En zor ve bir o kadar da önemli mesleklerden olan İtfaiyecilerin sorunlarını meclis toplantısında sözlü okuyan CHP’li Erhan Aslaner: “300 yıldan fazladır fedakar bir şekilde faaliyet gösteren itfaiye teşkilatımızın diğer kurumlar gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıyadır.

Kurulduğu günden beri fedakarca çalışan itfaiye çalışanlarının yıllardır birikmiş, önemli sorunları çözüm beklemektedir. İtfaiyeciler maddi-manevi birçok olumsuzluk yaşamaktadır. İtfaiye çalışanları sorunlarını dinlediğimiz de en çok yakındıkları konunun statülerinin yasal olarak tanınmamasıdır. İtfaiyeci bir meslek olarak tanımlanmamıştır.

Çeşitli kanunlarda bir çok sınıf tanımlanmışken, itfaiye çalışanlarına meslek sınıfı tanımlanmamıştır. Yani 300 yıldır itfaiyeciler hem var hem de yok” sözlerine yer vererek sorunların çözülmesini ve İtfaiyeci statüsünün belirlenmesini önerdi.

CHP’li Aslaner önergesinde şu sorulara da dikkat çekti: “İtfaiye personeli arasında sınıf ayrımı kaldırılarak İTFAİYECİ mesleği olarak tanımlanması için belediyemizce yapılan bir çalışma veya merkezi hükumet düzeyinde bir girişimi var mıdır? Yangına müdahale etmeye giderken üçüncü kişilere zarar vermek zorunda kalan memurların verdiği zarardan sorumlu olmaması için bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2016 yılı Ekim ayı Meclis toplantılarında İBB Meclisinin CHP’li Üyeleri Av. Erhan Aslaner, Dr. Ümit Yurdakul, Fatih Üstünbaş, Ercan Ulaş Kaya, Ali Delen, Şenol Yolbir, Musa Keleş, Affan Keçeci, Sait Coşkunoğlu, Handan Kantar, Esin Hacıalioğlu ve İsmail Söylemez’in imzaları ile Meclis başkanlığına sunulan ve oy birliği ile havale edilen yazılı soru önergesi:

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞINA

Konusu: İtfaiyenin sorunları

300 yıldan fazladır fedakar bir şekilde faaliyet gösteren itfaiye teşkilatımızın diğer kurumlar gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıyadır. Kurulduğu günden beri fedakarca çalışan itfaiye çalışanlarının, yıllardır birikmiş, önemli sorunları çözüm beklemektedir. İtfaiyeciler maddi-manevi birçok olumsuzluk yaşamaktadır. İtfaiye çalışanları sorunlarını dinlediğimiz de en çok yakındıkları konunun statülerinin yasal olarak tanınmamasıdır. İtfaiyeci bir meslek olarak tanımlanmamıştır. Çeşitli kanunlarda bir çok sınıf tanımlanmışken itfaiye çalışanlarına meslek sınıfı tanımlanmamıştır. Yani 300 yıldır itfaiyeciler hem var hem de yok.

Meslek statüsünün tanınmaması uygulamada çeşitli sıkıntılar yaratmaktadır. İtfaiye personelin bir kısmı memur, bir kısmı işçi ve bir kısmı sözleşmeli statüsündedir. İşçiler sendikalı oldukları için haklarına kısmen kavuşmakla birlikte, memurların durumu pek iç açıcı değil. Örneğin işçiler toplu iş sözleşmesi ile fazla mesai almakta ancak memurlar fazla mesai ücreti almamaktadır.

Başka bir örnek vermek gerekirse; yangına müdahale etmeye giderken üçüncü kişiye verdikleri zarardan dolayı işçiler sorumlu tutulmazken (TİS’e konan hükümle) memurlar sorumlu tutulmaktadır. Bu durumda olan yani yangına müdahale etmeye giderken bir araca kasıtlı olmadan zarar veren memurun verdiği zarar; orda çalışanlar tarafından, kendi aralarında para toplamak suretiyle giderildiği bize ifade edilmiştir.

Diğer önemli bir eksikliğin olmadığı bize ifade edilmiş ama önemli miktarda personel eksiği olduğu çalışanlar tarafından dile getirilmiştir. İşyerlerindeki güvenlik ve temizlik işlerini personel kendisi yapmaktadır. İtfaiye çalışanları sürekli teyakkuzda olduklarından 24 saat iş başında olduğunu söylemekte bir yanlışlık olmasa gerek. Çalışanların ayda 10 defa nöbeti var.

(bize ifade edilen) Daha önceleri yangından çıkan gazlardan dolayı akciğer kanseri ve benzeri hastalıklarla karşı karşıya iken, son yıllarda maske ve diğer teçhizatlarda önemli bir eksiğin olmadığı çalışanlarca ifade edilmiştir. Diğer bir talepleri de belediye sosyal tesislerinde yemekte yapılan indirimlerin kafelerden de uygulanması talep ediyorlar. Diğer bir şikayetleri de sokak pazarlarının yangına müdahalede engel oluşturulduğu. Bu konuda da bir çözüm beklenmektedir.

Bu bağlamda aşağıdaki soruları sorma gereği doğmuştur.
1- İtfaiye personeli arasında sınıf ayrımı kaldırılarak İTFAİYECİ mesleği olarak tanımlanması için belediyemizce yapılan bir çalışma veya merkezi hükumet düzeyinde bir girişimi var mıdır?
2- İtfaiyecilerin asıl işlerini daha rahat yerine getirmesi; yangınlara, kazalara, doğal afetlere ve benzeri vakalara daha erken ve sağlıklı müdahale etmesi için işi olmayan güvenlik ve temizlik işleri ile uğraşmaması için itfaiyeye ihtiyaç duyulan temizlik, güvenlik ve diğer yan hizmetlere personel alınması düşünülüyor mu?
3- İtfaiye çalışanlarının fazla mesai yapmaları nedeniyle hak ettikleri ücreti alabilmeleri için ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Yapılmamış ise ne gibi çalışmalar yapılması düşünülmektedir?
4- Yangına müdahale etmeye giderken üçüncü kişilere zarar vermek zorunda kalan memurların verdiği zarardan sorumlu olmaması için bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
5- Personele sosyal tesislerde yemekte yapılan indirimlerin kafelerde de yapılması için bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?

Önergemizin yazılı olarak cevaplanması için başkanlık makamına havale edilmesini arz ederiz.

 
Editör: TE Bilisim