İstanbul’daki Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinden alınan 5 bin liralık staj parasının hukuka aykırı olduğunu kabul eden ve bu uygulamanın kaldırılması yönünde genelge yayınlayan Sağlık Bakanlığı’nın emrine, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün uymadığı öne sürüldü.

İstanbul Times Haber Merkez / Müslüm Aktürk/İSTANBUL

Özel Sağlık Meslek Liseleri Derneği (ÖSAMDER)üyeleri, söz konusu sorunu görüşmek üzere Bakırköy İncirli’deki Çapa Bilim Koleji’nde düzenlenen kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. ÖSAMDER Başkanı Ulaş Velioğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin hiçbir yerinde uygulanmayan 5000 liralık staj parasının sadece İstanbul’daki hastanelerde talep edildiğini hatırlatarak, hukuk dışı bu talep yüzünden 15 okulun icra tebligatıyla karşı karşıya kaldığını, sağlık meslek liselerine ise talebin oldukça azaldığını söyledi. Bıçak kemiğe dayandığı için hukuk dışı bu talebin ortadan kaldırılması amacıyla bir süre önce yaptıkları basın toplantısının ses getirdiğini ve sağlık Bakanlığı’nın da konu ile ilgili olarak bir genelge yayınladığını vurgulayan Velioğlu, “Ama ne yazık ki İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Bakanlık emrinin yanlış olduğunu öne sürerek staj parasının kaldırılmaması için ayak diretiyor. Dünyanın hiçbir yerinde görülemeyecek bu talep yüzünden birçok okulumuz kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır” dedi.

BÜROKRASİYİ AŞAMIYORUZ

ÖSAMDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Özel Çapa Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nin kurucusu Maksut Konyar da, söz konusu staj parasının Türkiye’de sadece İstanbul’da talep edildiğini belirterek, “Hükümetimizin hedefi, gayreti takdire şayan. Sağlık Bakanlığı’nda gece yarılarına kadar randevu veriliyor. Biz görüşmemizi 23.30’da gerçekleştirdik. Bakanlık makamında bu gayretlere şahit olurken ne yazık ki bürokrasiyi bir türlü aşamıyoruz. Mesele çözümleneceği yerde bürokraside daha tıkanıyor.” ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanlığı’nın, kanunda yeri olmayan staj parasının kaldırılması yönünde genelge yayınladığını ancak kimsenin dinlemediğini vurgulayan Konyar, şöyle devam etti:

“STK’lar olarak bizim de özeleştiri yapmamız lazım. Sadece sorun olduğunda değil zaman zaman bir araya gelip fikir telakisinde bulunmamız gerekiyor. Bugün Türkiye’de 80 bin hemşire açığı olduğu biliniyor.  Okullarımızın önemi bu nedenle daha artıyor. Biz nevresim düzeltmeleri için öğrencilerimizi mezun etmiyoruz. Almanya, meslek okullarına önem verdiği için ekonomisini güçlendirmiştir. Biz meslek okullarının önemini kavramakta çok geciktik. Pratiğini, stajını yapmadan yardımcı elaman yetiştirmek olmaz. Taleplerimiz hukukidir, ahlakidir. Bizim artık staj sorunundan kurtulmamız, enerjimizi tamamen eğitime ayırmamız lazım.”

Söz alan diğer katılımcılar da “staj” sorunu ile ilgili görüşlerini dile getirdiler.

Editör: TE Bilisim