Bademciklerin vücuttaki fonksiyonu nedir?

Vücudun savunma sisteminin bir parçası olan bademcikler, vücutta beyaz kan (lenf) denen sisteme ait organlardır. Lenfatik sistem yoluyla vücuda giren mikrop ve toksinleri, lenf nodu denilen, düğüm şeklinde dokularda hapsedip tutarlar. Burada etkisiz hale getirilirler. Vücudun bağışıklık sistemine yardımcı organlardır.

Bademcik iltihabı nedir?

Bademciklerin bakteri virüsü adı verilen mikroplarla etkilenip iltihaplanmasıdır. Doku içine yerleşen mikroplar bademciği şişirir, üzerinde beyaz renkli noktalar halinde iltihap odakları görülür.

Belirtileri nelerdir?

  • Boğaz ağrısı,
  • Halsizlik,
  • Ateş,
  • Vücutta yaygın kırgınlık
  • Eklem ağrılar,
  • Yutkunma zorluğu,
  • Ağız kokusu belirtileri arasındadır.

Bu belirtiler farenjit ile nasıl ayrılır?

Bademcik iltihabı belirtileri aniden ortaya çıkar. Tablo farenjite göre daha ağırdır. Farenjit daha hafif bir hastalıktır. Çoğunlukla kroniktir. Boğaz yanma kesilir gibi ağrı hissi olur. Ateş, halsizlik genellikle yoktur. Sürekli boğazda tıkanma hissi, boğazı temizleme hissi ve kesik öksürük şikayetleri vardır. Bunlar bademcik iltihabında olmayan belirtilerdir.

Bademciklerimiz neden şişer?

Bademcik şişmeleri, genellikle vücut direncini düşüren aşırı yorgunluk, uykusuzluk, iklim değişiklikleri (ani hava sıcaklığı düşmeleri), beslenme düzensizliği ve yetersizliği gibi durumlarda ortaya çıkar. Vücut direnci düşünce, çoğu zaman ağrı ve yutak bozukluğunda yaşayan mikroplar bademcik dokusunda çoğalmaya başlayıp iltihap oluşmasına yol açarak saydığımız belirtilere sebep olurlar.

Tedavisi nasıl yapılır?

Bademcik iltihabı tedavisi, hastalığı yapan mikroba göre değişir. Bakteriyel olanlardan antibiyotikler tedaviye ilave edilir. Virüsle bağlı olan bademcik sorunlarında antibiyotiğe gerek yoktur. Ayrıca hastalara rahatlatıcı ilaçlar, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler verilir. Vitamin desteği, özellikle C vitamini vücut direncini arttırarak hasatlığın iyileşmesini kolaylaştırır.

Hastalık kronik hale gelirse ameliyat olunmalı

Bademcik iltihap atakları yılda 4-5 seferden fazla oluyor ve her atakta sürekli antibiyotik tedavilerine ihtiyaç duyulursa enfeksiyon kronikleşmiş demektir. Bu durumda ameliyat tedavisi gerekir. Özellikle çocuklarda geniz etiyle beraber

  • Nefes almayı engelliyor,
  • Horlama ve uykuda nefes kesilmesine sebep oluyorsa ve
  • Buna bağlı olarak sırt üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsa,
  • Kulak enfeksiyonlarına yol açıyorsa ameliyat yapılmalıdır.

Bu sayılan durumlarda ameliyat yapılmazsa çocuklarda gelişim etkilenir. Sürekli ağız solunumu yapılması, enfeksiyonlara bağlı olarak yüzde ve dişlerde şekil bozukluğuna yol açar.

Bademcik ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?

Ameliyat sonrası çocuklarda çok fazla problem görülmez. İlaçlarla giderilebilen hafif ağrılar olabilir. Ameliyat sonrası sıvı gıdalar 1 hafta süreyle alınır. Nadiren kanama olabilir. İleri kanama durumlarında ikinci ameliyatla kanamaları kontrol altına almak gerekebilir.

Editör: TE Bilisim