan düzenlemesi. Yalnız bunun için belediye binasının,emniyet binasının ve kaymakamlık binasının taşınması gerekiyor. Bunun yerini de Osmaniye’de 22 bin metrekarelik alan tespit ettik. Bu konuda gerekli desteği bulursak Bakırköy Cumhuriyet Meydanının çehresini değiştirmek istiyoruz.

TRAFİK ÇÖZÜMÜ

Ayrıca Bakırköy’ün özellikle akşam saatlerinde oluşan trafiğini çözmek için de çalışmalarımız sürüyor. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanımıza da projelerimizi sunduk. Kendisinden cevap bekliyoruz. İncirli Caddesinden gelen trafiği doğrudan Sahil Yoluna bağlayabilirsek Bakırköy’ün trafik sorunu önemli derecede azalır.Yeni dönem için belirlediğimiz diğer projelerimizi de genel başlıklarla sayacak olursam;Binaların Çehresini Değiştirmek,Ücretsiz Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği, İspirtohane Kültür Merkezi’nden başlayarak Bakırköy pek çok merkezinde Otomatik Yer altı Parkı,Bakırköy Kent Müzesi,Her Mahalleye Kreş, Her Mahalleye Kapalı Yüzme Havuzu, Engelleri Aşan Bakırköy, Kadının Sosyal Yaşam Evi,Gençler İçin Meslek Edindirme Kursları, Her Eve Aile Hekimi, Genç Bakkart. 

Hükümete muhalif olan bir partiye mensup belediye başkanısınız. Bunun zorlukları oluyor mu?

Hiç olmaz olur mu! Size bir örnek vereyim; Veliefendi Hipodromunun eğlence vergisini Bakırköy  Belediyesi alıyordu. 2005 yılında yapılan bir kanun değişikliği ile belediyemizin buradan aldığı pay %20’ye düşürüldü. Daha önce her ay 2 milyon YTL’ye yakın bir para alınırken bu rakam 400 bin YTL’ye düşürüldü.

ENGEL VAR

Bir de depremle ilgili çalışmalarımızda maalesef destek alamadık. Bununla ilgili çözüm önerilerimiz mevcut fakat ilçe belediyesi olarak bunları bizim yapmamız mümkün değil. Hükümetin ve büyük şehir belediyesinin desteğini almamız şart. Şimdiye kadar kiminle konuştuysak aaa çok güzel çalışmalar bunlar diyorlar ama arkası gelmiyor. İstanbul’da yaşanacak bir deprem bırakınız İstanbul’u ülkemizi yıllarca geriye düşürecek bir gerçek. Şöyle ki İstanbul Gayri Safi Milli Hasılanın %44’ünü oluşturan bir il. Buradaki ekonomik çöküntü Türkiye’nin tamamını etkileyecektir. Bu gerçeği görerek buna çare bulma zorunluluğumuz var diye düşünüyorum.

AYRIMLAR ORTADA

Ayrıca bırakın hükümeti büyük şehir belediyesinin bile ilçeler ve beldeler arasında yaptığı ayrımlar bile ortada. Maalesef Bakırköy gibi bir ilçeye İstanbul bazı beldelerinden bile az yardım yapılmamaktadır.

CHP’yi birçok ilden bile büyük olan bir ilçede temsil ediyorsunuz? Bu büyük sorumlulukla ilgili neler söylemek istersiniz?

