İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ramazan alışverişi yapmak için tarihi Mısır Çarşısı'nı seçti. Eminönü Meydanı'nda aracından inen İmamoğlu, kendisini gören vatandaşlar tarafından adeta kuşatıldı. Vatandaşlar, ''Koş koş koş'' diyerek birbirlerine İmamoğlu'nu gösterdi. İmamoğlu, ''Her şey çok güzel olacak'' diyen vatandaşlara, ''İyi olacak tabii'' yanıtını verdi. Bir vatandaşın şaşkınlığını, ''Aaa Ekrem İmamoğlu'ymuş'' sözleriyle göstermesi gülüşmelere neden oldu. İmamoğlu, ''selfie'' çekmeyi başaramayan vatandaşların telefonlarını alarak fotoğrafları kendisi çekti. Yaşlı bir kadın vatandaş, ''Seni daha önce de görmüştüm ama yaklaşamamıştım, şimdi yaklaştım'' diyerek İmamoğlu'na sarıldı. Bazı vatandaşlar, uzağında kaldıkları İmamoğlu'na, ''Biraz da bu tarafa döner misiniz'' şeklinde seslenerek fotoğraf çektirmeyi başardı. Hamile bir vatandaş da kalabalık arasından sıyrılıp İmamoğlu ile fotoğraf çektirmeyi başardı. Kızı olacağını ve isim aradığını söyleyen kadına İmamoğlu, ''Babası çok şanslı olacak. Benim kızımın adı Beren'' yanıtını verdi. Turistler de İmamoğlu'na yoğun ilgi gösterdi.
İstanbul Times Haber Merkezi / Emninönü İstanbul
DUR, YAKINDAN GÖREYİM !
Vatandaşların, İmamoğlu'na yönelik birbirinden seslenişlerinden bazıları şöyle oldu:
- Çekerim ya, ben ona oyumu vermişim.
- Dur, yakından göreyim.
- Gel gel, Başkanım gelmiş, bir alkış yapalım.
- Sizi seviyoruz, üzülmenizi istemiyoruz. (İmamoğlu: Hep beraber üzülmeyeceğiz.)
- Halkın adamı. Başkası olsa yaklaşamazsın.
- Adamın kralı. Allah başımızdan eksik etmesin.
- Herkes, ''Nasıl kazandı'' diyor? İşte böyle halkla kazandı.
- Başkan geldi satışlar arttı.
- Beyefendi adam, güzel adam.
- Yüreğimizdesin, kalbimizdesin, Allah başımızdan eksik etmesin.
- Seviyoruz seni ya, vallahi çok seviyoruz.
- Biz işte böyle şeylere hasret kaldık. Helal olsun adama.
- Halkın sevgilisi, maşallah yüzünden gülücükler saçıyor.
- Yazı getirdiniz, yazı. Neşe geldi.
PEYNİR VE HURMA ALDI
İmamoğlu, Ramazan alışverişini vatandaşların yoğun ilgisi altında zorlukla gerçekleştirebildi. Önce peynir alışverişi yapan Daha sonra bir hurma tezgahına ulaşan İmamoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. ''Sağ olsunlar, vatandaşların ilgisi insanı mutlu ediyor'' diyen İmamoğlu, ''Aslında Ramazan alışverişini çok severim, ama bu sefer yapamadım. Dün de ilk sahur biraz eksik oldu. Çocukların alıştığı bir sofra olmadı. Onun için alışveriş yapmak istedim'' şeklinde konuştu. İmamoğlu, ''Dilek Hanım ne siparişi verdi'' sorusuna, ''Aslında bana bırakır. Özel bir siparişi yok. Güvenir yani. Beyaz peyniri, kaşarı, farklı yörelerin peynirlerini seçerim. Hurma tercihimdir. Bizim için sahur çok önemli. Çünkü 10 yıldır iftarı evde açamıyorum. 10 yıldır iftarda insanların evinde, komşulardayım. Bugün de Sultanbeyli ile başlıyorum. İnşallah hepimize bereketli, güzel bir Ramazan ayı olsun'' yanıtını verdi.
''EKONOMİK SIKINTILAR ALIŞVERİŞE YANSIYOR''
İmamoğlu'na, ''İstanbul'un ekonomisinin kalbinin attığı yerdeyiz. Gündeminiz ne oldu'' sorusunu da ''Kalabalıktan alışverişi aktif yapamıyorum ama insanların genel eğilimi sıkıntı çektiklerinden yana. Bu işsizlik ve insanların gelir noktasındaki sıkıntıları, alışverişe de yansıyordur. Umarım hızlıca atlatırız ekonomik krizi. İnsanların morali iyi olduğu zaman, bir de gündeme odaklandık mı sorunları aşarız. Şu anda gündem aslında biraz ekonomiye, biraz şehirlerdeki problemlere dönse, gerçeklerle yüzleşsek, herkes kol kola çözümler arasa, Türkiye'nin birçok sorununu aşabilecek bir milletiz. Dolayısıyla Ramazan ayı hep güzel duygularla, sofraların güzelliğiyle dolu olsun. Onun duasını ediyorum. Akşamda inşallah güzel bir hemşerimle Ramazan'ın ilk iftarını beraber yaşayacağız'' şeklinde yanıtladı.
