Bediüzzaman Said Nursi’nin talebelerinden ve İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Başkanı Mehmet Nuri Güleç (Fırıncı abi)’nin onur konuğu olduğu programa konuşmacı olarak İlim ve Kültür Vakfı İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faris Kaya, Gazeteci-Yazar İhsan Atasoy, Gazeteci-Yazar Mehmet Ali Bulut katıldı. Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in de hazır bulunduğu etkinliğe vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Bediüzzaman’ın fikirleriyle insanlığa yön verdiğini, iman ve dava yolunda kurtuluşun müjdecisi olduğunu ifade ederek, katılıcılara ve panelistlere teşekkür etti.

Programın onur konuğu Mehmet Fırıncı’da bir selamlama konuşması yaparak, toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutlayarak, böyle toplantıların genç nesillere bir ışık ve işaret olacağını belirtti.

Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan panelin açılışında, 22-24 Eylül 2013 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen Bediüzzaman Said Nursi ve Nübüvvet konulu uluslararası sempozyumdan görüntülerin yer aldığı bir sinevizyon sunumu yer aldı. Sunumun ardından başlayan panelde Prof. Dr. Faris Kaya moderatörlüğü üstlendi. Prof. Kaya, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı adına Beykoz Belediyesi’ne ve katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Üstad Bediüzzaman’ın hayatının kısa bir özetini yaptı. Bediüzzaman’ın şefkat esaslı bakış açısına dikkat çeken Faris Kaya, Said-i Nursi’nin 87 yıllık hayatında, Peygamberimiz Hazreti Muhammed (SAV)’ın, bu anlamdaki anlayışını hem yaşadığını hem de eserlerinde tevdi ettiğini söyledi.

Konuşmacılardan İlahiyatçı yazar İhsan Atasoy ise, Bediüzzaman Said Nursi’nin manevi şahsiyetinden bahsederek kâinatın Yüce Yaratıcısının, Bediüzzaman gibi önemli şahsiyetleri, hep “İnkâr-ı Ulûhiyet” gibi müthiş manevi tahribatlardan sonra, özel donanımlarla ve tahribatları onarmak için gönderdiğini vurgulayan bir konuşma yaptı. “Bediüzzaman Hz.’nin ve onun eserleri olan Risale-i Nur külliyatının ilmi ve mantıki delillerle, muhataplarına diz çöktürdüğü apaçık bir vakıadır ve bu nedenledir ki bu ekol tüm dünyada çok hızlı bir şekilde intişar ediyor (gelişerek yayılıyor)” dedi.

Gazeteci-Yazar Mehmet Ali Bulut da, “Modern ve Seküler bir zamanın Müthiş Âlimi olan Bediüzzaman ve Bediüzzaman Said Nursi Hz.’nin Günümüz Problemlerine Sunduğu Çözümler” başlığında yaptığı konuşmasında, “Müceddidler ve böylesine önemli şahsiyetler, hep önemli yükselişlerden önce gönderilmiştir.” diyerek, Kur’an’da çok önemli “..liyüzhirahu aleddini küllih” (meali: sen bu dini, bütün dinlere hakim kılasın diye..) devam eden ayetinin matematik (yani ebced ve cifir hesabıyla) değeri, tam (Hicri 1435 yani) 2014 tarihine tekabül ediyor” diyerek, 2014 sonrası İslam’ın tüm dünya üzerinde üstün geleceğini ifade etti. İşte bu müjdelerin de tüm dünya ülkelerine hızla yayılan ve tüm insanlık tarafından kolaylıkla kabullenilen Risale-i Nur sayesinde olacağı, artık çok rahatlıkla görüldüğünü vurguladı. “Dini tebliğde medenilere galebe çalmanın, eskiden olduğu gibi icbar ile olmadığını, akli ve mantıki delillerle ve ikna ile olacağını Bediüzzaman’ın ispat ettiğini” belirtti.

Panelin sonunda ise konuşmacılara Bediüzzaman’ın talebesi Mehmet Fırıncı, Başkan Yücel Çelikbilek, Prof. Dr. Ümit Doğan Arınç, Beykozlu İşadamı Şeref Yıldız ve Prof. Dr. Faris Kaya tarafından plaket takdim edildi.
 
Editör: TE Bilisim