Bizler Belediye Başkanı olduğumuz gün parti rozetimizi bir kenara bıraktık. Belediye hizmetlerinde partizanlığa yol açabilecek çalışmalardan uzak durduk. Ama belediye başkanı seçildiğim partimin de ilkelerine göre hareket ettiğimi düşünüyorum. Sosyal demokrat yaşama felsefesini Bakırköy’de yerleştirdiğimizi düşünüyorum. Partime olan sorumluluğumu da gözeterek gecemizi gündüzümüze katarak halkımızla iç içe onlarla beraber çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bakırköy Adliyesi'nin olduğu bölgede İBB ile bir yol yüzünden sorun yaşandı. Bu sorun nasıl aşılacak?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi , Bakırköy Belediyesine ait arazide bizim onayımızı almadan yol çalışması yapmıştır ve biz de belediye olarak konuyu mahkemeye taşıdık. Mahkeme de bizi haklı buldu ve yaklaşık 30 milyon TL’nin bize ödenmesine hükmetti. İcra yoluyla bu parayı hemen alabilecekken yine de biz temyizin sonucunu bekledik. Parayı almadık. Yargıtay’da kararı onayladı ve tahsilata başladık. Sorun da bu şekilde çözülmüş oldu.

Bakırköy ilçesi, diğer ilçelerle kıyaslandığında daha düzenli  bir yerleşim bölgesi. Bu anlamda yeşil alan ve park konusunda diğer ilçelerle kıyaslandığında hangi konumda? Yeşil alan ve park donatı alanlarını artırmak için ne gibi projeleriniz mevcut?

Bakırköy İstanbul’un surdışı olarak bilinen  bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden biri. Dolayısıyla arsa üretiminin çok fazla yapılamayacağı bir ilçe. Fakat biz 5 yıllık süreçte Bakırköy’de her gördüğümüz yeri yeşillendirmeye çalıştık.  Bildiğiniz üzere Atatürk Havalimanının bulunmasından Bakırköy ilçemiz ülkemizin misafir odası konumunda bir ilçe. Yurt dışından havayoluyla ülkemize gelen misafirlerimizin ilk gördüğü ilçe.  Biz evimize gelen misafirlerimizi ne yaparız misafir odasında konuk ederiz. Misafir odamız evimizin en güzel köşesidir. Dolayısıyla biz de Bakırköy ilçemizi temiz ve yeşil olarak korumalıyız. Bu amaçla biz de boş gördüğümüz her yeri yeşillendiriyoruz. Bundan sonra yeşillendirmeye devam edeceğiz. Bu bağlamda bir projemizde şu an hobi bahçeleri olarak alanda doğal ürünlerin üretebileceği alanı oluşturmak. Bunun için Hazine’den o arazinin kullanımı için izin bekliyoruz. Park donatı alanlarında ciddi düzenlemelere gittik. Bakırköy’deki tüm parklarımızdaki oyun alanlarını kauçakla kapladık. Niye kauçukla kapladık.Çünkü özellikle kum alanlar mikrop üretiyor ve çocuklarımız düştüğü zaman çizilmeden,yaralanmalardan kaynaklı  iyileşme süreleri uzuyor. Bakırköy’deki parklarımız şimdi pırıl pırıl. Ayrıca göreve gelmemizin daha ilk yılında Toplu Konut İdaresi’nin Ataköy 3. ve 4. Kısım’daki bloklar arasında bulunan yeşil alanları satışa çıkarmasının ardından buraları  satın alarak yeşil alan olarak muhafaza ediyoruz.

Bize biraz da özel yaşamınızla ilgili bilgiler verir misiniz? Belediye  başkanlığı dışında hayatınızda neler var? Hobileriniz nelerdir? Fobileriniz var mı?

Belediye Başkanlığı makamı maalesef biz de pek özel yaşam bırakmıyor. Ben bu konudaki anlayışlarından ötürü eşime ve çocuklarıma çok teşekkür ediyorum. Onların anlayışları sayesinde Bakırköy’e olan sorumluluklarıma daha fazla zaman ayırıyorum. Onlarla park da yürüyüş yapabilmek beni çok mutlu ediyor. Bir de vakit buldukça ailecek sinemaya ve Bakırköy Belediye Tiyatrolarının oyunlarına ve etkinliklerine katılmak, kitap okumak  beni diğer mutlu eden husustur. Fobim ise yoktur.

 

 

Editör: TE Bilisim