27.12.1993 tarih ve 3949 sayılı yasayla ilçe niteliğini kazanan Esenler’in ilçe oluşunun 20’nci yılı, Esenler Belediyesi tarafından düzenlenecek özel bir törenle kutlanacak. Esenler Kültür Merkezi’nde saat 18.30’da, Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu başta olmak üzere tüm ilçe yöneticilerinin katılacağı programda, Esenler’in 20 yılda nereden nereye geldiği “Esenler’in Tarihi Belgeseli” ile gözler önüne serilecek. Esenler’in 20. yıl pastasının da kesileceği programda, “Geçmişten Günümüze Esenler” konulu fotoğraf sergisi de Esenlerliler için sergilenecek. Ayrıca geceye katılanlar üzerinde “Esenler Hatırası” yazılı fonun önünde fotoğraf çektirerek yaşadıkları anı ölümsüzleştirebilecekler. Esenler’in ilçe oluşundan bu yana görev yapan Kaymakam, Belediye Başkanı, İl Genel Meclisi Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti ilçe başkanları, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Emniyet Müdürleri, Müftüleri, Mahalle Muhtarları, Okul Müdürlerinin de davet edildiği programda, Esenler’in gelişimi ve değişimi için ileriye dönük projeler de yöneticiler tarafından davetlilere aktarılacak.

ESENLER ARTIK KABUĞUNU KIRDI

Özellikle son dönemde yürütülen projelerle Esenler’in kabuğunu kırdığını ve İstanbul’a yakışır bir ilçe haline geldiğini belirten Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Esenler Belediyesi bugün, Esenler’i medeniyetlerin buluşma noktası ve kültür başkenti İstanbul ile bütünleşmiş, belediyecilik bağlamında ihtiyaçlarının tamamının karşılandığı, insan-mekân, şehir-şehirli ilişkisinin en güzel şekilde kurgulandığı, üretken ve mutlu insanların yaşadığı, yaşanılmaktan huzur, mutluluk ve onur duyulan; sporda, kültürde, sanatta önemli bir ilçe haline getirme misyonu ile çalışmalarını sürdürmektedir “ dedi.

“Yönetmek yerine yönetişimi” seçtiklerini söyleyen Başkan Göksu, “Esenler Belediyesi olarak, yeni kaynaklar üreten ve kaynaklarını verimli kullanan, şehrin insani yönünü ön plana çıkararak sürdürülebilir vatandaş memnuniyetini esas alan; şeffaf, katılımcı ve hesap verebilir, yaşayan herkesin kendi evi gibi göreceği yeni bir Esenler inşa etme gayreti içerisindeyiz. Bu gayretlerimizde bize destek olan ilçe sakinlerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

40 YILDA KÖYDEN KENTE

Osmanlı döneminde Mahmutbey nahiyesi içerisinde birer Rum yerleşim yeri olan Litros ve Avas köylerinin etnik yapısı, Lozan Antlaşması’yla değişmiştir.

Cumhuriyet döneminde Rum kökenli halkın Yunanistan’a göç etmesiyle boşalan köylere, Doğu Mekodanya’dan gelen Türkler iskân ettirilmiştir. Uzun yıllar mübadele köyü konumunda kalan Litros ve Avas isimlerini 1930’lu yıllara kadar korumuştur. 1937 - 1940 yıllarında gerçekleştirilen değişiklikle Litros-Esenler, Avas-Atışalanı olarak Türkçeleştirilmiştir.

İlçemiz, 1970 yılına kadar Atışalanı ve Esenler isminde iki ayrı isimle köy statüsünü korumuştur. 1970 yılında yürürlükten kaldırılan belediyelerin İstanbul Belediyesi’ne bağlanmasıyla Esenler, 1984 yılına kadar İstanbul Belediyesi Şube Müdürlüğü olarak faaliyetlerini sürdürmüştür. 1984 yerel seçimlerinden sonra gerçekleştirilen yapılanmada Esenler, Bakırköy Belediyesi Esenler Şube Müdürlüğü olarak hizmet vermiştir. Bakırköy ilçesinin ayrılmasını müteakip, 1992-1994 arasında Güngören İlçesine bağlanan Esenler, 27.12.1993 tarih ve 3949 sayılı yasayla ilçe niteliğini kazanmıştır. 27 Mart 1994 tarihinden itibaren ilçe belediye teşkilatı yeniden kurulmuştur.
1935 yılında 604, 1940 yılında 860 nüfuslu iki küçük köy olan Esenler, 1970’li yıllardan sonra büyük bir göç akınına uğramıştır. 1985 sayımında 154 bin, 1990’da 214 bin nüfusa ulaşan Esenler, bugün 16 mahallesi ve 500 bin nüfusu ile büyük bir şehir haline geldi.  
Editör: TE Bilisim