Asya ve Avrupa'yı deniz tabanından karayoluyla birleştiren Avrasya Tüneli'nde ilk geçişler başladı. Tünel bu sabah 07.00'den itibaren araç trafiğine açıldı.

Avrasya Tüneli'nde otomobillerin yapabileceği maksimum hız 70 kilometre olarak belirlenirken, Kazlıçeşme ile Göztepe arasında yolculuk 15 dakika sürecek.

YILBAŞINA KADAR GEÇİŞ ÜCRETİ 15 TL

Tünel geçiş ücreti otomobiller için 4 dolar + KDV, minibüsler için 6 dolar + KDV karşılığı Türk Lirası seviyesinde olacak. Her iki yönde de ödeme yapılacak.

Motosiklet sürücüleri Avrasya Tüneli'ni neden kullanamıyor? Motosiklet sürücüleri Avrasya Tüneli'ni neden kullanamıyor?


Tünel ilk etapta yılbaşına kadar sabah saat 07.00 ile akşam 21.00 arasında hizmet verecek. Yılbaşından sonra 24 saat geçiş yapılabilecek. Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılbaşına kadar köprünün geçiş ücretinin 15 TL olduğunu ve yılbaşına kadar geçişlerde biriken paraların da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın açtığı 15 Temmuz Şehitleri'ne destek hesabına yatırılacağını kaydetti.

İşte Avrasya Tüneli'nden ilk kez geçiş yapan araçlar

GÜZERGAHTAKİ DURAKLAR

Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki seyahat süresini önemli ölçüde azaltacak olan Avrasya Tüneli, Boğaz’ı geçen mevcut iki köprüyle bağlantılı olarak planlandı. Proje üç bölümden oluşuyor:

Avrupa yakası

Kazlıçeşme’den Sarayburnu’na devam eden Kennedy Caddesi üzerindeki U-dönüşü, alt geçit olarak ve engellilerin erişimine uygun hemzemin geçit olarak inşa edildi. Toplam uzunluğu yaklaşık 5.4 km olan mevcut yolun tamamı genişletilerek 2x3 ve 3x2 şeritten 2x4 şeride çıkarıldı.

Boğaz geçişi

İstanbul Boğazı'nda deniz tabanının altından geçen 5.4 kilometre uzunluğunda iki katlı tünel inşa edildi. Her katta çift şerit yer alıyor. Batı girişinde bir paralı geçiş gişesi ve işletme binası, tünelin her iki ucunda havalandırma bacaları var.

Anadolu yakası

Göztepe'ye ulaşan D100 (E-5) yolu üzerinde, 2 adet köprülü kavşak ve engellilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde modernizasyonları da dâhil olmak üzere yaya üst geçidi inşa edildi. Yaklaşık 3.8 kilometre uzunluğundaki yol genişletilerek 2x3 ve 2x4 şeritten 2x4 ve 2x5 şeride çıkarıldı.
Editör: TE Bilisim