''VATANDAŞA GÜLER YÜZ GÖSTERİN''
İmamoğlu, Eminönü Meydanı'na kurulan İBB'nin iftar çadırında da incelemelerde bulundu. Çalışanlardan bilgi alan İmamoğlu, vatandaşlara karşı güler yüzlü olunması konusunda uyarılarda bulundu. İmamoğlu, ikinci kez kameraların karşısına geçerek, gündeme ve yaptığı alışverişe ilişkin soruları yanıtladı. İmamoğlu'nun yanıtları şöyle oldu:
''İFTARLARI EVLERDE AÇACAĞIZ''
- Biraz zor günler tabi, alışveriş zor çünkü ekonomi sıkıntılı. Ramazan'da bu tezgahlara bakmak güzel ve hoştur. Sonra iftarı, sahuru paylaşmak. Biz inşallah Ramazan ayı boyunca evlerde iftar açacağız. Vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde İBB'nin iftar çadırlarının sayısını arttırdık. Evlerine yetişemeyenler geçiş noktalarında iftar açabilsinler diye çadırlarımızı kurduk. Bir de Mayıs ayı akşamları havalar sert olabilir. Bu nedenle çadırların sayısını arttırdık. Arkadaşlarıma kolaylıklar diliyorum. Bütün İstanbul'a da hayırlı Ramazanlar diliyorum.
Fiyatlar nasıldı?
- Fiyatlar elbette biraz zor. Nerdeyse hurmanın tanesi falan 2 lira, çok zor. Ama bunları aşmamız, konulara odaklanmamız lazım. Şu anda Türkiye'nin en önemli konusu ekonomi aslında. Ekonomik sıkıntılar Hükümetin problemidir, ama sorumluluğu hepimizdedir. Dolayısıyla biz de yardımcı olmak istiyoruz. Hep beraber bu sorunu çözelim istiyoruz. Ama konu başka yerlere gidiyor. Umarım gerçek sorunlarla yüzleşiriz. Hep birlikte gerçek sorunları çözüme kavuştururuz.
Neler aldınız?
- Ben, beyaz peyniri seviyorum, beyaz peynir aldım. Biraz hurma aldım. Biraz da kaşar peyniri aldım. Bütçe işine girelim mi? Birisi 700 gram birisi yarım kilo iki çeşit peynir aldım, 80 lira ödedim. Hurmanın kilosu da 80 liraydı. Evet biraz pahalı tabi. Allah memleketin yardımcısı olsun. İnşallah en yakın zamanda aşarız.
YSK'dan bugün önemli bir karar bekleniyor. Karar gelir mi gelmez mi o da tartışılıyor ama, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Ankara'ya yolcu ettiniz. Aranızda bir konuşma oldu mu?
- Yok, sadece protokoldeki görevimizi yaptık. Hayırlı Ramazanlar diledim, O da bize hayırlı Ramazanlar diledi. Sonra Ankara'ya uğurladık.
Uğurlama sırasında tokalaşma oldu mu? Camide olmamıştı…
- Gayet tabi, tokalaşmadan uğurlama olur mu? Tokalaştık, Ramazanlarını kutladık ve uğurladık.
''TÜM GEREKÇELER ARAŞTIRILMIŞTIR''
İmamoğlu, YSK'nın karar toplantısıyla ilgili soruyu ise, ''YSK'nın alacağı karar inşallah Türkiye'nin demokrasi süreci adına önünü açacak ve ışık tutacak bir karar olur. 36 gündür Türkiye bu konuyla çalkalanıyor. İstanbul bu sürecin içine çekiliyor ve toplum gerçek sorunlardan uzak tutuluyor. Bitmesi lazım, çok uzadı. 31 Mart'ta seçim yapılmıştır. Tüm gerekçeler araştırılmıştır. Tüm araştırmaların sonucu bellidir. Seçimi kazanan da şu an kameralara konuşuyor. Bunu bir tek teyit etmesi gereken YSK. O kararı almak durumundadır. Bu kararı bekliyoruz. İnşallah bu süreç bu akşam biter. Yarından itibaren yine işlerimize, İstanbul'umuza odaklı bir şekilde yolumuza devam ederiz'' şeklinde yanıtladı. Daha sonra Mısır Çarşısı'nı gezen İmamoğlu, esnafın Ramazan ayını kutladı. İmamoğlu, burada da yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Editör: TE Bilisim