Mall Of İstanbul davası  başladı

 

TOKİ tarafından Başakşehir/İkitelli de sağlanan arsanın üzerine inşaatına başlanan “Mall Of  İstanbul” projesinin yürütücüsü Torunlar GYO. Ve TOKİ hakkında Ali Durmuş’un varisleri tarafından Küçükçekmece 1.Asliye Hukuk Mahkemesinde 2011 / 669 E sayılı dosya ile açılan davanın ilk duruşmasına başlandı.

 

İstanbul Times Haber Merkezi / Özel Haber 

 

Kamu arazisi varken sosyal donatı alanı için neden özel mülk kamulaştırılıyor ?

 

İlk duruşmayı izleyen İstanbul Times muhabirleri davayı takip eden avukat Birol Yanık’tan detayları aldı.  Birol yanık verdiği bilgide şunları söyledi ; “Müvekkilerimin arsasının bulunduğu yerde 80 bin m2 de kamu arazisi olduğu halde burada plan yapma yetkisi olan TOKİ bizim arsalarımızın bulunduğu yeri okul,Cami ve  sosyal donatı alanı ilan etmesini anlayabilmiş değiliz.

 

TOKİ’ kamulaştırdığı tüm özel mülklerin üzerine önce okul,cami,yeşil alan ve sosyal donatı yapacağını ileri sürerek kamulaştırıyor. Daha sonra arsa sahipleri devre dışı edilince bu kez de imar değişikliğine giderek ilgili yerler hakkında  değişiklik yapıyor.

 

Mülkiyeti müvekillerimizin olan arsanın yanı başında 80 bin m2 kamu arazisi olduğu halde TOKİ’nin tasarrufu kendisinde olan alan üzerine değil de özel mülk olan yaklaşık 40 bin m2 lik arsaları kamulaştırması toplum yararına olan bir işlem değil tamamen kendisine ve iş verdiği şirkete ticari kazanç temin etmeye yöneliktir.

 

Müvekillerim aldatılmıştır

 

Müvvekillerim pazarlığı TOKİ yetkilisi ile yaptıkları halde sıra tapu devrine gelince Torunlar GYO’nun avukatları devreye giriyor. Bu durumu gören arsa sahipleri burada ciddi bir garipliğin olduğunu görünce devrini yaptıkları arsa üzerinde ne tür işlemlerin yapıldığını takip etmişler ve okul,cami ve sosyal donatı alanı olarak üzerine şerh konulan arsalarının imara açıldığını görünce aldatıldıklarını anladıkları andan itibaren bana vekalet vererek dava açmamı istediler.

 

Yargı haksızlığa dur diyecek mi ?

 

Havaalanı ve iş merkezlerinin ortasında yer alan değerli bir arsa için 650 TL fiyatın  komik olduğunu ifade eden gayrimenkul danışmanları gazetemize şu açıklamayı yaptılar “ eğer TOKİ hak sahiplerinin arsaları üzerine şerh koyup ellerini kollarını bağlamasaydı Torunlar GYO.kesinlikle m2 sini 650 TL den satın alamayacaktı. Zaten TOKİ de bunu bildiği için iş verdiği kar paylaşım ortağı olan Torunlar GYO.ya biz size 80 bin m2 arsa veriyoruz sizde yanı başınızda bulunan ve özel sektöre ait olan 40 bin m2 lik yerleri bir tacir gibi konuşarak satın alın deseydi kesinlikle arsa sahipleri 650 TL den m2 sini satmazlardı dediler.

 

Haksızlık üzerine bina olur mu ?

 

Gazetenizi arayan bir yatırımcı işyerinin MASKO’da olduğunu ifade ederek trafik derdinden kurtulmak adına işyerimin yanı başında olan “Mall Of  İstanbul”da  bir daire satın almayı düşünüyordum. Ancak haksızlık ve göz yaşı üzerine edinilen bir arsada yapımına başlanan bir yerde bana hayır gelmeyeceğini düşündüğüm için daire satın almaktan vaz geçtim dedi.

 

Yollar aynı bu yoğunluk trafiği kaldıracak mı ?

 

TOKİ ve Torunların yollarda hiçbir değişme olmaksızın sürekli konutların yapıldığı,ve her geçen gün biraz daha aktifleşen Olimpiyat stadının,Ağaoğlu konutlarının,KİPTAŞ’ ın yaptığı konutların bulunduğu,kısaca her gün insan yoğunluğunun arttığı bir lokasyonda bu derece inşaat yoğunluğunun verilmesinin bir kent suçu olduğu ifade eden mimar ve mühendisler böyle giderse İstanbul’da bir metre dahi yeşil alanın kalmayacağını iddia ederek bu proje de insan unsurunun olmadığını söylediler.

 

İstanbul Times Gazetesi ve www. istanbultimes.com.tr  bu haksızlığın giderilmesi adına açılan davayı sürekli taklip ederek kamuoyunu süreç hakkında bilgi sahibi yapacaktır.

 

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim