Baºkan Kadir Topbaº, İspanya’da Eski Turizm, Ticaret ve Sanayi Bakanı Joan Clos ve Barselona Belediye Baºkanı Jordi Hereu ile görüºtü. Görüºmede ‘Medeniyetler İttifakı’nın önemine vurgu yapıldı ve İstanbul Büyükºehir Belediyesi’nin öncülüğünde bir “Su Komisyonu” kurulması teyit edildi.

 

İstanbul Büyükºehir Belediye Baºkanı ve UCLG – Birleºmiº Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teºkilatı Eº Baºkanı Kadir TOPBAª, 15 Mayıs 2009 tarihinde Barselona Belediye Baºkanı ve UCLG Dünya Yönetim Kurulu Üyesi Jordi Hereu’yu Barselona Belediyesi’nde ziyaret etti. Görüºmede İspanya’nın Türkiye Büyükelçisi, Eski Barselona Belediye Baºkanı ve İspanya Eski Turizm, Ticaret ve Sanayi Bakanı Joan Clos, Barselona Belediyesi Ekonomik İliºkilerden Sorumlu Baºkan Yardımcısı Jordi Williams Carnes, Türkiye’nin Barselona Baºkonsolosu Haldun Koç ile UCLG-MEWA – Birleºmiº Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teºkilatı Genel Sekreteri Selahattin Yıldırım da yer aldı. İstanbul Büyükºehir Belediye Baºkanı Kadir Topbaº’ın Barselona’daki temaslarına İspanya medyası yoğun ilgi gösterdi.

Baºkan Topbaº’a kentsel dönüºüm brifingi verildi

Görüºmede Baºkan Kadir Topbaº’a Avrupa’nın en büyük ve en önemli kentsel geliºme ve dönüºüm projesi olan “22@Barcelona” projesi konusunda projenin uygulandığı alanda brifing verildi. Bilim, iº ve kentsel hizmetler dünyasının dayanıºması sayesinde bilgi toplumunun gereksinimlerine cevap verecek yeni bir kent modeli sunan kentsel dönüºüm projesinin birikiminin İstanbul’a aktarılması da kararlaºtırıldı.

Ziyarette, Birleºmiº Milletler çatısı altında Türkiye Cumhuriyeti Baºbakanı ve İspanya Baºbakanı’nın önderliğinde yürütülen “Medeniyetler İttifakı” çalıºmalarının, kentler ve yerel yönetimler düzeyinde İstanbul ve Barselona’nın önderliğinde yürütülmesi konusunda varılan anlaºma gereğince yapılacak çalıºmalar da ele alındı. “Medeniyetler İttifakı ve Yerel Yönetimler” baºlığı altında yapılacak çalıºmaların günlük hayata doğrudan yansıyacak ºekilde tasarlanması ve bu önemli giriºimin İstanbul ile Barselona’nın önderliğinde bütün dünya kentlerine taºınması gerekliliği vurgulandı. Her iki belediye baºkanının geliºtirdikleri ortak proje konusunda tam bir fikir birliği içinde oldukları teyit edildi.

İstanbul ile Barselona arasında ekonomi ve kültür köprüsü…

İstanbul ve Barselona arasında yerel yönetimler, iº dünyası ve akademik çevreler arasında bir köprü oluºturulmasını amaçlayan projenin hayata geçirilmesi de görüºmede ele alındı. Bu kapsamda bir İspanyol heyet 29 Haziran – 2 Temmuz 2009 arasında İstanbul’u ziyaret ederek projenin fiilen baºlaması için görüºmeler yapacak. Çalıºmayla İstanbul ve Barselona arasında ekonomik, bilimsel, teknik ve belediyeler arası iºbirliği gerçekleºtirilmesi amaçlanıyor.

Öte yandan, her yıl Eylül ayında kutlanan Katalanların en önemli geleneksel bayramlarından “La Merce” Bayramı’na bu yıl konuk kent olarak İstanbul da katılacak. Ziyarette bu konuda yapılması planlanan çalıºmalar gözden geçirildi ve İstanbul’un kültür, sanat ve bilim dünyasının Barselona’ya taºınarak ºehrin yoğun biçimde tanıtımının yapılması kararlaºtırıldı. Ayrıca, dünyanın en önemli fuarları arasında sayılan Barselona Fuarı ile İstanbul’daki mevcut ve önümüzdeki yıllarda açılacak fuarlar arasında yakın iºbirliği tesis edilmesi konusunda karºılıklı görüº birliğine varıldı.

Baºkan Topbaº ‘liderler zirvesi’ne baºkanlık yapacak

İstanbul Büyükºehir Belediye Baºkanı ve UCLG Eº Baºkanı Kadir Topbaº, Barselona programının ikinci bölümünde Barselona’da bulunan UCLG Dünya Sekretaryası’nı ziyaret etti. UCLG Genel Sekreteri Elisabeth Gateau tarafından ağırlanan Baºkan Topbaº, 1-4 Haziran 2009 tarihlerinde Kopenhag’da yapılacak İklim Değiºikliği Yerel Yönetim Liderler Zirvesi ve 2 Haziran 2009’da yapılacak UCLG Dünya Yönetim Kurulu hazırlıklarını gözden geçirdi. Kadir Topbaº, UCLG Dünya Yönetim Kurulu’na ve İklim Değiºikliği Yerel Yönetim Liderler Zirvesi’nin 4 Haziran 2009’da gerçekleºtirilecek Kapanıº Oturumu’na UCLG ve dünya yerel yönetimlerini temsilen baºkanlık yapacak.

UCLG Dünya Sekretaryası’nda 16-22 Mart 2009’da İstanbul’da büyük bir baºarıyla gerçekleºtirilen Dünya Su Forumu’nu bir değerlendirildi ve UCLG bünyesinde İstanbul Büyükºehir Belediyesi’nin öncülüğünde kurulacak “Su Komisyonu”nun hazırlıkları gözden geçirildi. Ayrıca, İstanbul Büyükºehir Belediyesi ve Barselona Belediyesi’nin önderliğinde yürütülecek “Medeniyetler İttifakı ve Yerel Yönetimler” Projesi’nin dünya yerel yönetimleri ve UCLG bünyesinde sürekli gündemde tutulmasına karar verildi. Ziyarette, Kadir Topbaº’ın önderliğinde kentler/belediyeler ölçeğinde ‘Medeniyetler İttifakı’ benzeri projelerin geliºtirilmesi kararı da alındı.

Editör: TE Bilisim